Nikolić: Politika ZBCG često bila na moskovskim adresama; Mandić: Vaši lideri više od mene bili na kanabeima u Moskvi

Mandić je rekao da su on i Milan Knežević u Moskvi čuli da je u Rusiji "tražena dozvola" da Crna Gora uđe u NATO

23820 pregleda 52 reakcija 52 komentar(a)
Andrija Nikolić, Foto: Screenshot/Youtube/Skupština Crne Gore
Andrija Nikolić, Foto: Screenshot/Youtube/Skupština Crne Gore

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić, poručio je danas na sjednici partlamenta liderima koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) da DPS nije govorio o dokazima u slučaju "državni udar", već da je o tome domaću i inostranu javnost obavijestio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nikolić je rekao da je politika koju je zastupao šef Skupštine i jedan od lidera ZBCG Andrija Mandić, vrlo često u susret državnim izborima 2016. godine, "gostovala na moskovskim adresama".

"A mi smo se trudili da ubijedimo javnost da to ne radite zbog pravosuđa u Crnoj Gori, nego zato što želite da zaustavite Crnu Goru na njenom putu učlanjenja u NATO. Zbog toga smo tražili da se utvrdi istina i vaša uloga u tom procesu ('državni udar') koji se vodio... Nemojte da tražite od nas da vjerujemo da nemate učešća povodom onoga što se pripremalo u Crnoj Gori. Želimo da nadležni to ispitaju, a poštujemo prezumpciju nevinosti do formulisanja konačnih sudskih presuda", istakao je.

Mandić je odgovorio da su čelnici DPS-a proveli više vremena na kanabeima u Moskvi i Beogradu, nego što su on i drugi lider ZBCG Milan Knežević.

"Nemojte da zaboravljate vlastitu partijsku prošlost, nego imajte dostojanstven odnos prema tom vremenu, kao što imate i prema ovom sada. Sada nas gađati kamenom za Moskvu i Beograd, a vi tamo bili glavne zvijezde od onih dača oko Moskve, preko Dedinja i sl. Samo da imamo dovoljno razumijevanja i širine jedni za druge, i da ne zaboravite istorijat vaše političke organizacije", naveo je Mandić.

Mandić
Mandićfoto: Skupstina.me

Nikolić je rekao da je tačno da postoji istorijat političkih odnosa "u političkoj saradnji s nekadašnjom Jedinstvenom Rusijom" (partijom predsjednika Rusije Vladimira Putina, s kojom je DPS 2011. potpisao ugovor o saradnji).

"Ali znamo li kad se to dogodilo? Znamo li zašto je bilo potrebno pripremiti uslove za održavanje referenduma (o nezavisnosti Crne Gore)? Jer je Rusija bila značajan međunarodni faktor, koji je uticao na konfiguraciju terena da bi se referendum organizovao. Ako smo pošteni, onda ćemo reći da je i taj sastanak koji je uslijedio u Sočiju između Putina i tadašnjeg predsjednika Vlade (Mila) Đukanovića rezultirao povratnom informacijom sa crnogorske strane, da Crna Gora želi da postane članica NATO-a. To niko nije negirao, ali je to postalo problem kad je intenziviranje članstva problematizovano od Ruske Federacije, a Crna Gora optužena za neprijateljsku politiku. Vi ste tada bili na jednoj, suprotnoj strani u odnosu na nas. A danas ste, zahvajujući (predsjedniku Crne Gore Jakovu) Milatoviću, postali evropski izum", saopštio je Nikolić.

Mandić je replicirao riječima da su on i Knežević u Moskvi čuli da je u Rusiji "tražena dozvola" da Crna Gora uđe u NATO.

"Pa su dobili tu dozvolu i rečeno im - bolje da ste vi tamo unutra, da imamo nekog našeg, nego da budete van. Oni ljudi s kojima su razgovarali nisu baš adrese kojima ne treba vjerovati. Tako da se ne razmahujte NATO-om", konstatovao je Mandić.

Bonus video: