Nikolić: Mandić duguje objašnjenje šta je radio u izbornom štabu SNS; Mandić: Imao sam dužnost kao predsjednik stranke

"Da volim više Srbiju, ne bih živio u Crnoj Gori, nego bih se odselio i živio u Srbiji. Nemojte moju ljubav prema Crnoj Gori da dovodite u pitanje, i nemojte moje srce da parcelišete, kao što želite vaše da isparcelišete", rekao je Mandić

18503 pregleda 269 reakcija 83 komentar(a)
Nikolić, Foto: Skupština Crne Gore
Nikolić, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 20.12.2023. 13:45h

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić, saopštio je danas na sjednici parlamenta da šef Skupštine Andrija Mandić duguje građanima Crne Gore odgovor na pitanje šta je u nedjelju uveče radio u Beogradu, u izbornom štabu liste "Srbija ne sme da stane", koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS).

Nikolić je naveo da je Mandić tim činom unizio Crnu Goru, te izazvao odijum značajnog broja građana Srbije.

"Svi mediji - i domaći, i regionalni, i neki strani, izvijestili su da ste u štabu (predsjednika Srbije) Aleksandra Vučića bili kao predsjednik Skupštine Crne Gore, iako je vaš kolega (Slaven) Radunović pokušao da nam objasni kako ste u Beogradu bili privatno. Vi ste državljanin Republike Srbije, to ste priznali i s tim se ponosite... Jasno je da ste išli u Srbiju da se slikate i da glasate. Ako nijeste, izvolite pa demantujte", poručio je on.

Mandić je odgovorio da državu Crnu Goru predstavlja predsjednik Crne Gore, i da je tako zapisano u Ustavu.

Mandić
Mandićfoto: Skupština Crne Gore

Kaže da je on predsjednik Skupštine Crne Gore, zahvaljujući tome što je predsjednik Nove srpske demokratije, što je to dogovor u koaliciji "Za budućnost Crne Gore" i u parlamentarnoj većini.

"Ne bi Spajić bio premijer da ovaj poslanički klub nije glasao za njega, ne bi Milatović bio predsjednik da ga mi nismo podržali"

"Ne bi premijer Milojko Spajić bio premijer da to nije bio dogovor većine i da ovaj poslanički klub nije glasao za njega. Ne bi g. Jakov Milatović bio predsjednik Crne Gore da u drugom krugu (predsjedničkih izbora) mi iz koalicije koja čini većinu nismo podržali g. Milatovića. Dogovor kuću gradi, i mi kao većina imamo određene dogovore. Ja kao predsjednik NSD-a, koja je sestrinska stranka sa SNS-om, imao sam dužnost kao predsjednik stranke da budem nakon izbora s prijateljima, kojima sam poželio uspjeh u daljem rukovođenju Srbijom", tvrdi on.

Mandić je rekao da srpska opozicija "ne problematizuje" tamošnje državne izbore, i da će Vučić i SNS biti vlast naredne četiri godine. Pitao je Nikolića da li je interes Crne Gore da ima dobre odnose sa Srbijom.

"Siguran sam da je interes Crne Gore da ima dobre odnose sa Srbijom. Mislim da glavni most za te dobre odnose treba da budu srpski političari iz Crne Gore, a ja sam Srbin i srpski političar iz Crne Gore, i to nikada nisam krio i to zna cijela Crna Gora. Kao što mislim, a to zna (predsjednik Bošnjačke stranke) g. Ervin Ibrahimović, da sam, kad sam nedavno išao u Tursku, želio da i predsjednik ili predstavnik BS-a bude u našoj delegaciji, jer mislim da su Bošnjaci most koji treba da nam održava dobre odnose sa državom Turskom. Kao što mislim da albanski političari treba da nam pomognu, odnosno da budu most koji će da održava dobre odnose s Tiranom. Što to vama smeta? Ako želite dobro Crnoj Gori, treba da želite da imamo dobre odnose sa svim susjedima... Nemojte nama udaljavati Srbiju. Umjesto da mi kažete - 'bravo g. Mandić što nam pomažete da imamo dobre odnose sa Srbijom', vi insistirate da imamo loše odnose", dodao je Mandić.

Šef parlamenta je rekao da nije glasao na izborima u Srbiji, i da nema ličnu kartu i pasoš te zemlje, te da nije upisan u njen birački spisak.

"Mislim da danas treba da se raduje svaki građanin Crne Gore što imamo dobre kontakte, pogotovo (lider Demokratske narodne partije) g. Milan Knežević i ja, i da to treba da nam služi na čast, a ne na sramotu, kako vi to želite da predstavite crnogorskoj javnosti", naveo je.

Nikolić: Mandić nije uspio da demantuje da je nezakonito u posjedu crnogorskog državljanstva

Nikolić je replicirao riječima da Mandić nije uspio da demantuje da je nezakonito u posjedu crnogorskog državljanstva, te da je odlaskom u Srbiju priznao da je to njegova država.

"Želite da nas ubjedite da ste tamo bili da date političku podršku u privatnoj režiji, kao predsjednik NSD-a. Vi ste od dana stupanja na funkciju predsjednika Skupštine Crne Gore - predsjednik Skupštine 24 sata. Ali ste otišli u Beograd da se slikate, pod prinudom ili svojom voljom... Navedite mi jedan primjer u svijetu, da neko od nosilaca državnih funkcija ode da se slika u izborni štab u drugoj državi i da aplaudira prilikom izborne pobjede jedne partije, a da to nije (predsjednik Republike Srpske) Milorad Dodik". Ne možete ga navesti, jer se to ne radi", podvukao je.

Mandić: DPS uvijek za izbore tražio podršku iz Srbije

Mandić je kazao da je DPS uvijek za izbore tražio podršku iz Srbije, i da su u Crnu Goru dolazili različiti političari iz susjedne dražve.

"Nemojte zaboraviti da je vaša partija u jednom vremenu, prije evolucije koju meni spočitavate, bila kao simbiozom povezana sa Socijalističkom partijom Srbije. Kad pominjete evolucije, sjetite se gdje ste bili, gdje ste danas i razmislite da li treba da se vratite principima izvornog DPS-a. Radovao bih se tome. Navijam za vašeg kandidata za predsjednika, ako se pojavi na vašim unutarstranačim izborima, koji bi promovisao takav program. Mislim da bi imao velikog uspjeha unutar DPS-a, i ohrabrujem takve pojedince, ako ih ima, da se prijave", poručio je.

Mandić je kazao da je, prilikom izbora na funkciju, dobio najviše glasova u parlamentu "otkako je uspostavljena nezavisna i suverena Crna Gora".

"Tako da je moj legitimitet, što se tiče Skupštine Crne Gore, dobro utemeljen. Vi ste procijenili da sam ja karika na kojoj treba da razbijete jedinstvo parlamentarne većine. Mi kao parlamentarna većina smo izabrali Vladu, snažno je podržavamo, uskoro ćemo imati rekonstrukciju, kad će koalicija ZBCG ući u Vladu. Ona će biti još čvršća i još jača, i radiće u interesu svih građana Crne Gore", dodao je.

Knežević: Da utvrdimo da li je Edin Kolarević glasao za Vučića

Lider DNP-a Milan Knežević rekao je da je bivši ministar pravde Srbije Nikola Selaković bio na kongresu DPS-a, da se nekadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić 2013. sastao u Podgorici sa Milom Đukanovićem i Filipom Vujanovićem, da je Nenad Čanak "bio zaposjeo jednu FAP-ovu gumu na Belvederu"...

"Tada vam nije smetalo miješanje srpskih političara u unutrašnje stvari u Crnoj Gori. Podsjetiću vas da sestrić vašeg stvarnog predsjednika Mila Đukanovića ima biračko pravo u toj mrskoj, autokratskoj, fašističkoj i diktatorskoj Srbiji, i da tamo ostvaruje svoja prava i da je vjerovatno tamo glasao. Volio bih da utvrdimo da li je Edin Kolarević glasao za na izborima u Srbiji i da li je glasao za Aleksandra Vučića. Ako je to uradio, onda je izdao svoga ujaka. Takođe, nije vam smetalo kad je g. Ervin Ibrahimović cijeli maj mjesec bio u kampanji Erdogana, i značajno doprinio pobjedi Erdogana na turskim predsjedničkim izborima", kazao je Knežević.

Bonus video: