Delić nakon sastanka sa Spajićem: Popis 30. novembra, imaćemo softver, razgovarano da opozicija ima članove u komisijama

Premijer održao sastanak sa predsjednicima opština o popisu stanovništva

33519 pregleda 56 reakcija 31 komentar(a)
Delić, Foto: Ana Burić
Delić, Foto: Ana Burić
Ažurirano: 09.11.2023. 13:02h

Tokom narednih dana predsjednici opština dobiće instrukcije od Vlade kako da prevaziđu nedostatak popisivača, rekao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Premijer Milojko Spajić održao je danas u Vladi sastanak sa predsjednicima opština o predstojećem popisu stanovništva.

Kovačević je kazao novinarima nakon sastanka kako je sasvim izvjesno da će popis početi 30. novembra, a da su se predsjednici opština većinski saglasili da su otvoreni i kao popisne komisije i kao opštine za puni sistem kontrole popisa.

"Čeka nas veliki posao, da se radi sve moguće sa nivoa Vlade i opštinskih popisnih komisija. Većina opština je imala problem sa brojem popisivača, Nikšić nije imao tu vrstu problema. U skladu sa dogovorom, dobićemo instrukcije šta ćemo raditi. Dobra okolnost je da će popis trajati do 15. decembra sa mogućnošću produženja. To je mogućnost, ne zvanični podatak", rekao je on.

Kovačević je, na konstataciju da je zahtjev opozicije da i oni imaju popisivače, odgovorio: "Popisivači se sami prijavljuju, to će se riješiti na način što će vjerovatno i opozicija i vlast imati članove u popisnim komisijama koji će vršiti izbor popisivača".

sastanak Spajić predsjednici opština
foto: Ana Burić

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić rekao je da su imali značajan razgovor sa Spajićem.

"Dobar je ovaj format sastanka gdje ćemo, mimo aktuelne teme oko popisa, razgovarati o važnim temama, problemima predsjednika opština, o kapitalnom budžetu. Nismo izveli neke zaključke, imaćemo ih danas ili sjutra. Popis će biti održan od 30. novembra do 15. decembra. O čemu smo razgovarali je i da opozicija ima po dva člana u popisnim komisijama… Pričali smo i o stvarima tehničke prirode, kako najbolje da imamo kontrolu procesa. Imaćemo duple popisnice i softver o kome se priča", rekao je Delić.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš rekao je da su imali "izuzetno konstruktivan" razgovor sa premijerom.

"Crna Gora mora da pokaže da je zrela kao demokratsko društvo, svi uslovi su ispunjeni da se popis održi. Održavan je i kad je procenat nepismenih bio preko 95 odsto. Postoje predsjednici opština iz redova DPS-a koji ne žele popis ili žele da ga bojkutuju", kazao je on.

Na pitanje je li bilo takvih stavova na sastanku, Vraneš je rekao da indirektno jeste.

“Ako tražite razlog, uvijek ćete ga naći. Moramo da pokažemo civilizovanom svijetu da smo država koja je dostigla jedan civilizacijski nivo. Nije lijepa poruka da Crna Gora ne može da održi popis. Bilo je par predsjednika koji su htjeli na indirektan način da odlože popis. Oni koji dolaze iz opština gdje je na vlasti DPS”, istakao je Vraneš.

Čelnici opština su inače predsjednici popisnih komisija.

Popis stanovništva trebalo je da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je novoizabrana Spajićeva vlada odgodila za period od 30. novembra do 15. decembra. Odluka je uslijedila nakon što je dio opozicije i nacionalnih savjeta to tražio, poručujući da trenutno nema uslova za sprovođenje popisivanja jer nije, između ostalog, obezbijeđena kontrola tog procesa. Neke od stranaka najavljivale su i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija na čijem su čelu njihovi predstavnici.

Bonus video: