Odbor će naredne nedjelje razmatrati dva izvještaja Brđanina

Na sjednici usvojen izvještaj doskorašnjeg v.d. direktora Uprave policije Nikole Terzića

20173 pregleda 28 reakcija 17 komentar(a)
Laković, Foto: Biljana Matijašević
Laković, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 12.12.2023. 13:46h

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu za sedam dana će razmatrati dva izvještaja direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saznaju "Vijesti".

U pitanju su izvještaji koje je Brđanin ranije dostavio, ali bivša Vlada ih nije razmatrala.

Šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Miodrag Laković rekao je da je Odbor, na današnjoj sjednici, usvojio izvještaj doskorašnjeg v.d. direktora Uprave policije Nikole Terzića, za period od 1. juna do 15. novembra.

Sjednica je održana u tzv. gluvoj sobi, a Terzić je došao na sjednicu Odbora.

"Konstatovali smo određene probleme i nedostatke, ali u odnosu na sve što opterećuje rad policije smatrali smo da je izvještaj zaslužio pozitivnu ocjenu", rekao je Laković novinarima nakon sjednice.

On je potvrdio da će Odbor razmatrati izvještaje Brđanina, vjerovatno 20. decembra.

Na pitanje da li će, u slučaju da izvještaji ne prođu na Odboru, to voditi ka smjeni Brđanina, Laković je odgovorio da to nije stvar Odbora. "Mi cijenimo izvještaj. Da li će voditi ka razrješenju, postoji zakonska mogućnost koja je definisana u članu 16 Zakona o unutrašnjim poslovima. Da li će ministar, ako izvještaj bude negativan, iskoristiti tu mogućnost da predloži Vladi, to je na njima", objasnio je Laković. On je kazao da je na Odboru da cijeni izvještaj, da ga sagleda objektivno i da donese na osnovu toga svoj stav. Upitan kako komentariše stav Siniše Gazivode, advokata Brađanina, da se ti izvještaji sada ne mogu ni razmatrati jer datiraju iz prošle godine, on je naveo da u Odboru imaju obavezu da sve zaostale materijale razmatraju. "Mi ćemo se u odnosu na tu obavezu odnijeti. Dalje, što se tiče pravne procedure, u to ne ulazimo. Odbor mora da ima kontinuitet u svom radu pa smatramo da nam je to i definisano kao obaveza", rekao je Laković. On je kazao da na današnjoj prvoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu za potpredsjednika tog skupštinskog tijela izabrali Filipa Adžića.

Bonus video: