Izabraće Božovićeve zamjenike ili prijete izbori

Da sastanak koji je u nedjelju Andrija Mandić održao sa odbornicima nije bio nimalo harmoničan, kako se želi predstaviti u javnosti, govori i to da je danas zakazan novi, a tema je izbor ne jednog, već dva potpredsjednika

18848 pregleda 15 komentar(a)
Doba sloge: Odbornici DF-a, Marijana Božović u sredini, Foto: Vuk Lajović
Doba sloge: Odbornici DF-a, Marijana Božović u sredini, Foto: Vuk Lajović

Iako je lider Nove srpske demokratije i šef crnogorskog parlamenta Andrija Mandić javnost obavijestio da je kriza u Budvi riješena, po svoj prilici takva izjava je više bila kako bi se strasti smirile i previranja, prije svega u njegovoj partiji, donekle ublažila.

Da sastanak koji je u nedjelju Mandić održao sa odbornicima, i koji nije bio nimalo harmoničan kako se želi predstaviti u javnosti, te da nijesu definisana imena budućih potpredsjednika Opštine svjedoči i to da je za danas šefica odborničkog kluba nekadašnjeg DF-a u Budvi Marijana Božović ponovo zakazala sastanak odbornika.

Kako je “Vijestima” potvrđeno, pozivi su ponovo upućeni svim odbornicima, njih 18, te iako nije navedeno koji je dnevni red, iz više izvora rečeno da će ključna tema sastanka biti predlozi kandidata za dva Božovićeva zamjenika.

Mada je podgorička centrala tog političkog bloka promovisala ideju da bude samo jedan potpredsjednik, što je i Božović koji je u spuškom Istražnom zatvoru već gotovo sedam mjeseci, navodno svojim partijskim kolegama poručio, te kao kompromisno rješenje predložena Jasna Dokić, direktorka gradskog Vodovoda, ipak većina odbornika, što su i u nedjelju glasanjem potvrdili, smatra da Budva mora da ima dva potpredsjednika.

“Vijestima” je iz više izvora rečeno da se u nedjelju nijesu razmatrala imena potpredsjednika, pa je zato i zakazan sastanak u četvrtak na kome bi trebalo da bude predloženo više kandidata, od kojih bi trebala da se dva imena izdvoje.

Osim Dokić, izborni štabovi su predložili da fotelju potpredsjednika Opštine zauzme Marijana Božović.

Ostaje da se vidi da li će kriza, koja nikada do sada nije javno pominjana od funkcionera nekadašnjeg DF-a, te nerijetko kritikovani mediji koji su navodili da postoji rascjep unutar koalicije koju je predvodio Božović na prošlogodišnjim lokalnim izborima, konačno biti riješena, kako bi profunkcionisala administracija.

Dodatan pritisak odbornicima stvara i to da je izbor potpredsjednika i uslov kako bi se zakazala sjednica Skupštine opštine i novoimenovanim Božovićevim zamjenicima dala ovlašćenja da potpisuju dokumenta, koja su do sada slata Višem sudu, od čijeg odobrenja je zavisilo da li će biti proslijeđena Božoviću u spušku ćeliju na potpis.

Navodno je ta mogućnost Božoviću sada onemogućena, jer platne liste, iako su finiširane još prošle sedmice, nijesu upućene Višem sudu. To dodatno stvara nervozu kod radnika koji su na budžetu, jer oktobarska plata nikom još nije isplaćena. Izbor potpredsjednika omogućilo bi da se službena dokumenta, pa i platne liste potpisuju u Budvi.

Na jednom od ranijih sastanaka se moglo čuti da su pojedini odbornici kao mogućnost predložili i da Božović, koji je u zatvoru sedam mjeseci, podnese ostavku, te da se izabere novi predsjednik.

Takođe održavanje sjednice je presudno i za donošenje rebalansa budžeta.

Osim što je rebalansom omogućeno da zaposleni u lokalnoj administraciji, službama, ustanovama kulture te lokalnom mediju mogu primiti novembarsku i decembarsku platu, pošto je aktuelnim budžetom potrošena stavka za zarade usljed usvajanja novog kolektivnog ugovora, donošenje ovog dokumenta daje mogućnost i da Opština konačno preuzme Luku Budvu, odnosno dosadašnjem korisniku, kompaniji “Dukley marina” na ime opreme isplati nešto više od pola miliona eura.

Budvanska opozicija iz redova Demokrata, Demokratske partije socijalista, ali i Građanskog pokreta URA, te SDP, su u više navrata isticali da se Budva nalazi u kritičnom stanju, jer osim političke krize, njoj prijeti i finansijski kolaps kada bude blokiran račun od njemačke kompanije na 40 miliona eura, što je odluka međunarodnog tribunala.

Oni su saglasni da pod hitno treba raspustiti Skupštinu, te raspisati lokalne izbore. Izbori su neminovnost ukoliko se odbornici Božovićeve koalicije ne budu saglasili oko izbora potpredsjednika.

Platne liste, iako su finiširane još prošle sedmice, nijesu upućene Višem sudu. To dodatno stvara nervozu kod radnika koji su na budžetu, jer oktobarska plata nikom još nije isplaćena. Izbor potpredsjednika omogućilo bi da se službena dokumenta, pa i platne liste potpisuju u Budvi. Takođe održavanje sjednice je presudno i za donošenje rebalansa budžeta.

Mandić saopštio da je krizi vlasti došao kraj

Lider Nove srpske demokratike i šef crnogorskog parlamenta Andrija Mandić kazao je “Vijestima”, nakon sastanka u nedjelju da je riješena politička kriza u Budvi.

Andrija Mandić
Andrija Mandićfoto: Boris Pejović

On je tog dana održao sastanak sa odborničkim klubom nekadašnjeg Demokratskog fronta.

“Imam dobru vijest. Svi koji su bili zabrinuti za stanje u Budvi, danas je riješena politička kriza, parlamentarna većina je postigla odličan dogovor. Biće uskoro izabran potpredsjednik Opštine, koji će uz pomoć još jednog potpredsjednika obavljati dužnost dok na slobodu ne izađe naš nevino utamničeni predsjednik Opštine Milo Božović”, kazao je Mandić.

Bonus video: