Bošnjak: Hitno odblokirati Alimentacioni fond

“Ne smijemo dozvoliti da djeca zanemarena od neodgovornih roditelja, budu zanemarena i od države, zbog političkih nadgornjavanja. Očekujem odgovornost i hitnu reakciju poslanika”, rekla je Bošnjak

9008 pregleda 11 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Bošnjak, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednica Pokreta za promjene Branka Bošnjak apelovala je na poslanike da hitno stave u proceduru izmjene i dopune Zakona o privremenom izdržavanju djece, kako bi se odblokirao Alimentacioni fond.

Bošnjak je rekla da su predizborna politička prepucavanja između Skupštine i bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića rezultirala njegovim odbijanjem odbijanje da potpiše usvojene zakone.

“Pokrećem ovu inicijativu i apelujem na poslanike da hitno stave u proceduru izmjene i dopune Zakona o privremenom izdržavanju djece, kako bi se odblokirao već duže vremena blokirani Alimentacioni fond”, navela je Bošnjak.

Ona je podsjetila da su izmjene uslijedile nakon različitog tumačenja pojedinih normi od centara za socijalni rad.

Kako je Bošnjak dodala, sve izmjene su usaglašene sa nadležnim institucijama i zakon je imao pozitivno mišljenje Vlade, usvojen je punim konsenzusom, pa da ga je sada potrebno samo staviti u proceduru.

“Ne smijemo dozvoliti da djeca zanemarena od neodgovornih roditelja, budu zanemarena i od države, zbog političkih nadgornjavanja. Očekujem odgovornost i hitnu reakciju poslanika”, rekla je Bošnjak.

Ona je apelovala na poslanike da stave u proceduru i usvojene izmjene i dopune Zakona o gimnaziji, koje Đukanović nije potpisao.

Bošnjak je rekla da se tim zakonom, čiji je ona bila predlagač, anulirala diskriminacija maturanata specijalnog odjeljenja matematičke gimnazije koji su nepreciznošću odredbi zakona bili dovedeni u podređeni položaj prilikom polaganja maturskog ispita i prijema na fakultet.

To je, prema njenim riječima, rezultovalo da sve manje djece upisuje to odeljenje, pa postoji opasnost od gašenja.

“Nepreciznošću u postojećem zakonu i profesori koji predaju ovom odjeljenju diskriminisani su pri računanju norma časova. Zato je neophodno i taj zakon hitno staviti u proceduru, kako bi se ta nepravda ispravila”, zaključila je Bošnjak.

Bonus video: