DPS i Forum slobodnih građana Luča pozivaju na protest ispred Skupštine u ponedjeljak

"Najava odlaganja popisa pokazuje da je građanska Crna Gora, kada se ujedini, kadra da odbrani svoje najvažnije principe"

20838 pregleda 384 reakcija 55 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Demokratska partija socijalista (DPS) i Forum slobodnih građana Luča (FSGL) pozvali su građane da se u ponedjeljak okupe ispred zgrade Skupštine, kada će biti birano novo rukovodstvo parlamenta.

Nastavak sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će biti izabrano rukovodstvo parlamenta zakazan je za ponedjeljak u 10 časova.

Iz Foruma slobodnih građana Luča su naveli da "u susret još jednom udaru na karakter i duboke temelje crnogorske države i samobitnosti, poziva građane i građanke u zemlji i dijaspori, udruženja i partije kojima je jedina naša - građanska i antifašistička Crna Gora svih na srcu, na jedinstven i jasan odgovor".

"Da se na dan konstituisanja nove, sve više 'podgoričke' i sve manje crnogorske Skupštine i izbora četničkog vojvode i Vulinovog sabljonosca, jednoga od grobara naših evroatlantskih stremljenja, na njeno čelo - okupimo pred zgradom Parlamenta. Okupimo i jasno pokažemo, kako je u tuđini pjevao Kralj – 'Još je živa Crna Gora'... Izjasnimo se i toga dana! Eto im prilike da nas popisuju. Iz daljine. Građanski i crnogorski, nikad ravnogorski", navodi se u saopštenju koje potpisuje Izvršni direktor FSGL Nebojša Mrvaljević i član Upravnog odbora FSGL Predrag-Peđa Vušurović.

Mjesto predsjednika Skupštine pripalo je koaliciji Za budućnost Crne Gore, odnosno lideru Nove srpske demokratije Andriji Mandiću, koji bi trebalo da bude izabran u ponedjeljak.

Građane je u ime DPS-a na protest pozvao potpredsjednik te partije Jevto Eraković.

Eraković je na nalogu na mreži X, naveo da je najava odlaganja popisa pokazala "da je građanska Crna Gora, kada se ujedini, kadra da odbrani svoje najvažnije principe".

"Zato, neka se niko ne zavarava - nema odustajanja. Vidimo se na protestu u ponedjeljak", naveo je Eraković.

Forum slobodnih građana Luča krajem prošle godine organizovao je više protesta zbog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku, kojima su bile smanjene nadležnosti doskorašnjeg šefa države i DPS-a Mila Đukanovića.

Ti protesti organizovani su pod sloganom "Ima nas".

Izmjene je u međuvremenu poništio Ustavni sud.

Bonus video: