Opoziciji tri odbora, vlast se još dogovara

Prepreka dogovoru većine pitanje rukovođenja Odborom za bezbjednost, traže ga i PES i ZBCG

23832 pregleda 23 reakcija 6 komentar(a)
Još nema nijednog predloga: sa jedne od prethodnih sjednica Administrativnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Još nema nijednog predloga: sa jedne od prethodnih sjednica Administrativnog odbora, Foto: Skupština Crne Gore

Opozicione partije upravljaće trima skupštinskim radnim tijelima - odborima za ekonomiju, finansije i budžet, za evropske integracije i za antikorupciju, saznaju nezvanično Vijesti.

To je dogovor koji je opozicija juče postigla s vlašću. Druga opcija, koju su stranke parlamentarne većine bile ponudile kolegama, uključivala je čelna mjesta u četiri odbora - ustavnom, za evropske integracije, za antikorupciju i za rodnu ravnopravnost, ali je opozicija to odbila. Iako je u tom paketu više radnih tijela, u prvom se nalazi Odbor za ekonomiju, koji je, imajući u vidu pitanja kojim se bavi, jedan od najvažnijih u parlamentu.

Prema Poslovniku Skupštine, najmanje tri predsjednika odbora biraju se iz opozicije. Iz jedne od tih partija Vijestima su kazali da su očekivali da, uz tri dogovorena, dobiju još jedan odbor, i da bi to bila “mjera zdravog kompromisa”.

Opozicione partije nisu između sebe dogovorile ko će voditi koje radno tijelo. Zasad je, prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, izgledno da Građanski pokret (GP) URA neće imati svog čovjeka na čelu nekog od odbora koji su pripali opoziciji, već da će njihov predstavnik biti zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, koji će voditi neko iz vlasti.

Upravo je taj odbor prepreka dogovoru vladajućih stranaka o tome ko će od njih predvoditi preostalih 11. Prema nepotvrđenim informacijama Vijesti, oko vođenja tog odbora spore se Pokret Evropa sad (PES) i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), čiji je jedan od lidera (Milan Knežević) u prethodnom sazivu bio predsjednik tog tijela.

U PES-u, prema saznanjima Vijesti, očekuju da im, osim Administrativnog odbora, pripadne čelna pozicija u barem jednom “važnijem” odboru.

Vladajuće partije sinoć je trebalo da razgovaraju o raspodjeli, ali sastanka o tome sinoć nije bilo, rekao je Vijestima jedan od šefova poslaničkih klubova.

Administrativni odbor, koji podnosi Skupštini predloge za izbor članova tih tijela, još nije dobio nijedan predlog. Nova sjednica zakazana je za petak, ali na njenom dnevnom redu nije postupak utvrđivanja liste kandidata za predsjednika i članove odbora. Međutim, ako se u međuvremenu partije dogovore, o tom pitanju moglo bi da se odlučuje u petak, nakon što bi bio dopunjen dnevni red.

Prema Poslovniku, broj članova odbora utvrđuje se prilikom njihovog izbora. Sastav odbora, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika, po pravilu odgovara stranačkoj zastupljenosti u Skupštini.

“U postupku određivanja sastava odbora, uključujući predsjednika i zamjenika predsjednika odbora, vodi se računa o odgovarajućem učešću manje zastupljenog pola. Poslanik može biti član najviše tri stalna odbora. Odbor na prvoj sjednici bira, iz svog sastava, zamjenika predsjednika odbora, s tim što i predsjednik i zamjenik predsjednika ne mogu biti iz pozicije, odnosno opozicije”, piše u skupštinskom dokumentu.

Odbori bi i u novom sazivu trebalo da imaju po 13 članova - po sedam iz vlasti i po šest iz opozicije. Posebni klub poslanika djelovaće s opozicione kvote. U tom klubu su poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, kao i dvije poslanice koje su bile na listi PES-a - Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur.

O listi kandidata za predsjednika i članove odbora Skupština odlučuje u cjelini, javnim glasanjem. Ako lista kandidata za predsjednika i članove ne dobije potrebnu većinu, glasanje se ponavlja. Ako lista ponovo ne dobije potrebnu većinu, podnosi se novi predlog.

Bonus video: