"Skupština ima presudnu ulogu u izgradnji političkog konsenzusa"

Seri je ukazao, među ostalim prioritetima, na značaj ratifikacije sporazuma u okviru Berlinskog procesa, kao i reforme izbornog zakonodavstva

6088 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Skupština ima presudnu ulogu u izgradnji političkog konsenzusa za ispunjavanje privremenih mjerila iz oblasti vladavine prava, od kojih zavisi ukupan napredak na putu ka Evropskoj uniji (EU), kazao je zamjenik šefice delegacije EU u Crnoj Gori, Rikardo Seri.

Iz Skupštine je saopšteno da su se potpredsjednici parlamenta, Zdenka Popović i Boris Pejović, sastali danas sa predstavnicima Delegacije EU u Crnoj Gori, koje je predvodio Seri.

Seri je pozdravio nedavno postizanje međupartijskog konsenzusa, uključujući i povodom imenovanja nedostajućeg sudije Ustavnog suda.

On je naglasio važnost očuvanja i nastavka konstruktivnog pristupa u pogledu preostalih imenovanja u pravosuđu.

On je ukazao, među ostalim prioritetima, na značaj ratifikacije sporazuma u okviru Berlinskog procesa, kao i reforme izbornog zakonodavstva.

„Seri je naglasio da Skupština igra presudnu ulogu u izgradnji političkog konsenzusa za ispunjavanje privremenih mjerila iz oblasti vladavine prava od kojih zavisi ukupan napredak Crne Gore na putu ka EU, kao i realizacija značajnih investicija u okviru planiranog Plana rasta za Zapadni Balkan“, kaže se u saopštenju.

Popović je podsjetila da je prošle sedmice, kao šefica crnogorske delegacije, na poziv Vladimira Bilčika, boravila u Briselu.

Ona je kazala da je ohrabruju poruke koje je čula na brojnim sastancima sa zvaničnima EU i spremnost Unije da pomogne Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

„Izabrali smo sedmog sudiju Ustavnog suda, biraće se tri nedostajuća člana Sudskog savjeta, a čeka nas još jedno kompleksno pitanje izbora vrhovnog državnog tužioca“, navela je Popović.

Prioritet je, kako je rekla, da se zatvore pregovaračka poglavlja 23 i 24, jer su ona uslov za zatvaranje ostalih poglavlja.

Popović je, kako je saopšteno, istakla spremnost za ispunjenje svih preporuka Evrospke komisije.

“Već smo usvojili Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika. To je značajan korak naprijed u borbi protiv korupcije i nasilja u porodici“, navela je Popović.

Crna Gora je, kako je ocijenila, izborom nove Vlade i formiranjem nove parlametnarne većine ušla u period stabilnosti.

„Maksimalno ćemo raditi da ispunimo sve preporuke EU, kako bismo postali prva naredna članica u periodu koji je pred nama“, poručila je Popović.

Pejović je ukazao da, nakon pristupanja NATO savezu, punopravno članstvo u EU ostaje primarni strateški cilj Crne Gore i opredeljenje koje nema alternativu.

On je istakao da je to odraz političke volje, ali i očekivanja preko tri četvrtine građana Crne Gore koji podržavaju članstvo u EU.

Pejović je naglasio da je jedan od ciljeva sastanka uspostavljanje direktne komunikacije između Skupštine i Delegacije EU, kako bi evropski partneri bili blagovremeno informisani o zakonodavnim aktivnostima koje najviše zakonodavno tijelo sprovodi ili planira u narednom periodu, a vezane su za integracioni put Crne Gore.

„Takođe, na sastanku je bilo riječi o prioritetnim oblastima u kojima se očekuje usaglašavanje crnogorskog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, kao i daljim koracima vezanim za koordinaciju aktivnosti između rukovodstva Skupštine i Delegacije“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: