DRI dala pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj Radničke partije

DRI dala i uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja. iz DRI su ukazali da je Radnička partija u poslovnim knjigama evidentirala pojedine troškove, koje nije dokumentovala

3259 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Radnička partija
Foto: Radnička partija

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na Godišnji konsolidovani finansijski izvještaj Radničke partije za 2022. i uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja.

U izvještaju DRI navedeno je da su revizijom pravilnosti utvrđene neusklađenosti sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza pravnog lica člana i Pravilnikom o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

"U cilju stvaranja uslova za trošenje sredstava za finansiranje rada ženske organizacije u političkom subjektu, politički subjekt je dužan da obezbijedi donošenje posebnog Statuta, koji partija nije prezentirala. Partija je tokom 2022. godine, sa računa ženske organizacije izvršila plaćanje troškova u iznosu od 3.900 eura", piše u izvještaju.

Državni revizori su ukazali da je Radnička partija u poslovnim knjigama evidentirala pojedine troškove, koje nije dokumentovala.

"Uvidom u putne naloge kojim su pravdani troškovi službenih putovanja u zemlji utvrđeno je da veći dio putnih naloga ne sadrži izvještaje sa službenog puta".

Partija je, kako navode revizori, tokom 2022. godine plaćala troškova goriva i reprezentacije, a nije internim aktom utvrdila ko ostvaruje pravo na te troškove na račun RP, kao ni limit za njih.

"Takođe, partija nije definisala internom procedurom poslove prijema, evidentiranja, otpremanja, arhiviranja i čuvanja akata u cilju obezbjeđivanja njihove adekvatne validnosti".

Revizori su naveli da je Radnička partije dužna da do 23. novembra ove godine dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka, i do 23. aprila 2024. godine, Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji.

Bonus video: