Spajić: Crna Gora neće biti na "sivoj" listi FATF-a

Premijer je naveo da su usvajanje izmjena Krivičnog zakonika (KZ) i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ali i najava donošenja drugih mjera doprinijeli tome da se najniža ocjena ("nizak nivo efektivnosti") u izvještaju MANIVAL-a podigne na srednju ("umjereni nivo efektivnosti")

38402 pregleda 138 reakcija 70 komentar(a)
Sa sjednice komiteta, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice komiteta, Foto: Vlada Crne Gore

Komitet eksperata Savjeta Evrope (SE) za procjenu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (MANIVAL) donio je na današnjem plenarnom zasjedanju u Strazburu zaključke po kojima se Crna Gora neće naći na "sivoj" listi Radne grupe za finansijsku akciju (FATF).

To je "Vijestima" rekao premijer Milojko Spajić, koji je prisustvovao sjednici MANIVAL-a.

On je naveo da su usvajanje izmjena Krivičnog zakonika (KZ) i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ali i najava donošenja drugih mjera doprinijeli tome da se najniža ocjena ("nizak nivo efektivnosti") u izvještaju MANIVAL-a podigne na srednju ("umjereni nivo efektivnosti").

"Dajem podršku sjajnom timu Finansijsko-obavještajne jedinice (FOJ) za brze rezultate i precizan vremenski raspored tih mjera", poručio je Spajić.

On je objasnio da su za Crnu Goru povećane ocjene parametara IO.7 koji se odnose na to da se krivična djela i aktivnosti pranja novca istražuju, a počinioci krivično gone i podliježu efikasnim, srazmjernim i odvraćajućim sankcijama, kao i parametra IO.10 koji se tiče toga da su teroristi, terorističke organizacije i finansijeri terorista onemogućeni da prikupljaju, premještaju i koriste sredstva, kao i da zloupotrebljavaju nevladin sektor.

Na mogućnost da se Crna Gora nađe na "sivoj" listi, Spajić je upozoravao prethodnih sedmica, tvrdeći da je "velika vjerovatnoća" da će to desiti, jer je "zakazao cijeli sistem".

Upozoravao je da zbog toga može biti posljedica, prvenstveno po crnogorsku ekonomiju. On je govorio da Vlada radi na tome da se odluka o ažuriranju liste odgodi za godinu, zbog čega je zatražio i pomoć zemalja Kvinte (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija).

Status Crne Gore zavisi od izvještaja MANIVAL-a, koji je pridruženi član FATF-a.

FATF je međunarodna (međuvladina) organizacija koja istražuje kako se pere novac i finansira terorizam, koja promoviše politike za ublažavanje toga, te procjenjuje da li države preduzimaju efikasne mjere da se suprotstave tom problemu. Osim "sive" liste, na kojoj su oni koji aktivno sarađuju sa FATF-om da bi ispravili nedostatke koje registruje organizacija, postoji i "crna" lista na kojoj su registrovani oni koji imaju "strateške nedostatke u svojim sistemima".

Liste se ažuriraju triput godišnje, a posljednji put je to učinjeno 27. oktobra. Na "sivoj" su 23 zemlje, a na "crnoj" tri. Iz FATF-a su "Vijestima" nedavno objasnili da se lista ažurira na njihovim zasjedanjima u februaru, junu i oktobru.

"Vijesti" su nedavno pisale da bi Crna Gora, ako dospije na "sivu" listu, imala probleme sa zaduživanjem, saradnjom sa međunarodnim finansijskim institucijama, poslovanjem sa inostranim kompanijama, ali i sa političkim ugledom.

Vlada: Brzom i koordinisanom akcijom Vlade i parlamenta izbjegnute ekonomske reperkusije

Crna Gora neće biti na sivoj listi Manivala, odlučeno je na sjednici Komiteta eksperata za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma Savjeta Evrope, saopšteno je iz Vlade.

"Napori delegacije Crne Gore predvođene premijerom Milojkom Spajićem, uz izuzetan doprinos tima sastavljenog od predstavnika brojnih institucija na čelu sa Aleksandrom Radovićem, rezultirali su današnjom pozitivnom odlukom Komiteta eksperata za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma Savjeta Evrope", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, brzom i koordinisanom akcijom Vlade i Parlamenta uz intenzivne diplomatske aktivnosti izbjegnuto je stavljanje Crne Gore na sivu listu Manivala.

Oni su naglasili da su ovim izbjegnute ekonomske reperkusije, ali i udar na reputaciju Crne Gore, koji bi usporio očekivani period velikih investicija.

"Uvjeravam vas da ćemo odmah raditi na ispunjavanju svih preporuka FATF-a kako bi u najvećoj mjeri ispunili sve kriterijume. Lično ću pratiti proces ispunjavanja preporuka, ali i jačati borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma“, istakao je predsjednik Vlade tokom govora u Strazburu.

Spajić je najavio da se čeka potvrda Evropske komisije kako bi bio usvojen Zakon o restriktivnim mjerama. Takođe su, kako je istakao, na Vladi usvojene izmjene Zakona o igrama na sreću, pa se očekuje da ih i Parlament podrži do kraja mjeseca.

Do kraja januara, kako je naveo, biće pripremljene izmjene i dopune i u ostalim pravnim aktima, koji su u izvještajima Manivala označeni kao djelimično ispunjeni.

"Time bi potpuno ispunili očekivanja i za izrazito kratko vrijeme skinuli ogromno breme sa cijele Crne Gore”, poručio je Spajić.

"U delegaciji Crne Gore pored premijera bili su i šef Kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac, šef crnogorske delegacije FOJ Aleksandar Radović, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Nikola Ražnatović, predstavnica CBCG Gordana Kalezić, predstavnica FOJ Helda Dakić, predstavnica Vrhovnog suda Ksenija Jovićević, specijalna državna tužiteljka Jovanka Krunić i specijalni državni tuzilac Miloš Šoškić", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Koprivica: Izbjegnut rizik da ozbiljni i kredibilni investitori zaobilaze Crnu Goru

Velikim naporom Vlade i predloženim i usvojenim zakonima, kao i ličnim kontaktima spriječeno je finansijsko posrtanje, kazao je potpredsjednik Vlade Momo Koprivica.

On je u objavi na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter) istakao da je Vladi ostavljeno veliko i teško breme, ali da rješavaju problem po problem.

"Ovim je izbjegnut rizik da ozbiljni i kredibilni investitori zaobilaze Crnu Goru, kao i rizik pogoršanja položaja države na međunarodnom tržištu. Prljavi novac nije razvojni instrument, već faktor nestabilnosti i zaostajanja", dodao je Koprivica.

On je poručio da će svako ko u plasiranju prljavog novca bude vidio poslovnu šansu biti otrkiven i gonjen.

"Neselektivnom primjenom novog zakonodavstva i jačanjem kapaciteta organa za sprečavanje pranja novca, biće otkriven i gonjen svako ko u plasiranju takvog novca bude vidio poslovnu šansu".

Pejović: Spriječene negativne posljedice po finansijsku stabilnost crnogorskog ekonomskog sistema

Informacija da se Crna Gora neće naći na "sivoj listi" Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) potvrda je ekspeditivnosti rada i visokog nivoa saradnje između zakonodavne i izvršne grane vlasti.

To je kazao potpredsjednik Skupštine Boris Pejović.

"Skupština je ekspresno reagovala na signale nadležnog ministarstva i u vrlo kratkom roku kroz sve faze zakonodavnog procesa sprovela Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma i izmjene Krivičnog zakonika. Nakon toga, uslijedila je i uspješna diplomatska ofanziva Vlade predvođene premijerom Spajićem, usljed koje je postignut pozitivan rezultat za Crnu Goru", naveo je Pejović.

On je dodao da su spriječene negativne posljedice kako po finansijsku stabilnost crnogorskog ekonomskog sistema, tako i po evropski put Crne Gore.

"Državni organi, pogotovo Skupština Crne Gore, moraju nastaviti da održaju brz tempo reformi kako bi građanima isporučili rezultate koje oni očekuju - poboljšanje ekonomskog standarda života i nastavak izgradnje stabilnih, odgovornih i transparentnih institucija", dodao je Pejović.

Šaranović: MUP sa Vladom i Ministarstvom pravde igrao ključnu ulogu

"Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedno sa Vladom i Ministarstvom pravde, igralo je ključnu ulogu u sprječavanju potencijalnog stavljanja Crne Gore na sivu listu, što bi imalo značajne negativne ekonomske posljedice", kazao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Dodao je da usvojeni Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma pokazuje posvećenost borbi protiv ovih ozbiljnih prijetnji.

"Zahvaljujući posebnim naporima i predanosti tima Sektora za finansijsko–obavještajne poslove Uprave policije, kao i podršci premijera i Skupštine, uspjeli smo pokazati međunarodnoj zajednici da Crna Gora ozbiljno shvata svoje obaveze, u skladu s međunarodnim standardima. Ovo je veliki korak naprijed u jačanju našeg finansijskog sistema i očuvanju i dodatnom snaženju integriteta naše ekonomije. Takođe, ovaj uspjeh jača našu poziciju u međunarodnim odnosima i doprinosi boljoj percepciji Crne Gore kao odgovornog i pouzdanog partnera u globalnim naporima protiv pranja novca i finansiranja terorizma", saopštio je Šaranović.

Milatović: Pozdravljam napore Vlade da se Crna Gora ne nađe na “sivoj listi” Manivala

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović napisao je na platformi X da pozdravlja "napore Vlade i uspjeh koji je postignut da se Crna Gora ne nađe na “sivoj listi” Manivala".

Bonus video: