Mandić se sastao sa Varheljijem, poručio da će Skupština biti posvećena reformama

Varhelji je rekao, kako je saopštila Skupština, kako vjeruje da će Crna Gora "ubrzo postići važan napredak u oblasti pravosuđa, što će značajno ubrzati njen put pridruživanja EU"

8004 pregleda 26 reakcija 25 komentar(a)
Mandić i Varhelji, Foto: Skupština Crne Gore
Mandić i Varhelji, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić razgovarao je u Budimpešti sa Oliverom Varheljijem, evropskim komesarom sa susjedstvo i proširenje, i tom prilikom istakao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Crne Gore.

Mandić je, razgovarajući o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, rekao da će aktuelni saziv Skupštine biti snažno posvećen neophodnim reformama u cilju unapređenja evropske integracije Crne Gore.

U tom kontekstu je kazao da će Skupština u narednim danima odlučivati o sedmom sudiji Ustavnog suda, te da predstoji izbor Vrhovnog državnog tužioca i kompletiranje Sudskog savjeta, čime bi naša zemlja zaokružila važan proces u formiranju pravosudnih organa, saopštio je parlament.

Predsjednik Skupštine je izrazio očekivanje da će Evropska unija prepoznati "snažno zalaganje parlamentarne većine" u pogledu reformskih aktivnosti i unapređenja stanja, te da će to biti vrednovano na način što će se ubrzati proces pristupanja Crne Gore u EU.

Varhelji je, kako je saopšteno, prije svega čestitao Mandiću izbor na mjesto predsjednika Skupštine, navodeći da je dobro upoznat sa političkim i društvenim dešavanjima u Crnoj Gori.

"U tom kontekstu, komesar Varhelji je pozdravio napore Crne Gore u procesu pristupanja EU i pohvalio izlaganje predsjednika Skupštine na 11. konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope. On vjeruje da će Crna Gora ubrzo postići važan napredak u oblasti pravosuđa, što će značajno ubrzati njen put pridruživanja EU. Apostrofirajući da je konsenzus između političkih partija koje čine tako ubjedljivu parlamentarnu većinu od izuzetnog značaja, kao i da Skupština treba da odradi svoj dio posla u procesu pristupanja. Komesar Varhelji je izrazio očekivanje da će Skupština uspjeti da do kraja dovede izbor VDT, sudije Ustavnog suda i popuni Sudski savjet nedostajućim članovima, ocjenjujući da bi Brisel posebno vrednovao tako značajne rezultate", saopštila je Skupština.

Bonus video: