Ambasadori Kvinte i Delegacije EU neće kod Mandića: Ni susreta, ni čestitke

Mandiću na svečanost povodom Dana parlamentarizma nije došao nijedan ambasador EU

61909 pregleda 580 reakcija 347 komentar(a)
Na svečanosti samo jedan ambasador zemalja članica NATO-a: Mandić sa turskim ambasadorom, Foto: Igor Šljivančanin
Na svečanosti samo jedan ambasador zemalja članica NATO-a: Mandić sa turskim ambasadorom, Foto: Igor Šljivančanin
Ažurirano: 12.11.2023. 19:41h

Nijedan ambasador država članica Evropske unije (EU) nije se odazvao pozivu predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića da preksinoć, u vili “Gorica”, prisustvuje obilježavanju Dana parlamentarizma.

Od zemalja članica NATO-a, svečanosti je prisustvovao tek jedan ambasador - Turske Bariš Kalkavan.

“Vijesti” su ambasade država Kvinte (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija) i Delegaciju EU pitale zašto su njihove diplomate najvišeg ranga odbile Mandićev poziv, a odgovorili su samo iz britanske ambasade, rekavši da se ambasadorka Don Meken nije odazvala pozivu “zbog ranije preuzetih obaveza”. Svečanosti je, dodaju, prisustvovala šefica političkog odsjeka ambasade.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, ambasadu Njemačke na događaju je predstavljao šef administracije.

Svečanosti su prisustvovali i ambasadori Kine, Rusije i Palestine, Fan Kun, Vladislav Maslenikov i Rabi Alhantuli, šefica Misije OEBS-a Dominik Vag, koordinator UN-a Piter Lundberg...

“Vijestima” iz Skupštine nisu odgovorili na pitanja da li su ih ambasade država Kvinte i Delegacija EU obavijestili zašto nisu došli u vilu “Gorica”, na obilježavanje 117 godina od uspostavljanja parlamentarizma u Crnoj Gori.

Te zemlje protivile su se ulasku Mandićeve koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) u vlast, a iz ambasade SAD su poručivali da im taj savez, koji je bio protiv članstva države u NATO-u i priznanja nezavisnosti Kosova, nije partner.

“Realnost je takva da će učešće u vlasti grupa ili lidera koji odbijaju da osude rusku agresiju, odbijaju da se zalažu za prava Ukrajine, odbijaju da podrže sankcije EU protiv Rusije, odbijaju da štite prava manjina i odbijaju da poštuju suverenitet susjednih zemalja poput Kosova, drastično omesti napore Crne Gore u ostvarenju njenih evropskih aspiracija”, kazala je “Vijestima” početkom oktobra ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke, uoči formiranja aktuelne vlasti čiji je ZBCG dio.

Države Kvinte i Delegacija EU Mandiću nisu čestitale izbor na funkciju šefa parlamenta, na koju je stupio krajem oktobra, niti su se njihovi ambasadori od tada zvanično susreli s njim.

Na sajtu parlamenta je objavljeno da je Mandić dobio čestitke od predsjednika Skupštine Izraela Amira Ohane, predsjednika Narodne Skupštine Srbije Vladimira Orlića, predsjednice Narodne Skupštine Slovenije Urške Klakočar Zupančič, šefice Misije OEBS-a Vag, generalnog sekretara Interparlamentarne skupštine pravoslavlja (ISP) i člana grčkog parlamenta Maksimosa Harakopulosa... Na sajtu je objavljeno i da se Mandić u parlamentu sastao s ambasadorima Kine, Rusije, Turske, Grčke, otpravnicama poslova u ambasadama Srbije i Mađarske...

“Vijestima” iz parlamenta nisu odgovorili ni da li su u planu susreti Mandića s predstavnicima država Kvinte i Delegacije EU.

Dan parlamentarnizma obilježen je sa deset dana zakašnjenja - on se obilježava 31. oktobra, jer je tog datuma 1906. godine na Cetinju konstituisana prva Narodna skupština Crne Gore.

Prema nezvaničnim saznanjima” Vijesti”, pojedine zvanice, kao što su neki bivši poslanici, dobile su poziv za svečanost tek dan ranije. “Vijesti” saznaju da nekadašnji šef parlamenta Ranko Krivokapić, koji je na toj funkciji bio 13 godina i koji je uveo Dan parlamentarnizma, nije pozvan na događaj.

U vili “Gorica” su bili poslanici, glavni specijalni tužilac, vrhovna državna tužiteljka, direktor Javnog servisa...

Nikolić: Mandić ometa napredovanje ka EU

Svečanosti nisu prisustvovali ni poslanici najjače opozicione stranke - Demokratske partije socijalista (DPS), a šef njihovog poslaničkog kluba Andrija Nikolić saopštio je da to nisu učinili jer su svjesni činjenice da je Mandić “postavljen na visoku državničku funkciju da bi institucionalno ometao napredovanje Crne Gore ka članstvu u EU”.

“Najnoviji otklon od evroatlantske, savezničke politike, Mandić je juče (prekjuče) demonstrirao prijemom ambasadora Ruske Federacije, države kojoj je Crna Gora uvela sankcije slijedeći politiku EU u osudi agresije na Ukrajinu”, naveo je Nikolić.

U prvobitnoj verziji teksta objavljeno je da je svečanosti prisustvovao i ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Zećir Ramčilović, međutim on nije prisustvovao. Izvinjavamo se ambasadoru i čitaocima.

Bonus video: