Nikolić: Direktor Monstata priznao da je prekršio sporazum o popisu

"Odgovornost za nepoštovanje Sporazuma, što je danas i faktički potvrdio direktor MONSTAT-a, najviše leži na predsjedniku Vlade Milojku Spajiću koji je obećao da će sve tačke sporazuma biti ispunjene do početka popisa", poručuju iz DPS-a

13781 pregleda 56 reakcija 53 komentar(a)
Nikolić, Foto: DPS
Nikolić, Foto: DPS

Andrija Nikolić, šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i član Predsjedništva DPS-a, poručio je da je direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović danas priznao da je Sporazum o popisu, koji je predsjednik Vlade Milojko Spajić potpisao sa opozicijom - brutalno prekršen, i to upravo od strane Monstata.

"Pejović je danas na konferenciji za medije saopštio da je specifikacija za softver urađena bez znanja i kontrole opozicije, iako je u Sporazumu jasno precizirano da pomenutu specifikaciju za raspisivanje javnog poziva za izradu softverskog rješenja za provjeru podataka, priprema komisija na čijem čelu bi se nalazio predstavnik opozicije", saopštio je Nikolić.

Ovo je, kako je kazao, "samo još jedan dokaz" da je, u namjeri da se što prije sprovede popis, "Sporazum prekršen i da se na silu, bez uspostavljenih svih mehanizama kontrole, bez dovoljnog broja popisivača, pokušava krenuti u proces popisivanja".

DPS dostavio dio iz sporazuma
DPS dostavio dio iz sporazumafoto: DPS

Nije prvi put, dodaje Nikolić, da direktor Monstata javno istupa "dovodeći u sumnju dobre namjere institucije" na čijem je čelu.

"Još za vrijeme mandata vlade Dritana Abazovića, za koju je nedvosmisleno utvrđeno da je pripremala popisnu prevaru, MONSTAT je tvrdio da je sve spremno za popis, iako se kasnije ispostavilo da fali 1.700 popisivača. Danas tvrdi isto, iako nedostaje 500 popisivača", dodao je Nikolić.

"Dakle, odgovornost za nepoštovanje Sporazuma, što je danas i faktički potvrdio direktor MONSTAT-a, najviše leži na predsjedniku Vlade Milojku Spajiću koji je obećao da će sve tačke sporazuma biti ispunjene do početka popisa. I koji može, ukoliko to želi, i ukoliko je samostalan donosilac odluka, da izađe u susret konstruktivnom predlogu opozicije, da u narednih pet do sedam dana ispunimo i preostale uslove", zaključio je poslanik DPS-a.

Bonus video: