Direktor Monstata: Ispunjeni svi uslovi iz sporazuma, popis počinje u četvrtak

“Posljednji preduslov je specifikacija za softver koji se najavljuje. Specifikacija je odrađena od strane Uprave za statistiku. Sopstvenim kapacitetima, samoinicijativno, smo izradili ovu specifikaciju. Dostavićemo je na uvid Vladinoj komisiji, koja će biti u narednim danima formirana”, rekao je Pejović

41835 pregleda 106 reakcija 45 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Boris Pejović
Sa pres konferencije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2023. 12:54h

Direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović kazao je da sjutra počinje popis, kada popisivači izlaze na teren.

On je na konferenciji za medije rekao da je sve spremno za popis, te da ne postoji nijedan razlog da se popis ne sprovede.

"Pozivamo građane da otvore vrata našim popisivačima", rekao je Pejović na pres konferenciji.

On je pozvao na suzdržavanje od izjava koje izazivaju tenzije kod građana.

Monstat pres konferencija, Miroslav Pejović
foto: Boris Pejović

Na pitanje šta kaže zakon ako bude bojkota, Pejović je rekao da mu je žao ako dođe do bojkota.

Istakao je da zakonske odredbe kažu da su osobe koje su prepoznate da treba da se popišu, dužne da učestvuju u popisu te da kaznene odredbe postoje.

Pejović je rekao da mogu sprovesti popis sa 3.300 od traženih 3.800 izabranih kandidata - popisivača. Istakao je, da ako dođe do osipanja popisivača, postoji mogućnost angažovanja popisivača iz susjedne opštine. Druga opcija je, kako je rekao, da neki popisivači brzo završe posao i dodatno se angažuju, a treća opcija je produženje popisivanja.

"Ako bojkotuju političke partije, to ne znači da će i građani", rekao je on.

Monstat pres konferencija, Miroslav Pejović
foto: Boris Pejović

Pejović je rekao da je specifikacija za popis završena sinoc i biće dostavljena vladinoj komisiji.

Pejović je rekao da su ispunjeni svi uslovi koji su bili definisani Sporazumom o popisu.

“Posljednji preduslov je specifikacija za softver koji se najavljuje. Specifikacija je odrađena od strane Uprave za statistiku. Sopstvenim kapacitetima, samoinicijativno, smo izradili ovu specifikaciju. Dostavićemo je na uvid Vladinoj komisiji, koja će biti u narednim danima formirana”, rekao je Pejović.

On je pozvao građane da se “posluže zdravim razumom”, a ne političkim manipulacijama.

Monstat pres konferencija, Miroslav Pejović
foto: Boris Pejović

Pomoćnica direktora Zavoda Snežana Remiković je, odgovarajući na pitanje da li će primijeniti metodologiju koja je korišćena u Sjevernoj Makedoniji ako bude dio građana bojkotovao popis, kazala da imaju mehanizam kroz Zakon o popisu da koriste podatke iz administrativnih registara, da bi eventualno dopunili određene podatke koji postoje u registrima.

“Svakako je taj metod i prepoznat samim načinom sprovođenja i u drugim zemljama, ne samo u Sjevernoj Makedoniji. Važno je da se ovdje dovodi u pitanje preciznost podataka i da u svakom slučaju, u zavisnosti od veličine neodaziva, odnosno, neodgovora građana, zavisi iznos podataka iz popisa”, kazala je Remiković.

Monstat pres konferencija, Snežana Remiković
foto: Boris Pejović

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je danas da ta stranka neće učestvovati u popisu stanovništva dok se ne ispune svi uslovi iz sporazuma.

Bonus video: