Milatović: Informacije o mogućem nedostatku integriteta u ASK-u dodatno urušavaju već uzdrmano povjerenje u državu

"Politička pristrasnost, lažni patriotizam i nedostatak ličnog i profesionalnog integriteta ne smiju biti odlike javnih funkcionera niti znak raspoznavanja institucija u kojima obavljaju funkcije", poručio je Milatović

16069 pregleda 99 reakcija 22 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Svakodnevne informacije koje ukazuju na mogući nedostatak profesionalizma i integriteta u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) - instituciji čiji je zadatak da bude prva odbrambena linija u borbi protiv korupcije - dodatno urušavaju već uzdrmano povjerenje građana u državu i u cjelokupan pravni poredak, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Poručio je da suočavanje sa problemom korupcije u našem društvu zahtijeva efikasan odgovor sve tri grane vlasti.

"Dosadašnji sistem koji pod lupu stavlja članove školskih odbora ili popisnih komisija, dok 'pobjednici' tranzicije i 'uspješni' političari bezbrižno uživaju u enormnom bogatstvu čije porijeklo nikad nije ispitano na valjan način - ruganje je i pravu i pravdi", napisao je Milatović na društvenoj mreži Iks (Tviter).

Naglasio je da je suštinska kontrola prihoda i imovine javnih funkcionera polazna osnova za borbu protiv korupcije i utvrđivanje zakonitosti porijekla imovine.

"Životni stil javnih funkcionera i njihovih porodica mora biti pod posebnom pažnjom institucija, kako bismo trajno napravili otklon od nekontrolisanog bogaćenja pojedinaca na štetu države. Svakodnevne informacije koje ukazuju na mogući nedostatak profesionalizma i integriteta u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) - instituciji čiji je zadatak da bude prva odbrambena linija u borbi protiv korupcije - dodatno urušavaju već uzdrmano povjerenje građana u državu i u cjelokupan pravni poredak", dodao je Milatović.

Kazao je da zato smatra da su poboljšanje zakonskog okvira u oblasti antikorupcije, kao i stvaranje preduslova za efikasan i neselektivan rad ASK-a ključni izazovi, ne samo za novu parlamentarnu većinu, već i za sve druge subjekte koji žele da daju doprinos jačanju vladavine prava u Crnoj Gori.

Poručio je i da "politička pristrasnost, lažni patriotizam i nedostatak ličnog i profesionalnog integriteta" ne smiju biti odlike javnih funkcionera niti znak raspoznavanja institucija u kojima obavljaju funkcije.

"Konačan epilog 'krupnih' slučajeva sumnjivog bogaćenja, koji već godinama i decenijama izazivaju posebnu pozornost javnosti, biće najbolji pokazatelj da li smo, umjesto frizirane statistike, napokon uspjeli da izgradimo jake i nezavisne institucije koje bilježe stvarne rezultate", zaključio je Milatović.

Bonus video: