SD: Spajić formalno da odgodi popis do kompletne realizacije svih dogovorenih stavki

Spajić je danas u Baru najavio da će se početak popisa odložiti do 3. decembra

8503 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Socijaldemokrate (SD) su pozvale predsjednika Vlade Milojka Spajića da formalno odgodi početak popisa, "kako bi naredni dani bili iskorišćeni za punu implementaciju obaveza koje je preuzela Vlada, nakon čega bi bile stvorene sve pretpostavke za otpočinjanje popisa".

Spajić je danas u Baru najavio da će se početak popisa odložiti do 3. decembra.

Istakli su da smataraju da bi odgađanje popisa do "kompletne realizacije svih dogovorenih stavki", bio "logičan i odgovoran potez aktuelne vlade".

Svaka stavka iz Sporazuma, koji su predstvnici opozicije i vijeća manje brojnih naroda potpisali sa premijerom, mora biti ispoštovana, jer je puna implementacija svih zahtijevanih kontolnih mehanizama jedini način da se u potpunosti eliminiše prostor za potencijalno fingiranje podataka sa popisa, zbog čega pozdravljamo najavljenu spremnost premijera za ponovnim odgađanjem popisa u cilju realizacije preostalih stavki iz Sporazuma, saopšteno je iz SD-a.

"Kao što smo i do sada isticali, dogovor koji je postignut između premijera i opozicije, a tiče se uslova za održavanje popisa stanovništva, od velikog je značaja za poboljšanje cjelokupne društveno-političke klime u državi, a posebno za kvalitetno sprovođenje popisa čiji su rezultati od velikog značaja za Crnu Goru i njene građanke i građane", navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da "valja podsjetiti da smo, od samog početka insistirali na tome da datum popisa, iako postoje valjani razlozi na osnovu kojih bismo ga mogli na razne načine argumentovano osporavati, nije sam po sebi problematičan ukoliko budu ispunjeni svi uslovi dogovoreni Sporazumom".

"Na osnovu tog dogovora predstavnici opozicije podržali su i izmjene i dopune Zakona o popisu koje su u Parlamentu usvojene gotovo totalnom većinom", dodaje se.

Iz SD-a su poručili da su "su se sve vrijeme ponašali u potpunosti konstruktivno, sa željom da daju maksimalan doprinos kvalitetnom sprovođenju popisa čiji rezultati neće biti predmet sporenja".

"Što se nas u SD-u tiče, mi ćemo, kao i do sada, biti maksimalno konstruktivni, u interesu svih građanki i građana Crne Gore. Ali i odlučni da spriječimo svaki vid zloupotrebe popisa zarad ostvarivanja političke agende koja je štetna po interese građanske Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: