CGO: Sporazumi iz Berlinskog procesa zaboravljeni od strane nove Vlade i Skupštine

CGO pozvao da se prioritetno ponovo stavi na dnevni red usvajanje tri sporazuma iz Berlinskog procesa, kako bi procedura njihovog stupanja na snagu bila okončana

2497 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je Vladu i Skupštinu da prioritetno ponovo stavi na dnevni red usvajanje tri sporazuma iz Berlinskog procesa, kako bi procedura njihovog stupanja na snagu bila okončana.

Radi se o predlozima zakona o potvrđivanju: Sporazuma o slobodi kretanja na Zapadnom Balkanu sa ličnom kartom; Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini; Sporazuma o priznavanju kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

"Podsjećamo, kao i ostale zakone koje je raspušteni saziv Skupštine usvojio predsjednik ih nije potpisao. Zabrinjavajuće je da nova Vlada i Skupština, uz svo retoričko zalaganje za ubrzanje procesa evropskih integracija, zaboravljaju na ove važne dokumente", navodi se u saopštenju.

CGO ukazuje da ratifikacija ovih sporazuma donosi konkretne pogodnosti za sve građanke i građane Crne Gore u kontekstu putovanja, obrazovanja i zapošljavanja. Stoga je, poručuju, nesumnjiv javni interes da budu što prije dostupne građankama i građanima.

Bonus video: