Ibrahimović: Nećemo glasati za Resulbegovića

Rekao da "neko želi da simulira evropske integracije"

25971 pregleda 211 reakcija 93 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Bošnjačka stranka (BS) neće podržati kandidata za sedmog sudiju Ustavnog suda Faruka Resulbegovića.

To je danas rekao lider BS-a Ervin Ibrahimović na konferenciji za novinare navodeći da na ovaj način "neko želi da simulira evropske integracije".

"Ne možemo pričati o evropskim integracijama a da se u taj proces ne uključi jedna trećina naroda. BS je jedini legitimni i autentični predstavnik Bošnjaka u Crnoj Gori i za nas u BS-u članstvo Crne Gore u EU nema alternativu", kazao je Ibrahimović.

Poslanici će danas na sjednici na Cetinju glasati o Resulbegoviću.

Ibrahimović je pitao da li je Evropska komisija rekla da se zadovolji forma ili da se otvori široki dijalog, ne samo kad je u pitanju pravosuđe, već sva pitanja u društvu.

"Upozoravali smo ranije da nam je potreban dijalog, da ne mogu isključiti bošnjački narod iz dogovora. Međutim, drugi su se oglušili i bojim se da ć se i nova većina oglušiti. To nije dobro za Crnu Goru, nije dobro za demokratiju i evropski put".

Kazao je da ako se danas izabere sedmi sudiju Ustavnog suda krše se temeljne vrijednosti Crne Gore - Ustav, zakon, multietnički sklad... ruši se građanski koncept, inkluzivnost, a samim tim i evropski put Crne Gore.

"Stavimo se u cipele bošnjačkog naroda, koji, inače, zbog prošlosti, ne vjeruje u pravosudne institucije Crne Gore. Nećemo se vraćati sada u prošlost, ali ako se danas izabere sedmi sudija Ustavnog suda ponovo će Bošnjaci imati slabo povjerenje u pravosudne institucije Crne Gofre i osjećaće se nesigurno", poručio je.

Dodao je da su "stečena prava da Bošnjaci imaju svog predstavnika u Ustavnom sudu".

"Umjesto da stečena prava unapređujemo, danas na Cetinju postoji šansa da ukidamo stečena prava i da će jedan narod koji je treći po brojnosti u Crnoj Gori, ostati bez predstavnika u Ustavnom sudu. Da li je to dobro za ljudska i manjinska prava u Crnoj Gori? Neka se upitaju oni koji će danas možda glasati za sedmog sudiju. Ja ih pozivam da to ne rade”.

BS kako je dodao, poziva na dijalog, na široki konsenzus, kako bi se postigao dogovor oko sudije Ustavnog suda, vrhovnog državnog tužioca, Sudskog savjeta.

Poručio je da BS nema ništa protiv ljudskih i profesionalnih kompetencija Faruka Resulbegovića, ali podsjeća da su od 18 kandidata bila četiri predstavnika bošnjačkog naroda sličnih profesionalnih karakteristika.

Bonus video: