Fon der Lajen-Spajić: Najvažniji zadatak Vlade je da isporuči rezultate iz evropske agende

„Crna Gora ima pro-evroatlantsku Vladu i stabilnu političku većinu koja će doprinijeti zatvaranju najvažnijih pregovaračkih poglavlja i ubrzati neophodne reforme u svim granama vlasti”, kazao je predsjednik Vlade

40254 pregleda 39 reakcija 38 komentar(a)
Fon der Lajen i Spajić, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Fon der Lajen i Spajić, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Najvažniji zadatak Vlade je da isporuči rezultate iz evropske agende i ispuni očekivanja građanki i građana u pogledu članstva u Evropskoj uniji, zaključak je sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, saopšteno je iz kabineta premijera.

Predsjednica EK, u okviru posjete regionu, danas boravi u Crnoj Gori, a ranije danas se sastala sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem.

„Crna Gora ima pro-evroatlantsku Vladu i stabilnu političku većinu koja će doprinijeti zatvaranju najvažnijih pregovaračkih poglavlja i ubrzati neophodne reforme u svim granama vlasti”, kazao je Spajić.

U kontekstu ispunjavanja uslova za članstvo, sagovornici su, kako se navodi, ocijenili da su prioritetne aktivnosti imenovanja u sudskoj grani vlasti, jačanje slobode medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Fon der Lajen i Spajić
foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Na sastanku je bilo riječi o administrativnoj podršci EU u pogledu boljeg korišćenja fondova Unije, jačanju infrastrukture, saobraćajnom povezivanju i pristupu Crne Gore jedinstvenom evropskom tržištu.

Spajić je zahvalio predsjednici EK na iskazanoj podršci i kazao da je EU najvažniji geostrateški i ekonomski partner nove Vlade, te da je veće prisustvo Evropske unije u regionu preduslov za izgradnju otpornosti na druge uticaje.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ministar vanjskih poslova Filip Ivanović i ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Bonus video: