Potpisna prva platforma o saradnji ženskih klubova u skupštinama opština Bijelo Polje, Ulcinj i Nikšić

Potpisivanjem platforme formirana je Mreža ženskih klubova u skupštinama opština u Crnoj Gori

2385 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Građanska alijansa
Foto: Građanska alijansa

Građanska alijansa saopštila je da je, uz podršku te nevladine organizacije, potpisana prva platforma o saradnji ženskih klubova u skupštinama opština Bijelo Polje, Ulcinj i Nikšić.

Građanska alijansa je bila domaćin sastanka na kojem su kopredsejdnice ženskih klubova iz ta tri lokalna parlamenta potpisale prvu Platformu o saradnji.

"One su prepoznale ključnu ulogu zajedničkog djelovanja u unapređenju položaja žena i drugih ranjivih kategorija društva u lokalnim zajednicama. Kroz ovu Platformu, planiraju izgraditi snažne mostove saradnje, omogućiti razmjenu ideja i resursa kako bi ostvarile pozitivne promjene u svim aspektima društva", saopštila je Građanska alijansa.

Kazali su da je, potpisivanjem te Platforme, formirana Mreža ženskih klubova u skupštinama opština u Crnoj Gori. "Kroz zajednički rad na ovoj Platformi, ženski odbornički klubovi u zemlji žele ostvariti održive promjene u društvu, naglašavajući važnost inkluzivnosti, jednakosti i raznolikosti", dodaje se.

Ciljeve Platforme žele, kako se navodi, između ostalog ostvariti kroz: Organizaciju radionica, seminara i javnih događaja, čime žele podići svijest o značaju rodne ravnopravnosti i borbi protiv diskriminacije žena u politici i svakodnevnom životu; organizovanje edukativnih programa kako bi unaprijedili vještine liderstva, komunikacije i upravljanja, omogućavajući njihovim članicama da budu uspješnije u svojim političkim i drugim građanskim ulogama žene liderke i upravljača; tajednički rad na izradi i promociji politika koje se bave pitanjima od značaja za žene, kao što su zdravstvena i socijalna zaštita, obrazovanje, zapošljavanje i nasilje nadženama; organizovanje kampanja, sastanaka sa ključnim donosiocima/donositeljkama odluka i zagovaranje kako bi došlo do promjene stanja u ovoj oblasti; organizovanje kulturnih manifestacija, umjetničkih događaja i kulturnu razmjenu, za jačanje veze među opštinama i podsticanje razumijevanja i međusobnog poštovanja; te kroz pružanje podrške mladim ženama koje teže da se uključe u politiku, mentorstvom, savjetovanjem i pružanjem resursa, a sve u cilju podizаnjа svijesti o vаžnosti rаvnoprаvnog učešćа ženа u političkom i jаvnom životu.

"Misija lokalnih odbornica je osnaživanje žena i drugih ranjivih kategorija, doprinos održivom razvoju opština, te promocija rodne ravnopravnosti u cilju postizanja jednakosti između žena i muškaraca u svim segmentima javnog života. Ovo se posebno odnosi na pozicije donosioca/teljki odluka, što smatraju ključnim za unapređenje položaja žena i ostvarivanje rodne ravnopravnosti kao temeljnog ljudskog prava", dodaje se u saopštenju.

Posebno je važno naglasiti, kako su rekli, da je otvorena mogućnost za ženske klubove iz drugih lokalnih parlamenata da se pridruže Mreži ženskih klubova u skupštinama opština u Crnoj Gori kako bi zajedno ostvarivale ciljeve proklamovane ovom Platformom.

"Zato pozivamo odbornice u lokalnim parlamentima koje još uvijek nijesu učinile korak ka osnivanju ženskih odborničkih klubova, da započnu proces osnivanja u svojim lokalnim parlamentima. Građanska alijansa, kao i Mreža ženskih klubova, pružiće svu tehničku podršku u cilju formiranja novih ženskih klubova u lokalnim parlamentima u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju GA.

Aktivnost je realizovana u sklopu projekta “Platforma za ostvarivanje rodne ravnopravnosti”, podržanog od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Kompletan tekst Platforme dostupan je ovdje.

Bonus video: