MVP: Dodik da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike i ponaša politički i državnički odgovorno

"Nije prvi put da budućnost Crne Gore bude predmet neprimjerenih i nedopustivih komentara u svrhe lokalnih političkih prilika u regionu, i/ili u cilju namjernog podrivanja dobrosusjedskih odnosa, evropske perspektive i bezbjednosti regiona"

21329 pregleda 158 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ministarstva vanjskih poslova (MVP) poručilo je predsjedniku bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne retrogradnim idejama, koje žive zahvaljujući nacionalističkoj retorici i strijemljenjima pojedinih političara iz regiona.

"Kao građanska, sekularna i multietnička država, posvećeni smo dobrosusjedskim odnosima koji se moraju temeljiti na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, temeljnih vrijednosti i spoljnopolitičkih opredjeljenja, jer samo stabilno susjedstvo može donijeti prosperitet našim državama i regionu u cjelini. Nije prvi put da budućnost Crne Gore bude predmet neprimjerenih i nedopustivih komentara u svrhe lokalnih političkih prilika u regionu, i/ili u cilju namjernog podrivanja dobrosusjedskih odnosa, evropske perspektive i bezbjednosti regiona, stoga pozivamo g. Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike i ponaša politički i državnički odgovorno, u duhu prijateljskih odnosa, kakve njeguju Crna Gora i Bosna i Hercegovina", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je jedina unija u kojoj se Dodik može naći sa Crnom Gorom u budućnosti, je Evropska, "iako u njegovom slučaju, zahvaljujući ovakvim, nazadnim politikama, to izgleda kao teško dostižna budućnost".

"Zbog toga je od krucijalne važnosti da se naš region konačno oslobodi retrogradne političke zaostavštine iz mračnih 90-tih godina prošlog vijeka, koju i dalje zagovara i predstavlja g. Dodik, kako bismo, konačno, krenuli naprijed i izgradili društva kakva naši građani zaslužuju", zaključuje se u saopštenju MVP-a.

Bonus video: