Milović: Milorad Marković se vrlo brzo može izabrati za VDT

Ministar pravde smatra da je Markoviću najveći plus što nije bio dio pravosudnog sistema, jer je to sistem koji dobija najgore ocjene iz Evropske komisije

64191 pregleda 38 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 23.11.2023. 22:23h
Završeno
21:58h

Ministar pravde je kazao da su nad njim sprovođene mjere tajnog nadzora i da je spreman da podnese ostavku i povuče se iz političkog života ukoliko se dokaže njegova političko-poslovna veza sa Duškom Golubovićem.

"Tog čovjeka sam dva puta vidio u širem društvu u kom sam poznavao neke ljude i kojima sam tom prilikom nazvao "dobar dan", nikada nisam sa njim ni riječi razmijenio".

Dodao je da je Milo Đurašković njegov veliki prijatelj i ocijenio da je on prošao pravosudnu golgotu, a da je sada slobodan građanin i da će sa njim nastaviti da se gleda.

21:38h

Milović je naveo da se radi analiza lokacija za Palatu pravde i da bi to moglo da bude kod Ekonomske škole ili kod bivše kasarne Morača.

"Specijalni sud, Specijalno policijsko odjeljenje i SDT će biti u staroj zgradi Vlade", objasnio je Milović.

21:35h

Ministar pravde smatra da je fazni veting dobro rješenje i to da se prvo radi veting čelnih pozicija, pa onda nižih.

"Ako bi krenuli puni veting, to bi izazvalo kolaps. Moramo paralelno da poboljšavamo efikasnost i uvodimo veting", objašnjava Milović.

On smatra da se isti sudija ne ponaša isto u dva različita sistema. 

"Iva Sanadera je osudio sudija kojeg je on izabrao", navodi Milović i dodaje da ne znači da sudije birane u vrijeme Vesne Medenice neće moći da sada rade dobro kada su oslobođeni pritiska.

21:13h

Milović tvrdi da se nikada nije izvinio i da u predmetu postoji njegovo izjašnjenje: "Ja nikada nisam mogao da radim protiv svog klijenta, jer on nije bio moj klijent. On je bio klijent partnera sa kojim nema zajedničku kancelariju". 

On je kazao da bi morao odgovarati da je nešto neetično uradio. Ukazuje i da je zvanično zastupao drugu stranu, što ne bi bilo moguće po Zakonu o parničnom postupku da je partnerov klijent bio tretiran i kao njegov.

21:10h

Ministar pravde je kazao da poznaje Miodraga Daku Davidovića, ali da nemaju političke i poslovne veze.

"To ne može biti nikakav ograničavajući faktor", ocijenio je Milović.

21:03h

Milović je kazao da ne zna da li se vode bilo kakvi postupci protiv bivšeg SDT Milivoja Katnića.

20:59h

Milović navodi da Crna Gora ne može da uradi ništa u slučaju Svetozara Marovića i da je tu krivica na prethodnoj vlasti koja ga je pustila da tam ode.

"Jedino možemo da ga poput OZNA-e u vrijeme SFRJ pošaljemo ljude da ga otmu", našalio se Milović.

20:57h

Ministar pravde kaže da se može doći u situaciju da ako neki visoki član kriminalne organizacije bude uhapšen na Kosovu, tamošnji ministar pravde primijeni reciprocitet i odbije da ga izruči, jer je bivši ministar pravde Marko Kovač odbio da izruči Kosovu državljane Srbije.

20:50h

Milović je kazao da je politička odluka o tome da li će Do Kvona izručiti SAD ili Južnoj Koreji, ali nije htio da otkrije čemu naginje.

"SAD su naš glavni spoljnopolitički partner, želimo da što prije potpišemo bilateralni sporazum o izručenju, da bismo na taj način napravili pravni okvir za buduća izručenja", poručio je Milović.

20:45h

Na pitanje zašto njegova prijava vezana za aferu "Do Kvon" još uvijek nije procesuirana, Milović navodi da SDT ima puno predmeta kojima se bavi i da ne može da stigne da se svime bavi. "Nismo mogli da dobijemo epilog prije izbora, jer je to lansirano u predvečerje... Pismo Do Kvona je poslato u aprilu, jako je zanimljivo zašto je to ekipa oko bivšeg premijera dala to u zadnjoj nedjelji pred izbore, ali imam informacije da su preduzete radnje, da je postupak u toku, da je SPO saslušalo Do Kvona i da je to trajalo skoro osam sati, da je on objasnio neke stvari..."

Na pitanje zašto ignoriše to što se Demokratski front bavio tom aferom, Milović kaže da DF nije učestvovao u "režiranju afere".

20:43h

Ministar pravde navodi da Vladimir Novović kao SDT ima najveće povjerenje javnosti, ali da se mora znati da ta institucija ima ograničene kapacitete.

20:39h

Milović je ocijenio da tužioci štite tužioce, odnosno da u tužilačkoj organizaciji ne postoji volja da se sprovode disciplinski postupci protiv tužilaca.

20:32h

Milović je kazao da je prethodni ministar pravde Marko Kovač njemu preko posrednika poslao ružne komentare i da nije bilo primopredaje kada je Kovač postajao ministar, pa nije bio zainteresovan da se to desi sada kada on preuzima resor pravde.

20:24h

Ministar pravde smatra da je Markoviću najveći plus što nije bio dio pravosudnog sistema, jer je to sistem koji dobija najgore ocjene iz Evropske komisije.

"Podsjetiću da je i Vladimir Novović, specijalni državni tužilac, došao iz reda sudija".

Kazao je i da uz pregovore o VDT idu i politički pregovori o Sudskom savjetu.

20:21h

Milović kaže da nije dobro rješenje što je u Tužilačkom savjetu četvoro advokata i otkrio je da planira izmjenu rješenja i da će to biti dio legislativnog paketa.

"Nije logično da advokati koji i dalje rade kao advokati, budu članovi TS i utiču na tužilačku granu vlasti", naveo je Milović.

20:16h

"Postoji pozitivan signal kada je u pitanju Milorad Marković i mogao bi biti izabran za Vrhovnog državnog tužioca. Nema mrlju u karijeri i izuzetno je cijenjen. Ja bih volio da ga vidim na tom mjestu, ali o tome odlučuje Skupština. Očekujem da to može biti riješeno vrlo brzo", naveo je Milović.

Dodao je i da brzina izbora zavisi od toga da li će Maja Jovanović povući svoju kandidaturu, jer, kako tvrdi, ona nema potrebnu političku podršku.

20:15h

Milović smatra da nije opravdan zahtjev za racionalizacijom broja sudija, jer treba posmatrati broj predmeta koji sudija dobija, i da se tu ne slaže sa preporukama iz Evropske unije, jer se ne slaže sa metodologijom koju koriste.

20:12h

Ministar pravde kaže da je cijeli koncept Ustavnog suda doveden u pitanje i da je problematičan način na koji politika vrši uticaj na izbor sudija tog suda.

Naveo je i da je Ustavnom sudu potrebno i više sudskih savjetnika da bi mogli da ažurnije obavljaju svoj posao.

20:09h

Milović je poručio da se mora mnogo više novca uložiti u pravosuđe i da to stalno napominje premijeru Milojku Spajiću i ministru finansija Novici Vukoviću.

20:07h

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da ne smatra da je veliki problem to što u tužilaštvu u Ulcinju trenutno nema tužioca jer je na tom mjestu bio izabrani sudija Ustavnog suda Faruk Resulbegović, jer Tužilački savjet funkcioniše i može da izabere novog tužioca.

Bonus video: