Spajić: Velika vjerovatnoća da se nađemo na listi FATF-a, Kvinta će pomoći da do toga ne dođe

On će sledeće sedmice, kako je rekao, biti na sjednici MONEYVAL-a iako to nije praksa, da im objasni akcioni plan

37604 pregleda 46 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Željka Vučinić
Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 07.12.2023. 14:19h

Premijer Milojko Spajić je kazao da će ako se Crna Gora nađe na sivoj listi FATFA (Radna grupa za finansijsku akciju) to biti veoma loše za crnogorsku ekonomiju, investicije, kreditni rejting i generalno za reputaciono stanje države.

“Ne postoje teoretske šanse da ćemo ući u SEPA program ako se to desi. Ako smo na sivoj listi Savjeta Evrope, automatski idemo na sivu listu Evropske unije”, rekao je na konferenciji za medije Spajić.

Istakao je da će ukoliko se to svarno desi, biti velike posljedice, te da svaki ozbiljan investitor gleda sivu listu i smatraće da je Crna Gora nebezbjedno mejsto za investiranje.

“Ova tema je za nas najbitnija u sledeće dvije godine. Prošle sedmice smo dobili pripremu izvještaja koja će biti prezentovana 14.decembra na plenarnoj sjednici MONEYVAL. Odmah smo krenuli u akciju”, rekao je Spajić.

On je pojasnio da taj izvještaj kaže da je velika vjerovatnoća da će se Crna Gora naći na sivoj listi MONEYVAL, odnosno FATFA (Radna grupa za finansijsku akciju).

Istakao je da se izvještaj MONEYVAL odnosi na period od 2017.godine, te da su njihovi predstavnici u maju 2020.godine došli u Crnu Goru i prezentovali plan rada i rekli kako će da ide ta evaluacija.

“Imali smo 10 mjeseci, do marta 2023. godine da eventualno nešto promijenimo i da napravimo iskorake na velike zabrinutosti koje su tada prikazane. Nažalost, u letargičnom stanju i sa veoma slabim i nekompetentnim kapacitetima iz raznih institucija, završena je ta evaluacija i ništa se konkretno nije radilo. Tu bih istakao jedino Sektor za finansijsko – obavještajne poslove kao jedinicu koja je profesionalno radila...”, rekao je Spajić.

Istakao je da su prije dva dana na elektronskoj sjendici Vlade usvojena dva sistemska zakona - Zakon o sprečavanju pranja novca i izmjene Krivičnog zakonika, koji su bili uslovi MONEYVAL i koji su se prethodnih godina pominjali u izvještajima o napretku ka EU i koji su veoma bitni za poglavlja 23 I 24.

On je kazao da je okupio članove Kvinte, kojima je iznio plan rada i zamolio ih da pomognuu u ovakvoj situaciji:

“Mislim da su primili poruku i da rade sve što je u njihovoj mogućnosti da nam pomognu da do toga ipak ne dođe”, rekao je Spajić.

On je naglasio da je na 50 adresa poslao pismo - akcioni plan koji govori šta će sve država da uradi da bi ispunili obaveze iz poglavlja 23 i 24 i preporuke MONEYVAL i Savjeta Evrope, te se nada da će to biti dovoljno da država na dođe na sivu listu FATFA.

On će sledeće sedmice, kako je rekao, biti na plenarnoj sjednici MONEYVAL iako to nije praksa, da im objasni akcioni plan koji je do sada sproveden za mjesec dana rada vlade i šta će sve biti sprovedeno u naredna dva mejseca.

Na ovoj "sivoj listi" se nalaze države koje ne primjenjuju ili djelimično primjenjuju mjere za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Govoreći o odgovornosti bivših vlasti za ovaj problem, rekao je da je “zakazao cijeli sistem”.

On je odgovarajući na pitanje da li će nakon odluke Upravnog suda Crne Gore koji je poništio rješenje o razrješenju bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina, on biti vraćen na posao, rekao da za sada nisu ništa zvanično dobili iz suda.

“Koliko sam vidio iz medijskih navoda, neće biit dato na postupanje Vladi , za razliku od prošlog puta, tako da vam s eodgovor sam servira”, rekao je Spajić.

Komentarišući nagradu Stejt departmenta SDT-u Vladimiru Novoviću, Spajić je rekao da pozdravlja takvu odluku i misli da je to pokazatelj Novovićevog rada i njegovog tima. Istakao je da Vlada stoji iza SDT-a i pružiće im podršku na svaki način bez preuzimanja njihovih zasluga.

Bonus video: