Kako vladajuća većina planira omogućiti opoziciji kontrolu popisa: Dva člana u komisijama, softver za popisnice

Prema saznanjima “Vijesti”, vladajuća većina namjerava i da se u zakon unese deblokirajući mehanizam, kako bi se spriječila blokada rada popisnih komisija

25947 pregleda 126 reakcija 42 komentar(a)
Dogovorili se o tome da Vlada pokrene izmjene zakona, Foto: Skupština
Dogovorili se o tome da Vlada pokrene izmjene zakona, Foto: Skupština

Skupštinska većina namjerava da opoziciji omogući kontrolu popisa stanovništva tako što će, između ostalog, podržati proširenje sastava popisnih komisija za još dva člana, saznaju nezvanično “Vijesti”.

To znači da će opozicija s državnog nivoa, u opštinama u kojima nije na vlasti, predlagati ta dva člana, odnosno da će to činiti vlast tamo gdje ona ne upravlja.

Takvo rješenje bilo je primijenjeno i na prethodnom popisu, održanom 2011. godine, kad je aktuelna većina bila u opoziciji. Tadašnja vlast prihvatila je taj zahtjev, ali i još nekoliko drugih - da se uvede duplikat popisnice koja ostaje građaninu, da se rok za objavljivanje podataka o nacionalnoj i vjerskoj pripadnost skrati s devet na tri mjeseca, da bude predložen po jedan ekspert s ciljem da se provjeri da unosi odgovora iz upitnika odgovaraju napisanom...

U popisnim komisijama je, prema Zakonu o popisu stanovništva, sedam članova. Da bi se njihov broj proširio, taj akt bi se morao mijenjati, što je vladajuća većina voljna da uradi. Za to ima još 25 dana, s obzirom na to da je početak popisa zakazan za 30. novembar.

Njihov plan je i da se izmjenama zakona, koje bi trebalo da predloži Vlada, omogući korišćenje softvera koji bi služio građanima za kontrolu tačnosti podataka koji su uzeti od njih. Do toga bi trebalo da se dođe kroz tri nivoa verifikacije - broja lične karte, matičnog broja i serijskog broja popisnice.

Prema saznanjima “Vijesti”, vladajuća većina namjerava i da se u zakon unese deblokirajući mehanizam, kako bi se spriječila blokada rada popisnih komisija.

“Cilj je da se to rješenje koristi samo ako je komisija nefunkcionalna. U tom slučaju bi direktor Monstata, koji imenuje članove popisne komisije, mogao da razriješi onog člana koji pravi opstrukcije i postavi novog”, objasnio je sagovornik.

On tvrdi da većina želi da omogući potpunu kontrolu nad popisom, ali da nisu spremni da ispune zahtjev Demokratske partije socijalista (DPS) o tome da predstavnici stranaka idu s popisivačima u domaćinstva. Ta partija je, osim toga, tražila odgađanje popisa na pola godine, ulazak u popisne komisije, učešće opozicije u izboru instruktora i popisivača...

Popis stanovništva trebalo je da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je novoizabrana Vlada, čiji je predsjednik Milojko Spajić, odgodila u utorak za period od 30. novembra do 15. decembra. Odluka je uslijedila nakon što je dio opozicije i nacionalnih savjeta to tražio, poručujući da trenutno nema uslova za sprovođenje popisivanja jer nije, između ostalog, obezbijeđena kontrola tog procesa. Neke od stranaka najavljivale su i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija na čijem su čelu njihovi predstavnici.

O popisu se juče razgovaralo u Skupštini, na sastanku koji je inicirao šef parlamenta Andrija Mandić. Iako su na razgovor bile pozvane sve opozicione partije, odazvala se samo Bošnjačka stranka (BS).

Mandić je nakon sastanka saopštio da je postignut dogovor da izmjene i dopune Zakona o popisa inicira Vlada, i da će najvažniji zahtjevi, uključujući implementaciju softvera, biti ispoštovani.

“Željeli smo da uz učešće svake stranke budemo inicijatori izmjena i dopuna zakona, ali najjača opoziciona stranka DPS, kao i SD (Socijaldemokrate), nisu željeli da budu dio tog skupštinskog dijaloga, iskazujući jednu odlučnost i namjeru da taj proces treba da vodi isključivo Vlada. Bio sam iznenađen da opozicione stranke imaju veće povjerenje u Vladu, nego u same sebe”, istakao je.

Mandić je poručio da će popis početi 30. novembra, i da većina ima “dobru političku namjeru” da ispuni “sve realne zaključke opozicije”.

“Od kojih su se neki pokazali kao veoma dobri i odmah se prihvataju. Ali, ne pristajemo da postoje opstrukcije održavanju popisa”, rekao je.

Sastanku su prisustvovali premijer Milojko Spajić, potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, potpredsjednik BS-a Damir Gutić, više funkcionera i šefova poslaničkih klubova većine.

Mandić (ne)planirano govorio samo za dva medija

Mandićevu konferenciju za medije ispratio je samo dio njih (RTCG i TV Prva). Zvanične najave događaja nije bilo.

Kabinet šefa parlamenta “Vijestima” je saopštio da nije bilo predviđeno da mediji prisustvuju sastanku, a da je Mandić dao izjavu jer su se “predstavnici jednog dijela medija zatekli u holu Skupštine”.

“U nadi da ćete razumjeti navedeno, Kabinet predsjednika ostaje otvoren za saradnju s predstavnicima medija i u budućem periodu”, poručili su iz kabineta, odgovarajući na pitanje “Vijesti” zašto svi mediji nisu bili obaviješteni o sastanku.

Bonus video: