DPS, SD i vijeća manjinskih naroda potpisali sporazum o popisu

Očekuje se da i BS stavi paraf na dokument, jer danas ističe rok za izbor popisnih instruktora, po ponovnom konkursu koji je prošle sedmice rapisala Uprava za statistiku (Monstat)

41029 pregleda 67 reakcija 59 komentar(a)
Premijer Milojko Spajić i v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Premijer Milojko Spajić i v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD) potpisali su danas sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva.

To su "Vijestima" potvrdili iz tih stranaka.

Sporazum su potpisali i predsjednici šest vijeća/savjeta manjinskih naroda, a dokument je sinoć potpisao i premijer Milojko Spajić, koji je i predložio sporazum.

Očekuje se da i Bošnjačka stranka (BS) stavi paraf na dokument, jer danas ističe rok za izbor popisnih instruktora, po ponovnom konkursu koji je prošle sedmice rapisala Uprava za statistiku (Monstat).

Iz vijeća/savjeta manjinskih naroda saopštili su da očekuju da će sporazum stvoriti uslovi za održavanje "legitimnog, kontrolisanog i vjerodostojnog popisa, čije će rezultate svi uvažiti".

"Nadamo se da će se u narednim danima sporazum implementirati i zajednički stvoriti uslove za validan, legitiman i kredibilan popis stanovništva", navodi se zajedničkom saopštenju.

Sporazum su u Vladi potpisali Momčilo Vuksanović (Srpski nacionalni savjet), Suljo Mustafić (Bošnjačko vijeće), Faik Nika (Nacionalni savjet Albanaca), Zvonimir Deković (Hrvatsko nacionalno vijeće), Sabrija Vulić (Savjet Muslimana) i Mensur Šaljaj (Romski savjet).

Vlada je, u cilju kontrole popisa, opoziciji ponudila izradu softvera, proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa podataka, dodatnu kontrolu kroz ručno brojanje podataka o nacionalnosti, vjeri i jeziku, parlamentarni nadzor nad popisom, zabranu partijama da vode popisne kampanje, izbor novih popisivača i njihovih instruktora... U dokumentu se ne pominje termin sprovođenja popisa (30. novembar - 15. decembar).

Popis je trebalo da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je Spajićeva vlada odmah po izboru odgodila. Odluka je uslijedila nakon što je dio opozicije i nacionalnih savjeta to tražio, poručujući da trenutno nema uslova za sprovođenje popisivanja jer nije, između ostalog, obezbijeđena kontrola procesa. Neke od stranaka najavljivale su i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija na čijem su čelu njihovi predstavnici. Spajić je s opozicijom, vijećima i civilnim sektorom razgovarao o popisu više puta u prethodne dvije sedmice.

Bonus video: