Bečić sa Popom: Crna Gora stoprocentno privržena prozapadnom, proevropskom i evroatlantskom kursu

"Vjerujem da Crna Gora sa svojom posvećenošću i konkretnim rezultatima može biti uspješna priča u na Zapadnom Balkanu i zaista biti regionalni lider u procesu evropskih integracija", rekla je Popa

3027 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Crna Gora je stoprocentno privržena prozapadnom, proevropskom i evroatlantskom kursu, poručio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

On je danas razgovarao sa ambasadorkom Evropske unije u Crne Gore Oanom Kristinom Popom

Bečiće je kazao i da sa prozapadnim, proevropskim i evroatlantskim kursom, ističući to opredjeljenje kao vrijednost sa kojom nema kompromisa, budući da se kao takva nalazi i u osnovi političkog sporazuma vladajuće većine.

Kako je saopštwno iz Vlade, Bečić je istakao da izbor 44. Vlade i politička konfiguracija u Skupštini "predstavljaju šansu za stabilizaciju političkih prilika u državi, koje su osnova za sve ozbiljnije reformske procese, čiji će rezultati biti na ponos i korist svim građanima Crne Gore".

Popa je, dodaje se, istakla značaj nadležnosti koje Bečić ima za proces pristupanja, dodajući da EU očekuje da Crna Gora ostane u potpunosti usklađena sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

"Pozitivna je okolnost što u sadašnjem istorijskom trenutku postoji razumijevanje svih država članica da je proširenje neophodno", rekla je Popa.

Bečić je, piše u saopštenju, kazao da Crna Gora u ovoj utakmici igra za sebe i svoju sigurnost u okviru Evropske unije.

"Igramo i za svoje susjede, jer im, kao članica EU možemo pomoći na tom putu, ali igramo i za Evropsku uniju, budući da bi prijem naše zemlje u evropsku porodicu poslao snažnu poruku drugim zemljama kandidatima da se ne obeshrabre tokom trajanja tog procesa", kazao je Bečić.

On je osim izbora sedmog sudije Ustavnog suda, naglasio i neophodnost reformi, što skoriji izbor preostalih članova Sudskog savjeta i VDT-a, ali i potrebu provjere imovine i životnog stila policijskih službenika, "kako bi se izbjeglo da se Crna Gora opet sretne sa kriminalnim strukturama u policijskim redovima".

U saopštenju Vlade piše i da su se Bečić i Popa saglasili da je popis demografski i statistički proces i da mora biti oslobođen političkog pritiska, i u kojem niko neće biti kažnjen ili nagrađen zbog načina na koji se izjašnjava.

"Vjerujem da Crna Gora sa svojom posvećenošću i konkretnim rezultatima može biti uspješna priča u na Zapadnom Balkanu i zaista biti regionalni lider u procesu evropskih integracija", rekla je Popa.

Bonus video: