U Skupštini formiran Ženski klub

“Žene u Crnoj Gori nedovoljno su zastupljene na ključnim pozicijama i mjestima odlučivanja pa čak i u političkim strankama”

3538 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Podsticanje žena da se bave politikom važan je korak ka stvaranju društva u kojem se glas svake žene čuje, rekla je potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.

Ona je, na potpisivanju sporazuma o formiranju Ženskog kluba 28. saziva Skupštine, rekla da poslanice danas poručuju da se neće zaustaviti u borbi za pravdu, ravnopravnost i dostojanstvo žena.

“Žene u Crnoj Gori nedovoljno su zastupljene na ključnim pozicijama i mjestima odlučivanja pa čak i u političkim strankama”, smatra Popović.

Ona je kazala da je u novom sazivu parlamenta manje od 30 odsto poslanica što, kako je ocijenila, govori da se Crna Gora suočava sa ozbiljnim demokratskim izazovima.

“To nije odraz istinskog partnerstva i rodne ravnopravnosti. Podsticanje zainteresovanosti žena da se bave politikom važan je korak ka stvaranju društva u kojem se glas svake žene čuje”, kazala je Popović.

Ona je rekla da Ženski klub ima priliku da postane glas koji pokreće dijalog o ključnim pitanjima koja oblikuju zajednicu.

“Vjerujem da možemo stvoriti društvo u kojem će žene biti aktivne u politici”, navela je Popović.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je rekao da su članice Ženskog kluba našle dodatnu tačku gdje mogu da se udruže i zajednički uspostave zahtjeve Skupštini ali i crnogorskoj javnosti.

“Procesi demokratizacije u Crnoj Gori su nezaustavljivi. Ovo što vi danas radite doživljavam kao veliki iskorak. Čestitam prošlom sazivu koji je imao snage da otpočne sa tom akcijom”, kazao je Mandić.

Kopredsjednica Ženskog kluba u prethodnom skupštinskom sazivu Branka Bošnjak kazala je da su pokazali ozbiljnost i političku zrelost, ali i toleranciju jedinstvo i kompaktnost.

“Snažno i istrajno smo se izdigle iznad razlika i dale akcenat na stvari koje nas spajaju, radeći na dobrobiti naše nesređene zajednice i na stvarima koje nas spajaju, a njih je mnogo više nego onih koje nas razvajaju”, navela je Bošnjak.

Bošnjak je kazala da je sve više femicida, porodičnog nasilja koje se preliva na vršnjačko, pravne nespremnosti da zaštite žene ali i dostojanstvo njihovog života.

Kopredsjednica Ženskog kluba u prethodnom sazivu Vesna Pavićević rekla je da snaga i jedinstvo u tom klubu omogućavaju da planiranim aktivnostima dokažu da sve poslanice vode borbu protiv nasilja nad ženama i za uključenost žena u svim pozicijama odlučivanja.

“I da ćemo se humanim i solidarnim odnosom zauzeti za svaku ženu sa krša Crne Gore. Na tome ćemo trasirati put naših žena u Evropsku uniju. Moramo da vjerujemo u snagu naših riječi. Naše riječi mogu promijeniti svijet”, poručila je Pavićević.

Bonus video: