Spajić: Program "Evropa sad 2" će biti primijenjen kako smo obećali, danas odluka o odlaganju popisa

"Našli smo način da sačuvamo onih 700.000 eura, koje je Monstat govorio da ćemo odlaganjem potrošiti", kazao je novi premijer

122024 pregleda 209 reakcija 199 komentar(a)
Članovi nove Vlade, Foto: Boris Pejović
Članovi nove Vlade, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.10.2023. 15:04h

Novi premijer, predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, poručio je da će program reformi "Evropa sad 2" biti primijenjen u potpunosti, onako kako su najavili u kampanji za izbore i "bez ijednog zareza razlike".

"Jedva čekamo da napravimo rezultat za našu zemlju", kazao je on nakon što je izglasana nova izvršna vlast.

Vlada Crne Gore, Milojko Spajić
foto: Boris Pejović

Najavio je da će odluka o odlaganju popisa stanovništva biti donijeta na današnjoj sjednici Vlade, koja će se održati u 13 sati.

"Našli smo način da sačuvamo onih 700.000 eura, koje je Monstat govorio da ćemo odlaganjem potrošiti. Samim tim što će popis biti odložen za 30. novembar, a ne 1. decembar, možemo da iskoristimo postojeće popisnice", pojasnio je.

Vlada Crne Gore, Milojko Spajić
foto: Boris Pejović

Ukazao je da je podrška 46 poslanika njegovom kabinetu najveća koju je jedna vlada u Crnoj Gori imala dosad. "To je pozitivna vijest, ukazuje na stabilnost i dobru osnovu za izglasavanje reformskih zakona, očekujem da će to ići mnogo brže nego dosad".

"Imali smo fanatičnu, maratonsku sjednicu. Za mene je bilo interesantno. Bitno je da se Vlada izglasala i da krećemo odmah u rad", kazao je Spajić.

Najavio je da će u 8.30 jutros biti premopredaja dužnosti, a da će se u 10 sastati sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

"Skandalozno nizak nivo ispunjenosti obaveza u EU integracijama"

Spajić je rekao da je jedan od glavnih "kamena spoticanja" prethodnih vlada bila slaba saradnja sa parlamentom.

Vlada Crne Gore, Milojko Spajić
foto: Boris Pejović

"Ne možete pobjeći od evropskih izvještaja koji su nemilosrdni. Četrdeset druga Vlada je imala 55-60 odsto ispunjenost naših obaveza na evropskom putu. I tada nije funkcionisala ta veza između parlamenta i Vlade. Četrdeset treća Vlada je imala isti problem funkcionisanja, međutim imali smo Vladu koja je bila potpuno disfunkcionalna, koja je ispunila osam do 10 odsto obaveza, što je skandalozno nizak nivo, nezabilježen vjerovatno u istoriji evropskih integracija bilo koje države. Nadamo se da ćemo otčepiti evropske integracije, krenuti ubrzano i biti prva sljedeća članica EU", rekao je Spajić.

"Nećemo dozvoliti iživljavanje"

Spajić je rekao da će Vlada biti tu za konstruktivnu saradnju sa opozicijom, ali i da neće dozvoliti "iživljavanje".

"Ovakvo mučenje koje smo preživjeli, nekih 28 sati iscrpljivanja, fanatičnog, maratonskog izlaganja, definitivno se više tome nećemo izlagati u budućnosti. Kad god prepoznamo konstruktivnu namjeru, apsolutno želimo da radimo sa opozicijom. Kad budemo prepoznali želju za opstrukcijom i iživljavanjem, to nećemo dozvoliti", kazao je on.

Bonus video: