Božović u petak suočava odbornike SO Budva

Kandidatkinja za potredsjednicu Opštine Budva vjerovatno će biti Jasna Dokić, aktuelna direktorica gradskog Vodovoda, kao i šefica odborničkog kluba nekadašnjeg Demokratskog fronta

30150 pregleda 13 komentar(a)
Odbornici DF-a, Marijana Božović na slici iza Mila Božovića, Foto: Vuk Lajović
Odbornici DF-a, Marijana Božović na slici iza Mila Božovića, Foto: Vuk Lajović

Šefica odorničkog kluba nekadašnjeg Demokratskog fronta u Budvi Marijana Božović zakazala je za petak sastanak svih 18 odbornika tog vladajućeg saveza, Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije partije, kako bi se nakon višemjesečne političke krize, riješili problemi.

“Vijestima” je potvrđeno da je Božovićeva zatražila da se odbornici sastanu kako bi se stvari pokrenuli sa mrtve tačke, jer više od mjesec u nekadašnjem Frontu nema jedistva oko ključnih prioriteta - kandidata za potpredsjednika Opštine, ali i strategije na koji način će vlast funkcionisati u preostale tri godine mandata.

Previranja u nekadašnjem DF Budve traju od ljeta, kada je došlo prvo do izlaska iz odborničkog kluba odbornika Mladena Kažanegre, koji je javno iznio nezadovoljstvo načinom na koji se gradom upravlja od pritvaranja predsjednika Opštine Mila Božovića.

Da je najjači budvanski politički savez raspolućen, bilo je jasno krajem jula, kada su se još tri odbornika Fronta pridružila Kažanegri, Kristina Rafailović, Milica Babić i Filip Vujović, koji su odbili da prirustvuju skupštinskom zasjedanju, zahtijevajući da se pod hitno izabere potpredsjednik Opštine i time deblokira administracija. Oni su jasno stavili do znanja da su nezadovoljni načinom na koji od sredine aprila, od kada je Božović u spuškom zatvoru, gradom upravlja predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović.

Do stišavanja strasti je donekle došlo nakon što su se uključili lideri tog političkog saveza Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su obavili razgovore sa predstavnicima obiju strana.

Iako je javnost ostala uskraćena za to šta je bio dogovor, “Vijestima” je iz više izvora tada rečeno da je četiri odbornika pristalo u avgustu da dođe na sjednicu, uz obećanje, da će, ukoliko protiv Božovića Specijalno državno tužilaštvo podigne optužnicu, bude izabran potpresjednik Opštine.

Već punih mjesec traju previranja u vezi sa tim ko će biti u fotelji drugog čovjeka Budve.

Mada je nezvanično Božović to mjesto ponudio Jovanoviću ako ovaj uspije da obezbijedi podršku 17 odbornika koliko je potrebno za izbor, aktuelni predsjednik Skupštine opštine nije imao većinu u odborničkom klubu. Jovanović je nedavno demantovao da je on bio kandidat, ali je zato potvrdio pisanje “Vijesti” da je kandidatkinja Jasna Dokić, aktuelna direktorica gradskog Vodovoda.

Dokić
Dokićfoto: Vuk Lajović

Jovanović je čak kazao da je postignut dogovor te da Dokićeva ima većinu, odnosno natpolovičnu većinu, koliko je potrebno da je Skupština opštine izabere, ipak i to je dovedeno u pitanje. Da li će ona zaista biti kandidat to će se znati nakon sastanka u petak.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su izborni štabovi DF-a predložili da se izaberu dva potpredsjednika, kako to Statut opštine predviđa, pa su kao kandidatkinju predložili Marijanu Božović, koja bi mogla da dobije podršku svih 18 odbornika.

I dok se unutar DF-a još strasti ne stišavaju, dotle je održavanje sjednice Skupštine opštine još na stend baju. Hitnost u održavanju sjednice svakako je to što lokalni parlament treba da usvoji rebalans.

Plata ide za oktobar, novembar i decembar čekaju rebalans

Sekretarijat za finansije je u petak završio petnaestodnevu javnu raspravu, te je u ponedjeljak sačinjen izvještaj koji je proslijeđen Ministarstvu finansija, koje treba da da saglasnost na nacrt rebalansa budžeta, što je i uslov da se on nađe pred odbornicima.

To dodatano usložnjava cijelu situaciju, jer zeleno svjetlo mora da da novi ministar, koji praktično prvog dana posla treba da aminuje ključni dokument za funkcionisanje Opštine. Od resornog ministarstva se još čeka da da saglasnost na milionski budžetski deficit.

Zakonski rok da se usvoji rebalans bio je 31. oktobar, ali to godinama unazad nije poštovano. Sekretarijat je uspio da izvrši preusmjerenja, pa su još ranije obezbijeđena sredstva za isplatu oktobarske zarade, ali novca više nema za isplatu novembarske i decembarske, koje zavise od usvajanja rebalansa.

Platne liste su juče završene, ali iz Opštine Budva “Vijestima” nijesu odgovorili na to da li će i ovoga puta one biti poslate Višem sudu na saglanost da budu dostavljene Božoviću na potpis, ili će se sačekati izbor potpredsjdnika.

Bonus video: