Nema odlaganja popisa

“Nema razloga za to”, saopšteno Vijestima iz vrha Vlade. DPS, SD i BS potpisali sporazum, kao i predsjednici svih šest vijeća manjinskih naroda

32943 pregleda 97 reakcija 46 komentar(a)
Sada čekaju realizaciju uslova: Opozicija, Foto: Luka Zekovic
Sada čekaju realizaciju uslova: Opozicija, Foto: Luka Zekovic

Iako se u sporazumu, kojeg su juče potpisali predstavnici više opozicionih partija, datum popisa stanovništva ne pominje, termin njegovog sprovođenja neće biti promijenjen, saznaju “Vijesti” u vrhu Vlade.

“Nema razloga za to”, rekao je sagovornik “Vijesti”, odgovarajući na pitanje hoće li biti odlaganja od nekoliko dana radi ispunjavanja svih uslova, što su prije desetak dana tražila od njega vijeća manjinskih naroda.

Predstavnici pet vijeća tražili su premijeru Milojku Spajiću da sporazumom za održavanje popisa uslovno treba predvidjeti mogućnost pomjeranja njegovog početka za nekoliko dana, u interesu kompletiranja svih uslova.

Planirano je da popis bude sproveden od 30. novembra do 15. decembra.

Popis je trebalo da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je Spajićeva Vlada odmah nakon izbora odložila izmijenjenom uredbom kojom se određuje datum održavanja popisa. Ta odluka je uslijedila nakon što je dio opozicije i nacionalnih savjeta to tražio tvrdeći da nije obezbijeđena kontrola procesa. Neke opozicione partije su najavljivale i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija na čijem su čelu njihovi predstavnici. Spajić je s opozicijom, vijećima i civilnim sektorom razgovarao o popisu više puta u prethodne dvije sedmice.

Sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva juče su potpisali Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Bošnjačka stranka (BS), kao i predsjednici šest vijeća manjinskih naroda, uključujući i Srpski nacionalni savjet. Dokument je u ponedjeljak veče potpisao i Spajić, koji ga je i predložio.

Vijeća manjinskih naroda saopštila su nakon poptpisivanja da očekuju da će sporazum stvoriti uslovi za održavanje “legitimnog, kontrolisanog i vjerodostojnog popisa, čije će rezultate svi uvažiti”.

“Nadamo se da će se u narednim danima sporazum implementirati i zajednički stvoriti uslove za validan, legitiman i kredibilan popis stanovništva”, navodi se zajedničkom saopštenju.

Sporazum su u Vladi potpisali Momčilo Vuksanović (Srpski nacionalni savjet), Suljo Mustafić (Bošnjačko vijeće), Faik Nika (Nacionalni savjet Albanaca), Zvonimir Deković (Hrvatsko nacionalno vijeće), Sabrija Vulić (Savjet Muslimana) i Mensur Šaljaj (Romski savjet).

Vlada je, u cilju kontrole popisa, opoziciji ponudila izradu softvera, proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa podataka, dodatnu kontrolu kroz ručno brojanje podataka o nacionalnosti, vjeri i jeziku, parlamentarni nadzor nad popisom, zabranu partijama da vode popisne kampanje, izbor novih popisivača i njihovih instruktora...

TV Vijesti je juče javila da se na ponovljeni javni oglas Uprave za statistiku za izbor 424 instruktora prijavilo oko 800 kandidata. Taj oglas je istekao juče i u toku je odabir instruktora, dok se javni oglas za popisivače završava danas, a njih je traženo 3 800.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić rekao je da je potpisivanjem sporazuma zvanično završen prvi korak - konsenzus oko uslova koji će, ako budu ispunjeni, značiti sprovođenje popisa čiji će rezultati biti priznati od svih.

Član Predsjedništva i poslanik DPS-a Nikola Rakočević saopštio je da je DPS stavio potpis na Sporazum za održavanje popisa, ali da “u istom neće učestvovati dok se svi uslovi iz sporazuma i ne ispune”.

Rakočević
Rakočevićfoto: Boris Pejović

On je rekao da je prvi razlog zbog kojih je DPS potpisao sporazum “da doprinesemo postizanju opšteg konsenzusa dijaloga i kohezije u društvu, u cilju dostizanja najvećih evropskih i demokratskih standarda”.

“I drugi razlog je što smo na ovaj način, prihvatanjem uslova od strane mandatara Spajića, što pohvaljujemo kao dobar i zreo politički potez, zajednički ocijenili i ustanovili da je pripremana popisna prevara od vlade Dritana Abazovića, na što smo ukazivali mjesecima, i zbog čega se i odgodio popis i zbog čega smo i dobili tu vrstu spremnosti da se prihvate uslovi ne samo opozicije, već i nevladinog sektora i zajednica manje brojnih naroda”.

Nikolić je agenciji Mina kazao da je drugi korak realizacija i primjena uslova iz sporazuma u praksi, što je sada “najvećim dijelom odgovornost Vlade i parlamentarne većine”.

On je kazao da je rok kratak, ali da, što se tiče DPS-a, popis može početi tek nakon realizacije tih uslova.

Ibrahimović pozvao sve partije da više ne politizuju popis

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović uputio je nakon potpisivanja apel svim političkim partijama, Vladi, lokalnim upravama i svim drugim akterima ovog procesa, da pokažu zrelost i odgovornost i posvećeno učestvuju u radu na ispunjenju uslova iz sporazuma, a zatim i u samom popisu, te da ovo pitanje dodatno ne politizuju.

“Ispunjenjem uslova iz sporazuma koji sam potpisao, na minimum se svode mogućnosti manipulisanja pri prikupljanju, unošenju, obradi i objavljivanju podataka”, rekao je Ibrahimović, saopšteno je iz BS-a.

Bonus video: