Za funkcionerske naknade više od 2,3 miliona

Isplate na mjesečnom nivou kretale su se od 140 hiljada do 270 hiljada eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija kojima nijesu obuhvaćeni MUP, policija, odbrana i Fond zdravstva

30455 pregleda 73 reakcija 48 komentar(a)
Sjednica parlamenta (ilustracija), Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Sjednica parlamenta (ilustracija), Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Od početka godine je za naknade funkcionerima kojima je prestala funkcija, iz budžeta izdvojeno više od 2,3 miliona eura bruto, pokazuju podaci Ministarstva finansija dostavljeni “Vijestima”.

Iz Ministarstva su pojasnili da taj iznos predstavlja ukupan izdatak za bruto zarade, odnosno isplate zarada, poreza, prireza i doprinosa na teret zaposlenog.

Napominju da su navedeni podaci iz Centralizovanog obračuna zarada, u kojem se ne nalaze podaci za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije, Ministarstvo odbrane kao i Fond za zdravstveno osiguranje.

S obzirom na glomaznost resora bezbjednosti, izdvojeni iznos za funkcionerske naknade je mnogo veći.

Od ukupne cifre od 2,3 miliona, 1,87 miliona eura se odnosi na naknade bivšim Vladinim funkcionerima, rekli su iz Ministarstva.

Isplate na mjesečnom nivou kretale su se od 140 hiljada do 270 hiljada eura.

Kako su “Vijesti” objavile prošle sedmice, naknadu po prestanku funkcije prima skoro 100 bivših zvaničnika izvršne i zakonodavne vlasti.

Iz Vlade Milojka Spajića saopštili su da prema podacima njihovog Generalnog sekretarijata, naknadu primaju 52 bivša funkcionera izvršne vlasti.

Iz Kabineta premijera i Generalnog sekretarijata, naknadu dobija 18 nekadašnjih funkcionera i za to se mjesečno izdvaja oko 32 hiljade eura u bruto iznosu. Iz Vlade su kazali da kad su u pitanju bivši članovi izvršne vlasti (premijer i ministri), njima pravo na naknadu utvrđuje skupštinski Administrativni odbor.

Osim nekadašnjih Vladinih zvaničnika, novac od države po istom osnovu dobijaju i 34 doskorašnja poslanika. Njihove naknade su u oktobru, prema posljednjim podacima sa sajta Skupštine, iznosile od 1,6 hiljada do 4,9 hiljada eura po poslaniku (nekima je u oktobru isplaćeno primanje za više mjeseci).

Naknade je u oktobru primilo i osam bivših savjetnika nekadašnje predsjednice Skupštine Danijele Đurović i tri savjetnika bivše potpredsjednice parlamenta Branke Bošnjak. Oni su dobili od 1,1 hiljadu do 1,7 hiljada eura.

Vladajući Pokret Evropa sad (PES) najavio je da će ta stranka, u dogovoru sa partnerima iz vladajuće većine, predložiti izmjene akata kojim je predviđeno da se naknade dobijaju godinu nakon prestanka funkcije.

Šef poslaničkog kluba PES-a Miodrag Laković, rekao je nedavno “Vijestima” da od dogovora većine zavisi to da li će naknade biti smanjene, isplaćivane na kraći period, ili oboje.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, PES zasad za to nema podršku kolega iz vlasti. “Vijestima” niko iz partija većina (ne računajući PES) nije odgovorio hoće li podržati izmjene zakona kojima su definisane funkcionerske naknade po prestanku funkcije. Odgovori nisu stigli ni iz opozicije.

PES želi da mijenja zakone kojima je definisana isplata funkcionerskih naknada: Laković
PES želi da mijenja zakone kojima je definisana isplata funkcionerskih naknada: Lakovićfoto: Skupstina

Koalicionim sporazumom o novoj vlasti, predviđeno je da skupštinska većina neće podržavati usvajanje zakona koji prethodno nisu usaglašeni na kolegijumu lidera njenih konstituenata ili šefova poslaničkih klubova tih partija.

Naknade su definisane zakonima o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i državnim službenicima i namještenicima. To rješenje je uvela vlast Demokratske partije socijalista (DPS).

Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru (član 36) predviđeno je da funkcioneri imaju pravo da nakon prestanka funkcije jednu godinu primaju naknadu u visini zarade koju su primali u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije, uz odgovarajuće usklađivanje. Naknada se ostvaruje na lični zahtjev korisnika.

U Zakonu o državnim službenicima i namještenicima (član 60) navedeno je da “imenovano ili postavljeno lice”, koje nije raspoređeno na drugo radno mjesto, ima pravo na naknadu u visini zarade koju je imalo u posljednjem mjesecu vršenja poslova radnog mjesta na koje je bilo imenovano, odnosno postavljeno, uz odgovarajuće usklađivanje. Zakonom je ostavljena mogućnost da se “izuzetno” pravo na naknadu može da produži za još jednu godinu, ako se u tom vremenu stiče pravo na penziju.

Iz NVO sektora više puta su apelovali da se naknade smanje, skrati period njihovog primanja i definiše ko može da ih dobije.

Bonus video: