Garancije o softveru, pa idemo na popis

Izvor “Vijesti” iz opozicije kaže da nemaju povjerenja u vlast i da ne mogu da se oslone na to da će softver za kontrolu podataka biti napravljen nakon što popis počne

43900 pregleda 82 reakcija 40 komentar(a)
Spajić i predstavnici dijela opozicije, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Spajić i predstavnici dijela opozicije, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Dio opozicije planira da od vlasti traži garancije da će softver za kontrolu popisnih podataka biti izrađen, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Prema informacijama “Vijesti”, te stranke razmatraju opciju da od vlasti zahtijevaju da prije početka popisa stanovništva bude izrađena specifikacija o kontrolnom softveru, ili da eventualno bude potpisan ugovor o izradi tog programa.

Izvor iz jedne od tih partija navodi da namjeravaju da traže garancije jer nemaju povjerenje u vlast i ne mogu da se oslone na to da će softver biti napravljen nakon što popis počne.

“Hoćemo da imamo sigurnost da će softver biti izrađen”, rekao je sagovornik.

On napominje da je upitno da li se taj posao može obaviti do četvrtka (30. novembar), za kad je zakazan početak popisivanja, i da stoga misle da popis treba da bude odgođen za onoliko vremena koliko je potrebno da dobiju garancije o softveru.

Dok iz vlasti poručuju da neće biti odgađanja popisa i da će on biti održan od 30. novembra do 15. decembra, iz dijela opozicije danima ponavljaju da neće učestvovati u tom procesu dok ne budu ispunjeni svi njihovi zahtjevi u vezi sa njegovom kontrolom. Sporazumom koji su početkom sedmice potpisali te stranke, Vlada i vijeća/savjeti manjinskih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica, predviđeno je proširivanje popisnih komisija, kontrola unosa prikupljenih podataka, izrada softvera za njihovu provjeru, zabrana partijama da sprovode popisnu kampanju...

Softverom bi trebalo da budu kontrolisani podaci o nacionalnoj (etničkoj) pripadnosti, vjeri i jeziku, i on nije potreban makar dok se ne završi unos prikupljenih podataka u sistem, što bi trebalo da se desi krajem januara naredne godine.

Da bi došlo do njegove izrade, treba napraviti više koraka, a prvi je promjena Zakona o popisu, koja je najavljena za danas. Izmjenama je predviđeno da Vlada formira komisiju koja bi pripremila specifikaciju za raspisivanje oglasa za izradu softvera, specifikaciju za oglas za izbor IT komapnije iz države članice Evropske unije za reviziju koda softvera, koja bi pratila sprovođenje tenderskih procedura u oba ta slučaja i pratila primjenu softvera.

Podzakonski akti koji se tiču pitanja softvera biće, kako piše u predlogu izmjena zakona, donijeti u roku od deset dana od stupanja na snagu izmjena.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković, rekao je prekjuče agenciji Mina da ta stranka neće učestvovati u popisu dok se ne ispuni i posljednji zahtjev koji je naveden u sporazumu koji je potpisan s premijerom Milojkom Spajićem. Ocijenio je da nije realno očekivati da zahtjevi opozicije budu ispunjeni do 30. novembra, pa ni da specifikacija za tender za izradu softvera bude pripremljena do tada.

On naglašava da ako Vlada krene u realizaciju popisa, a zahtjevi opozicije ne budu ispunjeni, onda neće postojati povjerenje u taj postupak.

“Onda taj proces neće moći biti sproveden, jer ćemo primijeniti različite mehanizme, koji će onemogućiti sprovođenje popisa sve dok se svi zahtjevi o kojima smo se dogovorili ne ispune”, poručio je Živković, najavljujući da će se najjača opoziciona stranka početkom sedmice, kad, kako je rekao, bude bilo jasno šta je od uslova realno sprovesti, odrediti hoće li učestvovati u popisu.

Predsjednik Skupštine i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Andrija Mandić, rekao je preksinoć da popis počinje 30. novembra i da je to dogovor parlamentarne većine.

“To je odluka Vlade Crne Gore. Popis je trebalo da se održi 2021. godine, i to treba ponavljati. Niko tada nije branio kolegama iz opozicije da intervenišu s ovim promjenama... Mi možemo stići sve što se dogovorila Vlada s opozicijom. Na kolegijumu (predsjednika parlamenta) ću otvoriti priču oko formiranja privremenog skupštinskog odbora koji bi se time bavio”, kazao je Mandić za TV Prva.

Popis je trebalo da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je Spajićeva vlada odmah po izboru odgodila. Odluka je uslijedila nakon što je dio opozicije i nacionalnih vijeća/savjeta to tražio, poručujući da nema uslova za sprovođenje popisivanja jer nije, između ostalog, obezbijeđena kontrola procesa. Neke od stranaka najavljivale su i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija koje predvode njihovi predstavnici.

Danas formiraju odbor za praćenje?

Parlamentarna većina danas bi trebalo da na predlog Demokrata predloži amandmane na izmjene Zakona o popisu, kako članovi popisnih komisija ne bi bili javni funkcioneri.

Agencija za sprečavanje korupcije u četvrtak je saopštila da su i članovi popisnih komisija javni funkcioneri i da joj moraju prijaviti prihode i imovinu.

U obrazloženju amandmana piše da članovi popisnih komisija, zbog njihovog djelokruga rada, ali i privremenog angažovanja, ne treba da imaju status javnih funkcionera, te da bi ih to moglo demotivisati da se prijave za rad u tim tijelima.

Osim izmjena Zakona o popisu, Skupština bi danas, prema informacijama TV Vijesti, trebalo da formira i privremeni odbor koji će pratiti postupak popisa, a u kome će na paritetnoj osnovi biti vlast i opozicija, ali i predstavnici vijeća/savjeta manjinskih naroda.

Bonus video: