"Ozon“ podržao inicijativu da Nikšić dobije status grada

"Za nas je ovo još jedan motiv više da istrajemo u naporima da Nikšić dobije infrastrukturne uslove da prati status grada, prije svega Centar za upravljanje otpadom sa najsavremenijom tehnologijom“,

2033 pregleda 5 komentar(a)
Perović, Foto: Svetlana Mandić
Perović, Foto: Svetlana Mandić

Ekološki pokret "Ozon" podržao je inicjativu predsjednika Skupštine opštine (SO) Nikšić, Nemanje Vukovića, da Nikšić dobije status grada, čime bi se otvorile perspektive za održivi razvoj terirorijalno najveće opštine u Crnoj Gori.

"Nas raduje jednoglasna podrška odbornica i odbornika, što je nažalost veoma rijedak primjer. Za nas je ovo još jedan motiv više da istrajemo u naporima da Nikšić dobije infrastrukturne uslove da prati status grada, prije svega Centar za upravljanje otpadom sa najsavremenijom tehnologijom“, navodi se u saopštenju za javnost direktora "Ozona", Aleksandra Perovića.

Kako je istakao, njihovi ciljevi su maksimalna pokrivenost domaćinstava komunalnim uslugama i postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, kao i povećanje zaštićene teritorije stavljanjem voda gornje Zete pod ogovovarajući status.

"Što je po nama park prirode, ozelenjavanje grada, formiranje upravljačkog tijela za zaštićene prostore, razvoj turizma naročito u dijelu naučnog, sportskog i zdravstvenog, formiranje biciklističkih staza oko jezera, podsticaji za građane za korišćenje ekološki prihvatljivih vidova energije tokom sezone grijanja kako bi se spriječilo aerozagađenje, obezbjeđivanje energetske efikasnosti kolektivnih stambenih objekata, vanistitucionalno obrazovanje, povećanje interesovanja javnosti za aktivno učešće u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine, obezbjeđivanje maksimalne transparentnosti lokalne uprave, što su sve podrazumijevane pretpostavke za funkcionalnost gradova", naveo je Perović.

Kako je istakao, nada se da će incijativa imati Nikšić i formalno dobije status grada biti i realizovana i da će sugrađani dobiti uslove za život koje zaslužuju.

Predsjednik SO je podnio inicijativu, a odbornici na poslednjem skupštinskom zasijedanju jednoglasno podržali, da Nikšić dobije status grada. Kako je naveo u obrazloženju inicijative uvjeren je da Nikšić, poput Glavnog grada Podgorice i Prijestonice Cetinja, baštini posebnu vrijednost za Crnu Goru, te da je, po mnogo čemu afirmativnom, prepoznat i van granica naše države.

"Razlozi za podnošenje ove inicijative duboko su utemeljeni u istoriji i tradiciji Crne Gore u kojoj Nikšić, teritorijalno najveća i druga po broju stanovnika Opština, zauzima posebno mjesto i značaj. Od antičke Anderbe, preko Anagastuma i starog Onogošta, pa sve do savremenog Nikšića, naš grad - na raskrsnici važnih puteva koji su povezivali ljude, narode i imperije - građen je, nasilno razgrađivan i obnavljan više puta u svojoj burnoj istoriji na kojoj su svoje civilizacijske tragove ostavili Rimljani i Iliri, Goti, Vizantinci, Osmanlije", stoji u inicijativi.

Kako je navedeno, Nikšić odavno figuriše u kolektivnoj svijesti, ne samo građana Nikšića, kao urbani fenomen svoje vrste, a bogata zaostavština s pravom postavlja Nikšić u centar interesovanja ovdašnje, regionalne i šire javnosti.

"Nadam se da će, nakon Skupštine opštine Nikšić, i Vlada Crne Gore, u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, uskoro pokrenuti proceduru izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore – na način što će se lokalnoj samoupravi u Nikšiću, umjesto dosadašnjeg oblika opštine, utvrditi status Grada", navodi se u obrazloženju inicijative.

Bonus video: