Kordić: Sudija Gogić stiče uslove za penziju 27. maja naredne godine

Predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović poslao dopis parlamentu

15277 pregleda 18 komentar(a)
Sudija Gogić, Foto: Boris Pejović
Sudija Gogić, Foto: Boris Pejović

Predsjednica skupštinskog Ustavnog odbora Simonida Kordić, kazala je danas da je Ustavni sud obavijestio parlament da sudija tog suda Milorad Gogić 27. maja sljedeće godine stiče uslove za odlazak u penziju.

Kordić je rekla da je obavještenje njoj i šefu Skupštine Andriji Mandiću uputio predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović.

Zakon o Ustavnom sudu predviđa obavezu te institucije da obavijesti Odbor o sticanju uslova za penziju ili drugim razlozima za prestanak mandata sudijama, najmanje šest mjeseci prije nego što ti uslovi nastupe.

Kordić je saopštila da u dopisu Šćepanovića piše da je odredbama člana 154 stav 1 i 3 Ustava propisano da sudiji Ustavnog suda prestaje funkcija prije isteka vremana na koje je izabran kad ispuni uslove za starosnu penziju, i da nastupanje razloga za prestanak funkcije ili razrješenje sudije utvrđuje Ustavni sud na sjednici i o tome obavještava Skupštinu.

"Propisano je da će Ustavni sud o ispunjenju uslova za starosnu penziju obavijestiti predlagača koji je tog sudiju predložio, šest mjeseci prije ispunjenja uslova za ostvarenje prava na starosnu penziju. Odredbom člana 164 stav 1 Zakona o radu propisano je da radni odnos po sili zakona prestaje kad zaposleni navrši 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom. Sudija Gogić izabran je za sudiju 27. decembra 2013. godine. Radi blagovremenog postupka za izbor sudije Ustavnog suda, obavještavamo vas da će sudija Gogić 27. maja 2024. ispuniti uslove za prestanak radnog odnosa po sili zakona, a time i uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju", navodi se u dopisu koji je pročitala Kordić.

Predsjednica Odbora je najavila da će to tijelo pokrenuti postupak za izbor novog sudije.

"Stručna služba će pripremiti uslove za formalno otpočinjanje postupka, tako da ćemo na nekoj od narednih sjednica zvanično otpočeti proceduru, kako bismo blagovremeno sproveli sve korake koji su neophodni za odlučivanje u plenumu", poručila je Kordić.

Na današanjoj sjednici za zamjenika predsjednika Ustavnog odbora jednoglasno je izabran poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nermin Abdić.

Bonus video: