Garčević: Sankcije Mićunoviću i Davidoviću jasna poruka sadašnjoj i bivšim vlastima

“Ovo može otvoriti prostor za dalje jačanje saradnje sa SAD u pravosudnoj oblasti, što je u saglasnosti i sa našom ambicijom da budemo članica EU u bliskoj budućnosti”

25755 pregleda 40 reakcija 18 komentar(a)
Garčević, Foto: Boris Pejović
Garčević, Foto: Boris Pejović

Stavljanje crnogorskih biznismena Branislava Brana Mićunovića i Miodraga Dake Davidovića na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država (SAD) jasna je poruka Crnoj Gori i svako ko je do sada bio na vlasti može da se prepozna, ocijenio je diplomata i profesor međunarodnih odnosa Vesko Garčević.

“To jeste politička poruka Crnoj Gori jer se radi o ljudima koji su bili bliski sa vlastima u našoj zemlji. Postavio bih pitanje zašto je sada SAD stavila Mićunovića i Davidovića na ovu listu. Zasto ne 2019. ili 2020. na primjer? Mislim da je bilo dovoljno dokaza da se i tada to uradi”, rekao je Garčević “Vijestima”.

Smatra da je poruka jasna i ona se dijelom odnosi na članove sadašnje vladajuće koalicije koji se dovode u vezu sa Davidovićem i preko njega sa ruskim uticajem, kao što je i poruka DPS-u da napravi radikalniju reformu partije i napravi otklon od politike koju veliki broj građana u Crnoj Gori povezuje sa endemskom korupcijom i kriminalom.

“Na kraju krajeva, ovo je poruka novoj Vladi da odlučnije krene u borbu protiv ovih problema tako što će raditi na jačanju nezavisnosti pravosudnih institucija. To će imati priliku da pokažu u narednim sedmicama izborom sudije Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta”, kazao je Garčević.

Mićunović
Mićunovićfoto: Luka Zeković

SAD su u četvrtak Mićunoviću i Davidoviću uvele sankcije zbog “povezanosti s kriminalom i zlonamjernim uticajem Rusije u regionu”.

Njih je na “crnu listu” stavila Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD, uz još osam osoba iz Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Sjeverne Makedonije.

Sankcije podrazumijevaju blokadu njihove imovine u SAD ili one koju kontrolišu njima bliske osobe u toj zemlji, zabranu transakcija sa subjektima u Americi ili onima u nadležnosti SAD, ograničenje putovanja...

Garčević objašnjava da se radi o uobičajenim postupcima jer se ovakve odluke ne odnose samo na Balkan ili Crnu Goru.

“Mnoge države to doživljavaju kao miješanje u njihove unutrašnje poslove, te bih svakako volio da čujem komentare o tome onih koji su karakterisali američke sugestije o sastavu crnogorske Vlade kao miješanje u naše unutrašnje poslove. Želio bih da njihovi stav po ovom pitanju, takođe”, kazao je.

Davidović
Davidovićfoto: Boris Pejović

OFAC je u obrazloženju odluke o uvođenju sankcija Mićunoviću naveo da je on decenijama vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, još od vremena bivše Jugoslavije.

“Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore”, naveo je OFAC.

Miodrag Daka Davidović, kako je obrazloženo, decenijama pere novac za kriminalne grupe, jačajući svoj uticaj i oblikujući svoje kriminalno preduzeće koje se bavi švercom cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori.

“Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje, uključujući napore da utiču na rezultate izbora”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Davidović takođe umiješan u skandal koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara vlade Sjeverne Makedonije, ključnog saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva. Navodno je Raškovski primio mito od Davidovića kako bi imao sastanak sa Zaevom radi promovisanja poslovnih interesa Davidovića.

“Od 1991. do 1992. Davidović je bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) u BiH”, navodi se u saopštenju.

Na Crnoj Gori je da odluči da li će da procesuira Mićunovića i Davidovića

Garčević kaže da je na Crnoj Gori da odluči da li će da procesuira Mićunovića i Davidovića.

“Do toga ne mora da dođe jer stav jedne zemlje ne obavezuje drugu državu da to i učini. Vidjeli ste da Crna Gora nije poslušala savjet SAD oko sastava Vlade, pa zašto bismo očekivali da to uradi u ovom slučaju. Po meni, svakako bi bilo dobro da državni organi zatraže od SAD više informacija i svu dostupnu dokumentaciju ovim povodom i nakon toga donesu odluku. Ovo može otvoriti prostor za dalje jačanje saradnje sa SAD u pravosudnoj oblasti, što je u saglasnosti i sa našom ambicijom da budemo članica EU u bliskoj budućnosti”, poručio je.

Bonus video: