Krapović - Rule: Crna Gora će nastaviti da doprinosi NATO sistemu kolektivne odbrane

"Naglasio je da će Crna Gora nastaviti da doprinosi NATO sistemu kolektivne odbrane, kao ključnom zadatku Alijanse“

1950 pregleda 2 komentar(a)
Rule i Krapović, Foto: Ministarstvo odbrane
Rule i Krapović, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora će nastaviti da doprinosi NATO sistemu kolektivne odbrane, kao ključnom zadatku Alijanse, poručio je ministar odbrane Dragan Krapović na sastanku sa načelnikom Štaba Vrhovne komande Savezničkih snaga za Evropu, njemačkim admiralom Joakimom Ruleom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrame, Rule je boravio u posjeti tom resoru i Vojsci Crne Gore, tokom koje se sastao sa Krapovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zoranom Lazarevićem.

Krapović se zahvalio Ruleu na podršci koju NATO Komanda za operacije /Allied Command Transformation - ACO/ pruža Crnoj Gori u izvršavanju zadataka sa NATO agende, sa fokusom na ojačani položaj odvraćanja i odbrane, budući da je Štab ACO istovremeno i Štab Savezničkih snaga za Evropu.

On je, kako se navodi u saopštenju, pozdravio način na koji je ACO koordinisala ubrzani proces vojne adaptacije Alijanse ruskoj agresiji na Ukrajinu, uz uvjerenje da je time spriječena mogućnost prelivanja sukoba na evroatlantsku teritoriju.

Krapović je ocijenio značajnim to što je Alijansa usvojila nove planove odbrane, koje prati novi način organizacije snaga i efikasnija komandna struktura.

„Naglasio je da će Crna Gora nastaviti da doprinosi NATO sistemu kolektivne odbrane, kao ključnom zadatku Alijanse“, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Krapovića, u pogledu ojačanog prisustva NATO na istočnom krilu, pripadnici VCG će i dalje biti angažovani u multinacionalnim borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj, dok će regionalnoj stabilnosti doprinositi kroz učešće u NATO misiji na Kosovu (KFOR).

On je naglasio značaj prisustva Alijanse za bezbjednost na Zapadnom Balkanu, u sinergiji sa drugim međunarodnim akterima, prevashodno Evropskom unijom.

„Ministar je izrazio stav da NATO agenda u oblasti jačanja vojne strukture mora biti zasnovana na kontinuiranom progresu u pogledu izdvajanja za odbranu“, kaže se u saopštenju.

Krapović je informisao sagovornika da će Crna Gora kontinuirano povećavati odbrambeni budžet, od kog će jedna četvrtina biti namijenjena modernizaciji i opremanju VCG, primarno kroz ispunjavanje NATO Ciljeva sposobnosti.

Rule je, kako se navodi, čestitao Krapoviću na preuzimanju funkcije, uz uvjerenje da će za vrijeme njegovog mandata Crna Gora nastaviti da bude kredibilan saveznik.

„Pohvalio je način na koji je Crna Gora doprinijela sistemu kolektivne odbrane i transformaciji Alijanse. Pozdravio je učešće crnogorskih vojnika u borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj, kao i angažovanje u NATO misijima na Kosovu i u Iraku“, naveli su iz Ministarstva.

Iz tog resora su kazali da se Rule saglasio sa Krapovićem da je kredibilno izdvajanje za odbranu preduslov implementacije ambiciozne NATO agende.

Bonus video: