Budva: Ništa od izbora Jasne Dokić, tri odbornika bivšeg DF-a se nisu pojavila

Predsjednik SO Budva Nikola Jovanović je kazao da će nastavak sjednice zakazati u roku od 30 dana

29721 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Sjednica lokalnog parlamenta u Budvi večeras nije nastavljena, nakon što je vladajući nekadašnji Demokratski front zatražio odlaganje, pošto se u skupštinskoj sali nisu pojavila tri njihovih odbornika.

Do toga je došlo, nakon što su prethodno odbornici koalicije okupljene oko Demokratske partije socijalista (DPS) napustili zasjedanje, jer nijesu htjeli da daju kvorum DF-u navodeći da je to dokaz da postoji rascjep unutar tog političkog bloka.

Milan Tičić (DPS) kazao je da odbornici njihove koalicije neće davati kvorum.

"Kao što vidimo da ne postoji većina od vladajuće većine, mi odbornički klub nećemo dati legitimitet ovakvom radu parlamenta. Ovo je dokaz da aktuelna vlast ne funkcioniše, da ovu Skupštinu treba raspustiti i da vratimo mandat građanima“, kazao je Tičić.

Marijana Božović iz DF-a kazala je da su dvije odbornice najavile da neće moći da dođu jer imaju bebe. Ona je onda predložila da se sjednica odloži.

Odbornik Socjialdemokratske partije (SDP) Petar Odžić kazao je da njihovi odbornici neće učestvovati u daljem radu.

"Ako je to bio razlog, onda je trebalo sami da je odložite. Ima još ovdje majki koje imaju malu djecu“, naglasio je Odžić.

Krsto Radović iz Demokrata kazao je da nije sramota reći da nemate većinu.

"Definitivno nemate većinu za izglasavanje potpredsjednice Opštine. Cijelu godinu nijesu imali dvije sedmice. To je vrlo patetično što pričate, diskriminatorski što pričate, to nije u redu. Pošteno je priznati da nemate većinu, a ne da se vadite na djecu“, kazao je Radović.

Ivan Ivanović iz Građanskog pokreta URA zapitao je ko će sprovoditi rebalans, ako više ni pritvoreni predsjednik Opštine nema pravo potpisa.

Predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović kazao je da stavlja na dnevni red odlaganje sjednice, što je i izglasano.

On je ponovio da su odbornici nekadašnjeg DF-a još danas najavili da neće moći da prisustvuju.

Jovanović je dodao da će nastavak sjednice zakazati u roku od 30 dana.

Na dnevnom redu bio je izbor potpredsjednice Opštine Jasne Dokić.

Prije pauze koja je trajala od 18.30 do 19.45 časova, Skupština je glasovima 18 odbornika nekadašnjeg DF-a usvojila rebalans budžeta, čime su stvoreni uslovi za dalje funkcionisanje grada, a i mogućnost da zaposleni dobiju novembarsku i decembarsku zaradu.

Ističući da je rebalans željoteka potrošačkih jedinica, Petar Odžić (SDP) poručio je da "imamo najveći budžetski deficit u proteklih deset godina".

„Mnogo smo više trošili nego što smo zaradili i to će doći na naplatu. Tekuća potrošnja je 25 miliona i to je najveća u protekloj deceniji, polovinu budžeta, sada kada bih bio politički nekorektan, svalio bih na Sekretarijat za investicije koji je potrošio tri milion od kapitalnog budžeta. Ali ipak je tome doprinijela politička situacija. Moramo imati nekoga ko će potpisati u ime Opštine dokumenta. Ovo ne govorim politički, nego zdravorazumski“, kazao je Odžić.

Saša Samardžić (DPS) ukazao je na nedopustivo povećanje iznosa za ostala lična primanja, te ocijenio da je veliki boj zaposlenih u gotovo svim opštinskim sekretarijatima, ali mali broj onih na koje sekretari mogu računati.

Bojana Pićan (DF) kazala je da je donošenje rebalansa ključno za funkcionisanje grada. Ona je pohvalila da su ostvarena povećanja naplate poreza i komunalija.

"Rebalans je neophodan kako bi se stvorili zakonski uslovi za isplatu zarada zaposlenima“, naglasila je ona.

Marko Marković (Demokrate) naglasio je da rebalans pokazuje da nažalost Opština Budva ne umije da potroši novac.

"Skoro svuda je potrošeno polovina od onoga što je planirano. Primjera radi za NVO smo imali stotinu hiljada eura, a do dana današenjg nijesmo raspisali konkurs. Izglasavanje ovog dokumenta je neophodno, jer moramo da budemo odgovorni prema građanima, ali ne znam kako će ovaj novac koji je predviđen biti utrošen“, kazao je Marković.

Ivan Ivanović (URA) naglasio je da umjesto da se raspravlja o kapitalnim projektima koji su realizovani, razgovara se o ovakvom rebalansu.

"Smatram da se treba usvojiti rebalans, jer je u interesu grada i građana, da ljudi mogu primati plate“, kazao je Ivanović.

Dragana Kažanegra Stanišić ocijenila je da se ne može komentarisati ovakav rebalans, a ne govoriti o političkoj situaciji.

"Kada pogledamo zbirne rezultate kapitalnih izdataka, vidimo da se u Budvi investicije ove godine nijesu ni desile. Međutim, vidimo da je bila velika potrošnja. Ovaj rebalans je posljedica političke situacije u kojoj smo se našli“, istakla je Kažanegra Stanišić.

Sekretarka za finansije Sonja Kuljača kazala je da u 2023. na platnom spisku ima 23 radnika manje nego 2022. kada ih je bilo 500.

Bonus video: