DPS: Mandić nije obavijestio poslanike da će nastaviti sjednicu, podnijećemo krivičnu prijavu

Iz DPS-a su rekli da je današnji događaj "nezapamćeni skandal u istoriji"

40625 pregleda 264 reakcija 76 komentar(a)
Mandić, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Mandić, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Ažurirano: 10.11.2023. 18:43h

Demokratska partija socijalista (DPS) najavila je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine Andrije Mandića i generalnog sekretara parlamenta Aleksandra Klarića.

Kazali su da je Mandić danas nastavio sjednicu Skupštine, a da o tome nije obavijestio poslanike. To su nazvali nezapamćenim skandalom u istoriji, ne samo crnogorskoj - nego i svjetskog parlamentarizma.

"Ovim činom Andrija Mandić pokazao je da Ustav i zakoni više ne važe te da je pravni sistem u potpunosti srušen što je očekivani slijed događaja usljed formiranja antievropske većine u Crnoj Gori. Zbog navedenog događaja podnijećemo krivičnu prijavu protiv Andrije Mandića i Aleksandra Klarića, ljudi koji su danas i zvanično srušili pravni sistem Crne Gore", saopštio je DPS.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić prethodno je takođe kazao da se danas dogodio skandal u Skupštini, odnosno da je Mandić bez prisustva poslanika "konspirativno nastavio" sjednicu Skupštine.

Nikolić je u objavi na mreži Iks ukazao je da nije bilo obavještenja na sajtu te institucije i rekao da poslanici nisu informisani o nastavku rada putem SMS poruke ili imejla.

Mandić je, u videu koji je objavila Skupština, konstatovao ostavke premijera i ministara na poslaničke funkcije.

"Kolege poslanici, nastavljemo prvu sjednicu drugog redovnog jesenjeg zasjedanja u 2023. godini. Obavještavam vas da su Milojko Spajić, Anđela Jakšić Stojanović, Filip Radulović, dr Vojislav Šimun, Naida Nišić, Maida Gorčević, Filip Ivanović, Andrej Milović, Mirko Đukić, Srđan Pavićević, Vladimir Martinović, Aleksa Bečić, Momo Koprivica, Dragan Krapović, Dragoslav Šćekić, Vladimir Joković i Nik Đeljošaj podnijeli ostavke na poslaničku funkciju zbog nespojivosti funkcija. Saglasno Poslovniku Skupštine, objavljujem da Skupština konstatuje ostavke, čime im prestaje mandat poslanika, o čemu ćemo obavijestiti Državnu izbornu komisiju, radi postupka popune upražnjenih poslaničkih mjesta. Sada dajem pauzu, da bi se Državna izborna komisija sastala i podnijela Skupštini izvještaje o popuni upražnjenih mjesta, kako bi Skupština u punom sastavu nastavila rad", rekao je Mandić.

Bonus video: