Šaranović za "Vijesti": Sudbina Brđanina u rukama Odbora

Šaranović poručio da će predložiti smjenu direktora Uprave policije ako Odbor za bezbjednost odbije Izvještaj o rezultatima u borbi protiv kriminala. Odboru su dva Brđaninova izvještaja dostavljena u maju i novembru prošle godine, ali se to skupštinsko radno tijelo nije izjašnjavalo o njima

36965 pregleda 93 reakcija 34 komentar(a)
Brđanina na mjesto direktora UP vratio Upravni sud: Šaranović, Foto: Luka Zekovic
Brđanina na mjesto direktora UP vratio Upravni sud: Šaranović, Foto: Luka Zekovic

Direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin može biti razriješen s te funkcije smo ako skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu odbije jedan od njegovih izvještaja o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

To je juče “Vijestima” kazao ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović (Demokrate), poručujući da će predložiti Vladi smjenu Brđanina ukoliko se Odbor odredi negativno prema radu novog-starog šefa policije, odnosno odbije njegov izvještaj.

Navodeći da je “sudbina” Brđanina sada u rukama Odbora, Šaranović podsjeća da, po Zakonu o unutrašnjim poslovima (član 16 stav 3), ministar može pokrenuti proceduru razrješenja direktora UP samo ako Odbor ne prihvati poseban Izvještaj o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Šef policije podnosi Odboru takav izvještaj dvaput godišnje, a najkasnije 1. juna i 1. decembra.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Odboru su dva Brđaninova izvještaja dostavljena u maju i novembru prošle godine, ali se to skupštinsko radno tijelo nije izjašnjavalo o njima.

Prema Poslovniku Skupštine, Odbor vrši parlamentarnu kontrolu rada policije.

“Vijesti” od predsjednika Odbora Miodraga Lakovića (Pokret Evropa sad) očekuju odgovore na pitanja hoće li, i ako hoće - za kad, zakazati sjednicu na kojoj će se razmatrati izvještaji Brđanina.

Brđanin
Brđaninfoto: Boris Pejović

Upravni sud u četvrtak je poništio odluku Vlade Dritana Abazovića od 3. avgusta o razrješenju Brđanina, nakon čega je on formalno-pravno ponovo na čelu policije. Presuda je donijeta u sporu pune jurisdikcije, što znači da predmet neće biti vraćen Vladi na ponovno odlučivanje.

Taj sud je početkom jula takođe poništio Vladinu odluku o razrješenju Brđanina iz marta, ocjenjujući da je šef policije smijenjen mimo propisa, jer su morala biti ispunjena barem dva zakonska preduslova - da Odbor ne prihvati njegov izvještaj ili da je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora, za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje dužnosti u državnom organu.

Vladi je naređeno da postupak vrati na ponovno odlučivanje, i ona je ponovo razriješila Brđanina u avgustu.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je u obrazloženju predloga za razrješenje kao razloge za to naveo operaciju Specijalnog državnog tužilaštva tokom koje je uhapšen bivši pomoćnik direktora UP Dejan Knežević i više policijskih službenika, zbog sumnje da su izvršili krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Brđanin je za direktora UP izabran u avgustu 2021. Nakon što je prvi put razriješen, Vlada je za vršioca dužnosti šefa policije imenovala Nikolu Terzića.

Ministar Šaranović navodi da je odmah nakon nove odluke Upravnog suda saopštio da neće vraćati Brađanina na mjesto direktora UP, jer to, kako je rekao, niti može, niti za to ima ovlašćenja.

“S razlogom sam saopštio takav stav, kojem sam i danas dosljedan, jer saglasno Zakonu o unutrašnjima poslovima, vraćanje Brđanina na mjesto direktora UP ni u kom smislu nije u mojim rukama, kao ministra. Da li će to učiniti neko drugi, možda Upravni sud, ostaje da se zaključi nakon upoznavanja s presudom. U konkretnom slučaju, Brđanina je na mjesto direktora UP vratio Upravni sud, donošenjem presude u punoj jurisdikciji, meritorno, bez dobrovoljnog roka za njeno izvršenje. Dakle, ovakva presuda prozvodi pravno dejstvo odmah po njenom donošenju”, rekao je on, dodajući da je naglasio i razliku između prve i druge presude, jer je prvom Vladi bilo naređeno da postupak vrati na ponovno odlučivanje.

Šaranović poručuje da će kao ministar biti posvećen “potpunoj revitalizaciji svih organizacionih jedinica ministarstva, s akcentom na UP”.

“Budući rad će biti baziran na potrebi podizanja kapaciteta do nivoa potrebnog za revoluciju u borbi protiv svih organizovanih kriminalnih grupa. Počev od škaljarske i kavačke, pa sve do posljednje. Obezbjeđivanje punog povjerenja građana i javnosti u rad UP nalaže snažne kadrovske reforme, s kojim se uveliko počelo”, konstatovao je.

Bonus video: