Popisnica umjesto izjave - studenti iz Crne Gore su se u Srbiji i do sada izjašnjavali o nacionalnoj pripadnosti

"Ako bi vlasti u Srbiji prihvatile inicijativu Saveza studenata Crne Gore u Srbiji, to bi bilo miješanje u popis u susjednoj državi", smatra Milovan Šuvakov, nekadašnji pomoćnik ministra obrazovanja u Vladi Srbije

55814 pregleda 374 reakcija 157 komentar(a)
Šta će donijeti sastanak u Vladi Srbije, Foto: mod.gov.rs
Šta će donijeti sastanak u Vladi Srbije, Foto: mod.gov.rs

Ako bi vlasti u Srbiji prihvatile inicijativu Saveza studenata Crne Gore u Srbiji kojom bi kopija popisnice postala integralno dokazno sredstvo o nacionalnoj pripadnosti prilikom apliciranja za ostvarivanje prava na besplatno školovanje studenata iz Crne Gore u Srbiji, to bi bilo miješanje u popis u susjednoj državi, kaže za “Vijesti” Milovan Šuvakov, naučnik, nekadašnji pomoćnik ministra obrazovanja u Vladi Srbije.

Delegacija Saveza studenata Crne Gore u Srbiji sastala se prekjuče u Vladi Srbije sa potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom odbrane Milošom Vučevićem i ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem.

Tom prilikom, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, naglašeno je da je “neophodno uložiti dodatne napore na učvršćivanju veza Srba iz regiona i dijaspore sa Srbijom, ovaj Savez se zalaže da se obezbijede uslovi da mladi ljudi iz Crne Gore dobiju pravo na školovanje pod istim uslovima kao i njihovi vršnjaci u Srbiji”.

Šuvakov objašnjava da u Zakonu o visokom obrazovanju Republike Srbije nema formalnog ograničenja. U članu 97 Zakona se kaže da na “akreditovane studijske programe koje organizuje visokoškolska ustanova mogu se upisati kandidati pod uslovima i na način uređen ovim zakonom i opštim aktom samostalne visokoškolske ustanove”. Strani državljanin, precizira se, može se upisati na studijske programe pod istim uslovima kao i domaći državljanin u pogledu prethodnog obrazovanja. Lice se može upisati na studijske programe ako poznaje jezik na kome se izvodi nastava. Uslovi, način i postupak provjere znanja jezika uređuju se opštim aktom visokoškolske ustanove.

U praksi, Ministarstvo obrazovanja šalje fakultetima uputstvo koje oni ugrade u svoje akte, recimo pravilniku o upisu.

Pripadnik srpske nacionalne manjine iz susjedne zemlje u školskoj 2023/2024. godini može upisati prvu godinu studija pod istim uslovima kao državljanin Republike Srbije, uključujući i pravo na upis na studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta.

Nerazumna inicijativa: Milovan Šuvakov
Nerazumna inicijativa: Milovan Šuvakovfoto: Medija centar Beograd

Susjedne zemlje u smislu ovog uputstva su: Mađarska, Rumunija, Republika Bugarska, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Republika Slovenija, Republika Hrvatska i Crna Gora.

Prilikom podnošenja prijave i propisane dokumentacije za upis na studije, kandidat visokoškolskoj ustanovi podnosi i izjavu u pisanoj formi da je pripadnik srpske nacionalne manjine, a visokoškolska ustanova objavljuje model izjave na svojoj internet stranici.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, studenti su potpisivali ovu izjavu:

“Prijavljujem se na konkurs za upis studenata na prvu godinu osnovnih i integrisanih studija u okviru upisa pripadnika srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja u visokoškolske ustanove, pod istim uslovima kao državljani Republike Srbije, uključujući i pravo na upis u statusu studenta koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije za školsku 20../20.. godinu.

Izjavljujem slobodno i svojevoljno da sam pripadnik srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja. Ovu izjavu dajem isključivo u svrhu ostvarivanja prava na upis kandidata u okviru upisa pripadnika srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja u visokoškolske ustanove”.

“Ne samo iz Crne Gore, već iz regiona, svi koji popune ovu izjavu imaju ista prava kao državljani Srbije. Nisam siguran da li ovo važi i za studentske domove, ali za upis je ovako. Savez studenata Crne Gore u Srbiji sada predlaže da se popisnica koristi umjesto ove pravno neobavezujuće izjave. Meni je to nerazumno potpuno i ne znam koji je razlog zašto to traže. Ako bi vlasti to prihvatile, naravno da bi to bilo miješanje u popis u susjednoj državi, ali ne vjerujem da mogu to da urade pošto bi onda izdvojili Crnu Goru od ostalih država iz regiona”, ističe Milovan Šuvakov.

U Centru za demokratsku tranziciju (CDT) nemaju nikakvih dilema. U saopštenju koje je potpisala Milica Kovačević, programska direktorica, ističe se da “pored jasnog uplitanja u popisni proces kroz pripremu direktnih benefita ukoliko se neka grupa izjasni kako to žele zvaničnici Republike Srbije, ovdje postoji i dodatan potencijalni problem u kontekstu javno izražene intencije da privatni podaci crnogorskih građanki i građana prikupljeni popisom budu korišćeni za ostvarivanje prava u drugim državama”.

Milica Kovačević
Milica Kovačevićfoto: CDT

Apelovali su i na Evropsku komisiju (EK) da “pažljivo isprati ovu situaciju i reaguje na najavljena kršenja Kodeksa prakse evropske statistike i Regulative 223/09”.

Oni su napomenuli da je jedan od ključnih statističkih principa, definisan u Kodeksu prakse evropske statistike, princip statističke povjerljivosti i zaštite podataka.

“Države su u skladu s tim principom dužne da pruže apsolutnu garanciju privatnosti pružalaca podataka, povjerljivosti informacija koje oni daju, njihovog korišćenja samo u statističke svrhe i sigurnosti podataka”, navodi se.

CDT naglašava da regulativom broj 223/09 Evropskog parlamenta i Savjeta propisano je da korišćenje povjerljivih podataka u svrhe koje nisu isključivo statističke, kao što su administrativne, pravne ili poreske svrhe, treba strogo zabraniti.

“Budući da su i Srbija i Crna Gora države aspirantkinje za članstvo u EU, dužne su da poštuju principe i obaveze sadržane u ovom kodeksu i regulativama. Pored EU standarda, korišćenje podataka prikupljenih popisom za ostvarivanje pojedinačnih prava je u suprotnosti i sa zakonodavstvom obje države”, piše u saopštenju CDT-a.

Kazali su da je u članu 29 Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine Republike Srbije propisano da se podaci prikupljeni u popisu ne mogu upotrebljavati u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti se mogu koristiti kao dokaz za ostvarivanje prava građana.

“Slučajno ili ne, isti član 29, Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova Crne Gore, predviđa da se podaci i upitnici za popis prikupljeni popisom ne mogu koristiti u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti kao dokaz za ostvarivanje prava građana”, dodaje se.

U CDT smatraju da nakon smirivanja tenzija najavom odlaganja popisa ova vrsta aktivnosti iz strane države potpuno nedozvoljeno utiče na popisni proces i svjesno remeti popisni ambijent.

“Buduća Vlada Crne Gore mora shvatiti ove poruke zvaničnika Srbije kao upozorenje, i promptno djelovati kako bi zaštitila neometano odvijanje popisa, ali i prava i slobode svojih građana”, zaključuje se u saopštenju.

Do trenutka pisanja ovog teksta niko iz Vlade Crne Gore ili drugog državnog organa nije reagovao na sastanak u Beogradu i Inicijativu Saveza studenata Crne Gore u Srbiji.

Od “stranog faktora” do uzdanice

Član delegacije Saveza studenata Crne Gore u Srbiji, student Pravnog fakulteta u Beogradu Vuk Orović, crnogorski državljanin, postao je poznat javnosti nakon što je uhapšen 10. jula 2020. godine, u toku protesta ispred Narodne skupštine Republike Srbije, nakon čega mu je određen pritvor od 30 dana.

Dan nakon toga, direktor policije Vladimir Rebić, svrstao ga je u “strani faktor” na protestu.

Rebić je u obraćanju na televiziji “Pink” naveo kako je među uhapšenima na protestu bio i značajan broj stranih državljana iz Crne Gore, Velike Britanije, Tunisa i BiH.

“Jedan državljanin CG je pošao u provod sa šljemom. Očigledno da će ova umiješanost stranih faktora inicirati da policija sa službama bezbjednosti Srbije, danas u toku dana, savlada širu sliku svega i da pokušamo sveobuhvatnije da procijenimo uticaj stranog elementa na radikalizaciju ovih protesta”, istakao je Rebić.

Ipak, Orović je pušten iz pritvora poslije sedam dana.

studenti Crna Gora Vlada Srbije
foto: mod.gov.rs

Pojedini crnogorski mediji su objavili da je Vuk Orović među potpisnicima podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi na listi “Studenti ne daju svetinje”.

U delegaciji je bila i Jelena Dobričanin, ćerka poslanika Ujedinjene Crne Gore Vladimira Dobričanina.

Iako njegovo ime nije navedeno u zvaničnom saopštenju, sastanku u Vladi Srbije je prisustvovao i glavni i odgovorni urednik portala IN4S Gojko Raičević.

Taj portal je uoči popisa pokrenuo kampanju “Ponosni na svoje srpsko” i naveo da je jedna od prvih aktivnosti kampanje 50 bilborda u Crnoj Gori, “koji će podsjećati sugrađane i sunarodnike na srpsko porijeklo i identitet”.

Savez nije registrovan

Savez studenata Crne Gore u Srbiji nije registrovan u srpskoj Agenciji za privredne registre (APR), u odjeljku “udruženja”, za razliku od, recimo, Udruženja studenata iz Republike Srpske u Srbiji čije je sjedište u Jevrejskoj 19, u Novom Sadu, a zastupnik Dejan Pudar.

Detaljnom pretragom utvrđeno je da nisu zabilježene aktivnosti, bar u medijima, Saveza studenata Crne Gore u Srbiji.

Roditelji Crnogorci, djeca Srbi

Mnogi studenti su koristili pogodnosti koje im pruža potpisivanje izjave da su pripadnici srpske nacionalne manjine.

“Mnogi studenti, čak i oni iz porodica koje se ovdje deklarišu kao crnogorske, da bi obezbijedile benefite prilikom studiranja potpisivali su ove izjave”, rekla je majka studenta iz Crne Gore u Beogradu koja je željela da ostane anonimna.

Bonus video: