Spajić: Ispunjeni uslovi opozicije, popis može da počne

"Ovim putem apelujemo i na sve rigidne pojedince, da ne vrše pritisak na opoziciju, jer je ovo šansa da pokažemo da smo svi kao društvo jedinstveni i fokusirani na evropski put Crne Gore, a da smo društvenu polarizaciju ostavili daleko iza nas"

38575 pregleda 150 reakcija 68 komentar(a)
Spajić, Foto: Boris Pejović
Spajić, Foto: Boris Pejović

"Svi uslovi iz Sporazuma potpisanog sa predstavnicima opozicionih partija i Vijećima manje brojnih naroda su ispunjeni, tako da proces može da počne 30. novembra i da svi u njemu učestvuju", saopštio je premijer Milojko Spajić.

On je u saopštenju za javnost pobrojao što je sve navedeno Sporazumom:

  • Proširene su popisne komisije i više od onoga što je traženo.
  • Ponovljen je Javni poziv za instruktore i popisivače, proširene komisije su popisivače odabrale prema paritetu.
  • Zakonski je regulisano pitanje provjere unosa podataka softverom i to u skladu sa Sporazumom.
  • Takođe je Zakonom definisano formiranje Komisije za praćenje stvaranja softvera za provjeru podataka i njeni poslovi.
  • Formiran je skupštinski odbor čija je nadležnost da prati primjenu Sporazuma.
  • Utvrđena je kontrola unosa podataka i ispoštovan dogovor o tome da se ne vode pretpopisne identitetske kampanje, od strane političkih partija od momenta potpisivanja Sporazuma, kako se ne bi uticalo na rezultate popisa.

"Dakle uslovi sprovođenja i kontrolni mehanizmi su na mnogo višem nivou nego 2003. ili 2011. Ovim putem apelujemo i na sve rigidne pojedince, da ne vrše pritisak na opoziciju, jer je ovo šansa da pokažemo da smo svi kao društvo jedinstveni i fokusirani na evropski put Crne Gore, a da smo društvenu polarizaciju ostavili daleko iza nas. Najbolji pokazatelj da smo svi pobjednici u ovom procesu, je jednoglasno usvajanje Zakona o popisu", naveo je Spajić, saopšteno je iz Vlade.

Dodaje da je ovim Vlada pokazala "i da je ovakav model inkluzivne i konstruktivne saradnje sa opozicionim partijama i ostalim društvenim akterima moguć, što je vrlo važno za budućnost i rješavanje mnogo većih izazova koji nas očekuju".

"Zahvaljujemo svim društvenim činiocima koji su omogućili da se svi uslovi ispune", zakjlučio je Spajić.

Bonus video: