Rakčević: Šetalište uz Moraču jedan od prioriteta nove vlasti

Rakčević ukazuje da Podgorica leži na čak pet rijeka, ali da građani “imaju svega nekoliko uređenih lokacija na kojima mogu uživati u njihovoj ljepoti“
100 pregleda 57 komentar(a)
Luka Rakčević, Foto: Za 21. vijek
Luka Rakčević, Foto: Za 21. vijek
Ažurirano: 07.05.2018. 07:27h

Demokrate i Građanski pokret URA će, "kao nosioci nove gradske uprave, u što kraćem roku krenuti u izgradnju prijeko potrebnog šetališta uz rijeku Moraču". Šetalište će se prostirati od pješačkog mosta Andrije Kažića u Zagoriču do mosta Junion bridž u Staroj Varoši, ali i od prostora Sastavaka uzvodno rijekom Ribnicom do Tabačkog mosta, a zatim do stare banje, Karvera. Izgradnjom takvog projekta, građani Podgorice i turisti će dobiti novih par kilometara šetališta uz naše rijeke, ali i priliku da upoznaju važne istorijske tačke našeg grada - tvrđavu Depedogen, Staru Varoš, Karver, Tabački i Rimski most, ukazao je odbornik u Skupštini Glavnog grada i predsjednik podgoričkog odbora pokreta URA, Luka Rakčević.

On ukazuje da Podgorica leži na čak pet rijeka, ali da građani “imaju svega nekoliko uređenih lokacija na kojima mogu uživati u njihovoj ljepoti“.

“Dok se obalno područje rijeke Morače nemilosrdno betonira i bespovratno uništava, naši parkovi i simboli grada - poput Njegoševog parka i druge atraktivne lokacije, poput prostora Kasarne Morača poklanjaju se privilegovanim tajkunima zarad izgradnje stanova za tržište. Takav odnos se, pod hitno, mora mijenjati“, ukazao je Rakčević.

On podsjeća da bi izgradnjom projekta šetališta uz Moraču, građani Podgorice i turisti dobili novih par kilometara šetališta uz naše rijeke, ali i priliku “da upoznaju važne istorijske tačke našeg grada - tvrđavu Depedogen, Staru Varoš, Karver, Tabački i Rimski most“.

“Uz izgradnju ovog šetališta, neophodno je urediti i Moračke plaže, počev od kultne plaže Labud i kajakaškog kluba „Galeb“, kao ključnog djela arhitekte Tupe Vukotića i našeg važnog kulturnog dobra. Proglasićemo moratorijum na bilo kakvu stambenu gradnju, na prostoru Njegoševog parka, kasarne „Morača“ i drugih djelova obale Morače, koji moraju ostati namijenjeni isključivo javnim, kulturnim i rekreativnim sadržajima. Takođe, donijećemo jedinstven plan obalnog područja duž linije Duklja - Mirkova varoš - Stara varoš, kojim ćemo Duklju „uvesti“ u grad i na najbolji način zaštititi obalu naše najveće rijeke“, ukazao je Rakčević.

On je istakao da će, kao nova gradska vlast, sačuvati “našu Podgoricu od investitorskog urbanizma, betonizacije i uništavanja naših simbola, a prostor planirati isključivo prema potrebama građana, kao primarnih i najbrojnijih korisnika“.

Bonus video: