Bečić: Sankcije Mićunoviću i Davidoviću nijesu iznenađujuće

"Sudaramo se sa narko-kartelima koji igraju vodeću ulogu na svjetskom tlu, ali smo odlučni da taj proces dovedemo do kraja"

10623 pregleda 27 reakcija 20 komentar(a)
Bečić, Foto: Vlada Crne Gore
Bečić, Foto: Vlada Crne Gore

Uvođenje sankcija crnogorskim biznismenima, Branislavu Mićunoviću i Miodragu Davidoviću, nije iznenađujuće, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, Aleksa Bečić i dodao da će izvršna vlast učiniti sve da ubrza izgradnju jakih institucija.

Bečić je to kazao novinarima nakon konferencije Centra za demokratsku tranziciju "Da li će nova vlada sprovoditi bolju politiku otvorenosti?".

On je, komentarišući uvođenje sankcija Davidoviću i Mićunoviću, rekao da ga to nije iznanadilo i da smatra da nadležni organi treba mnogo da rade, a manje da se priča.

„Mi smo tek krenuli, imamo teško nasljeđe“, dodao je Bečić.

Prema njegovim riječima, proces izgradnje jakih insitucija i zemlje vladavine pravde je počeo, ali nije lak i jednostavan.

„Mi ćemo, u mjeri svojih nadležnosti, sve učiniti da taj proces značajno ubrzamo, i reformama unutar bezbjednosnog sektora i zdravom saradnjom sa nadležnim tužilaštvima, gdje će svako raditi svoj posao i biti partner drugoj strani, a kako bi zajedno isporučivali dobre rezulatate“, kazao je Bečić.

On je, na pitanje da li će preduzeti nešto konkretno nakon uvođenja ovih sankcija, odgovorio da će od nadležnih državnih organa zatražiti da vide koji je opseg informacija i da li je do ovog trenutka preduzeto sve što je bilo neophodno preduzeti.

„Istovremeno, očekujući i tražeći od naših međunarodnih partnera da u potpunosti nam pomognu u tom procesu i da sve ono sto je vrijedno pažnje i znanja stave na raspolaganje, i da u partnerskom odnosu dođemo do onog što je pravda“, rekao je Bečić.

On je kazao da pravdu čekaju građani. „Pravdu vide, ali treba da je vide u mnogo većem obimu“, dodao je Bečić.

On je poručio da nije neko ko će izricati presude, ali da je potpuno slobodan i nezavisan od uticaja kriminalnih grupa.

Bečić je, upitan da prokomentariše navode iz medija u vezi sa diplomom pomoćnice direktora Instituta za javno zdravlje Miljane Pavličić, kazao da podržava inicijativu provjere diploma i da svako bude podložan kontroli.

On je poručio da nema nikakve selektivnosti i da se ne gleda „kako se ko zove niti koju funkciju pokriva“.

„Neka niko mirno ne spava, ko je bilo šta nezakonito učinio, posebno oni iz dijela organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je Bečić.

On je kazao da to nije jednostavan proces.

„Sudaramo se sa narko-kartelima koji igraju vodeću ulogu na svjetskom tlu, ali smo odlučni da taj proces dovedemo do kraja“, naveo je Bečić.

Na pitanje novinara šta o najnovijim kadrovskim odlukama Vlade govori to što je policija jutros pretresla stan inspektorke za ribarstvo, on je odgovorio da to govori da nema selektivnosti, da niko neće biti aboliran.

Bečić je kazao da je resorni ministar objasnio formalnu-pravnu proceduru u vezi sa tim imenovanjem.

„Nije postojala bilo kakva informacija koja bi njemu mogla biti prepreka u određenom formalnom potezu, i objasnio je javnosti da je imao obavezu da nastavi tu proceduru“, naveo je Bečić.

On je kazao da je ovaj primjer pokazao promptnu reakciju nadležnih.

„Neka svako ko je učinio krivično djelo, za razliku od nekog ranijeg perioda, zna da nije spokojan i neka ne bude miran. Nije lako i jednostavno, imamo teško nasljeđe, imamo brojne kadrovske deficite u strukturama, imamo kompromitaciju mnogih državnih institucija“, naveo je Bečić.

On je poručio da će se boriti sa tim da povlašćenih nema.

„Pozivam sve da nam pomognu, nemamo obavezu prema bilo kome“, dodao je Bečić.

Upitan zašto je njemu uručen izvještaj Evropske komisije, a nije predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću, on je kazao da je to pitanje za one institucije koje uručuju izvještaj, i da to ne bi komentarisao.

Izvještaj je, kako je dodao, dostupan svima.

On je, govoreći o popisu stanovništva, rekao da su zahtjevi opozicije bili u odnosu na mehanizme kontrole tog procesa.

Bečić je rekao da je činjenica da je aktuelna vlast i Vlada spremna da omogući najveći stepen kontrole popisa u istoriji Crne Gore, daleko veći u odnosu na popis 2011. godine.

„I ja onda pitam u čemu je problem“, naveo je Bečić.

On je poručio da se sve što je usaglašeno i obećano može realizovati.

„Termin, koliko sam ja razumio, nije bio ni na stolu, već su bilo kontrolni mehanizmi. Razumio sam i u izjavama predstavnika opozcije da njima nije takođe fokus bio na datumu, već na spremnosti da se implementiraju ti kontrolni mehanizmi“, rekao je Bečić.

On je kazao da su, da bi dosli do kontrolnih mehanizama, pitanje datuma makli sa dnevnog reda prvog dana.

„Evo spremnost da popis ne traje samo do 15. decembra, već do kraja decembra, nikakav problem da traje 30 dana da bismo ispoštovali sve ono što je specifičnost vremenskih uslova i zahtjevi nacionalnih vijeća“, rekao je Bečić.

On je naveo da je opozicija u četvrtak saopštila da su prihvaćeni svi njihovi zahtjevi.

Bečić je kazao da se nada da će svi pokazati spremnost, volju i želju da se to pitanje završi na državnički i odgovoran način.

On je rekao da ne vidi nijedan razlog za bojkot, osim, kako je naveo, ako neko ovo doživljava kao političko, a ne statistiško pitanje i ako "neko nema namjeru da ipak učini nešto što je naumio".

Bonus video: