Dodikova fatamorgana

Demokrate jasne po pitanju izjave predsjednika Republike Srpske, ostali konstituenti vlasti ćute, odgovore za danas najavili iz kabineta predsjednika Milatovića

50484 pregleda 267 reakcija 238 komentar(a)
Dodik, Foto: Reuters
Dodik, Foto: Reuters

Demokratska Crna Gora ocijenila je juče da su izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o stvaranju zajedničke srpske države čiji bi dio bila i Crna Gora, na nivou fatamorgane.

Dodik je u subotu rekao da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska i Crna Gora.

“Apsolutno je besmisleno i potpuno nepotrebno komentarisati izjave koje su, srećom, na nivou fatamorgane”, rekli su “Vijestima” predstavnici partije Alekse Bečića koji čine novu vlast u Crnoj Gori.

Ostali činioci nove vlasti (Pokret Evropa sad, Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija) nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” kakav je njihov stav o Dodikovoj ideji i da li je podržavaju ili ne.

Odgovore su za danas najavili iz kabineta predsjednika države Jakova Milatovića.

Milatović
Milatovićfoto: Boris Pejović

Iz opozicionih DPS-a i SD-a oštro su kritikovali Dodikovu izjavu...

Dodikova izjava izazvala je brojne reakcije u Crnoj Gori, a iz crnogorskog Ministarstva vanjiskih poslova poručili su u subotu da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne retrogradnim idejama, koje žive zahvaljujući nacionalističkoj retorici i strijemljenjima pojedinih političara iz regiona.

“Kao građanska, sekularna i multietnička država, posvećeni smo dobrosusjedskim odnosima koji se moraju temeljiti na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, temeljnih vrijednosti i spoljnopolitičkih opredjeljenja, jer samo stabilno susjedstvo može donijeti prosperitet našim državama i regionu u cjelini”, kazali su iz MVP.

Podsjećaju da nije prvi put da budućnost Crne Gore bude predmet neprimjerenih i nedopustivih komentara u svrhe lokalnih političkih prilika u regionu ili u cilju namjernog podrivanja dobrosusjedskih odnosa, evropske perspektive i bezbjednosti regiona.

“Stoga pozivamo g. Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike i ponaša politički i državnički odgovorno, u duhu prijateljskih odnosa, kakve njeguju Crna Gora i Bosna i Hercegovina”, navodi se u saopštenju.

Od Dodika je juče stigao odgovor MVP-u:

“Bilo bi zanimljivo provjeriti volju građana Crne Gore, ali ne na Lajčakovom već demokratskom referendumu, čak i u ovom trenutku, a šta bi tek takav referendum mogao pokazati za 50 ili 100 godina”, rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje agencije SRNA da prokomentariše reagovanje MVP Crne Gore na njegovu izjavu da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu.

Dodik je juče kazao da Srbija, Crna Gora i današnja Republika Srpska imaju iskustvo života u zajedničkoj državi:

“Kada kažem da bi dobro bilo da se u stogodišnji nacionalni plan uključi i mogućnost ponovnog ujedinjenja, ne mislim na prisilni akt udruživanja, već na slobodno izraženu volju građana tih država”.

U istraživanju koje je 20. oktobra objavio Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa “Damarom” navedeno je da je nezavisnost Crne Gore konačna i neupitna za dominantnu većinu građana i građanki.

Na pitanje da li bi referendum o nezavisnosti Crne Gore trebalo ponoviti većina, odnosno 67,4 odsto ispitanih, izjasnilo se da to ne treba raditi, a nešto manje od četvrtine, 24,3 odsto, da treba.

Odgovori su bili slični i na pitanja da li bi u Crnoj Gori i Srbiji trebalo održati referendume o ujedinjenju dvije zemlje.

“U slučaju kad bi takav referendum ponovo bio održan 68,7 odsto je čvrstih u stavu da Crna Gora treba da bude nezavisna, manje od petine, odnosno 18,3 odsto onih koji su za zajednicu sa Srbijom i oko šest odsto za zajednicu sa Srbijom i Republikom Srpskom”, pokazalo je istraživanje.

U članu 15 crnogorskog Ustava piše da Crna Gora ne može stupiti u savez sa drugom državom kojim gubi nezavisnost i puni međunarodni subjektivitet.

DPS je ocijenio da Dodikova izjava odražava nacionalističke tendencije i da predstavlja ozbiljnu prijetnju regionalnoj stabilnosti.

Međunarodni sekretar Socijaldemokrata Miloš Đuričković juče je poručio da je njihova želja jaka i jedinstvena Bosna i Hercegovina, punopravna članica NATO i EU.

“Ništa manje ne želimo i Srbiji. Do tog cilja se stiže bez Dodika, Vučića i poslušnika. Sa Dodikom i sličnim nećemo dijeliti ni vazduh u prostoriji, a kamoli državu i budućnost”, saopštio je Đuričković.

Bonus video: