Mandić izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore: Svijet je na ivici sukoba, zato moramo biti ujedinjeni

Glasanju nijesu prisustvovali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Demokratske unije Albanaca (DUA) i Građanskog pokreta (GP) URA

136784 pregleda 362 reakcija 289 komentar(a)
Mandić u Skupštini, Foto: Luka Zeković
Mandić u Skupštini, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2023. 19:01h

Predsjednik Nove srpske demokratije i (NSD) jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Andrija Mandić izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Mandić je izabran na nastavku konstitutivne sjednice Skupštine iz jula.

Na tajnom glasanju, za izbor Mandića glasalo je 49 poslanika, a nije bilo glasova protiv.

Za Mandića su glasali poslanici ZBCG, Pokreta Evropa sad (PES), Demokratske Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore, Albanskog foruma, Socijalističke narodne partije (SNP), kao i poslanice Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović.

Glasanju nijesu prisustvovali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Demokratske unije Albanaca (DUA) i Građanskog pokreta (GP) URA.

Odluka o izboru pozdravljena je aplauzom.

Mandić je položio zakletvu: "Zaklinjem se da ću dužnost obavljati po Ustavu i zakonu čestito odgovorno i savjesno."

Mandić je nakon izbora izbora da ima najviše poslaničkog iskustva jer je osam puta biran za poslanika.

"Naš politički život mora da teži ka pravdi i istini. Svima nam je potrebno da činimo dobra djela, a ne samo da izgovaramo varljive fraze. Ono u šta danas iskreno vjerujem i čemu želim da služim je samo jedno - pomirenje i samo pomirenje. Ono je izuzetno važno jer vidim da je svijet na ivici sukoba. Zbog toga moramo biti ujedinjeni pomireni i složni", istakao je Mandić.

Poručio je da prije svake odluke treba čuti sve i izabrati najprihvatljivije.

"Niko nije važniji od naroda i njegove zemlje...Zato nam treba dijalog. Moramo početi da vjerujemo jedni drugima. Često se ovih dana pojavljuju ispitivanja javnog mnjenja da se najmanje vjeruje političarima. To jeste problem. Ali se pokazuje i da ljudi ne vjeruju nikome, a o tome niko ne govori", rekao je Mandić.

Kazao je da je čak i unutar mnogih porodica povjerenje jednih u druge izgubljeno.

"To je druga stvar za koju želim da se založim da otpočnemo proces vraćanja povjerenja u ljude. Nije kukavičluk oprostiti bližnjem svom. Pohlepa i kriminal dugo su ovu zemlju vukli unazad. Samo sloga i povjerenje mogu da je vrate. Tupeći oštrice naših razlika radimo za doborbit svih nas. Zato smo donijeli odluku o popisu. On će početi 30. novembra i narednih dana ćemo obezbijediti sve dodatne mjere zaštite i građani će imati uvid u podatke koje su dali Monstatu. Danas sve zavisi od nas. A mi ćemo pokazati koliko možemo zajednički da uradimo za dobrobit svih građana. Naša je dužnost da donesemo zakone koje narod traži, a Crnoj Gori trebaju. Ovo treba da postane dom argumentovanih riječi, živjeti sa razlikama nije dužnost jer prirodno stanje normalnog društva", rekao je Mandić..

Dodao je "mi smo danas pokazai da je tropetinska većina glasala za jednu ideju, jednu osobu".

"Uradiću sve da uskoro izaberemo VDT, sudski savjet, nedostajuće sudije Ustavnog suda. Ne može biti u pravosuđu prostora za pojedince koji su služili jakima a kažnjavale nejake. Zakon je iznad svih. Ovo vrijeme traži da ne zaboravimo ko smo, ali da ne propustimo priliku da učinimo ono što moramo. Kao čovjek koji je srspke nacionalnosti, vjeruje u Boga, pripada SPC, govori srpskim jezikom i piše ćirilicom nijesam stranac u ovoj zemlji koja je moja i svih mojih koji su hodali ovim kamenom. Mi niejsmo i ne smijemo biti stranci jedni drugima, miu smo braća po zemlji kojom hodamo", rekao je Mandić.

Mandić, kao novoizabrani predsjednik parlamenta, kazao je da su konstitusiani klubovi poslanika i dao kratku pauzu do druge tačke - izbor potpredsjednika Skupštine.

Milan Lekić koji je predsjedavao današnjoj sjednici Skupštine čestitao je Mandiću izbor u ime svih poslanika.

"Mandić nije predsjednik stranke kojoj pripadam. On je moj priajtelj, slobodno mogu reći tridesetogodišnji. Mandić je došao do pobjede i njegov izbor za perdsjednika Skupštine je istorijski čin", rekao je Lekić.

Mandić je ranije, nakon rasprave na sjednici Skupštine, kazao da je njegova misija da pomiri Crnu Goru.

"Ovo je najduža rasprava o kandidatu za predsjednika Skupštine i ovoliko uvreda ne sjećam se da je u ovom parlamentu sasuto prema bilo kojem pojedincu, a ne poslaniku koji ima najviše iskustva", rekao je Mandić.

Funkcija predsjednika Skupštine pripala je koaliciji Za budućnost Crne Gore po sporazumu koji su ranije potpisali konstituenti nove vlasti.

Koalicija Za budućnost Crne Gore se zauzvrat obavezala da će podržati izbor Vlade mandatara Milojka Spajića, u koju će i zvanično ući nakon rekonstrukcije koja je najavljena za godinu.

Očekuje se da Mandić, nakon izbora za predsjednika, za danas zakaže novu sjednicu Skupštine na kojoj će biti izabrana 44. Vlada Crne Gore.

Bonus video: