Abazović: Ne podržavamo terorizam, ali nećemo ćutati dok se ubijaju djeca i nevini civili

"U ovim situacijama, po mom skromnom mišljenju, a uz dužno poštovanje svih međunarodnih subjekata, nema uzdržanosti", rekao je premijer

23528 pregleda 36 reakcija 23 komentar(a)
Abazović, Foto: Luka Zeković
Abazović, Foto: Luka Zeković

Crna Gora nikad neće podržati nijednu terorističku organizaciju, ali neće ni ćutati dok se ubijaju djeca i nevini civili, rekao je premijer i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović.

Crna Gora je sinoć u Ujedinjenim nacijama podržala rezoluciju koja poziva na hitno i trajno primirje u Gazi.

"Kao premijer i koordinator MVP Crne Gore zbog brojnih upita iz zemlje i iz inostranstva, u vezi sa stavom naše države prilkom glasanja u UN-u, imam obavezu da kažem da je Crna Gora podržala rezoluciju koja poziva na hitno i trajno primirje u Gazi. Crna Gora nikad neće podržati nijednu terorističku organizaciju, ali isto tako neće ni ćutati dok se ubijaju djeca i nevini civili. U ovim situacijama, po mom skromnom mišljenju, a uz dužno poštovanje svih međunarodnih subjekata, nema uzdržanosti", rekao je Abazović.

Crna Gora, kako je rekao, nastavlja svoju mirnodopsku politiku.

"Molimo se za mir i stabilnost svugdje širom svijeta. Ponosan na svoje kolege iz Ministarstva vanjskih poslova", napisao je Abazović na platformi Iks.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija velikom većinom pozvala je na hitno humanitarno primirje između Izraela i palestinskih militanata Hamasa i zatražila pristup pomoći opkoljenom pojasu Gaze i zaštitu civila.

Rezolucija koju su izradile arapske države nije obavezujuća, ali ima političku težinu, dok Izrael pojačava kopnene operacije u Gazi u znak odmazde za najgori napad Hamasa na civile u 75-godišnjoj istoriji Izraela 7. oktobra.

Rezolucija je usvojeno sa 120 glasova za, dok je 45 bilo uzdržano, a 14 - uključujući Izrael i Sjedinjene Države - glasalo je protiv. Za rezoluciju je glasala i Crna Gora.

Bonus video: