Spajić sa Ajnhorst: Crna Gora spremna da se uhvati u koštac sa ispunjavanjem mjerila za poglavlja 23 i 24

"Vlada i Parlament su u prethodnom periodu pokazali odlučnost da efikasno i uz potrebnu većinu donose najvažnije odluke"

3933 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Gov.me/Saša Matić
Foto: Gov.me/Saša Matić

Usaglašavanje vanjske i bezbjednosne politike Crne Gore sa politikom Evropske unije važan je aspekt procesa pridruživanja i potvrda pune posvećenosti Crne Gore integracionom putu, saopšteno je nakon sastanka premijera Milojka Spajića sa direktorkom za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajnhorst.

Kako je saopšteno iz Vlade, sagovornici su razmijenili mišljenje o napretku u pogledu ispunjavanja mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja i saglasili se da postoji momentum u politici proširenja Evropske unije koji bi Crna Gora i zemlje Zapadnog Balkana mogle iskoristiti.

"Crna Gora je spremna da se uhvati u koštac sa najvećim izazovima u pogledu ispunjavanja mjerila za poglavlja 23 i 24. Vlada i Parlament su u prethodnom periodu pokazali odlučnost da efikasno i uz potrebnu većinu donose najvažnije odluke", rekao je Spajić.

Ajnhorst je, dodaje se, kazala da se u Briselu već prepoznaju pozitivni impulsi koji dolaze iz Crne Gore, te da je u tom smislu neophodno zaokružiti aktivnosti koje se tiču deblokade pravosuđa kako bi se stvorili uslovi za jačanje vladavine prava i dalji napredak ka Evropskoj uniji.

Milojko Spajić, Angelina Ajnhorst
foto: Gov.me/Saša Matić

Saopšteno je i da je Spajić informisao Ajnhorst i o glasanju za izbor nedostajućih članova Sudskog savjeta.

"Uskoro očekujemo i nove pozitivne vijesti iz Skupštine", rekao je Spajić.

Na sastanku je ocijenjeno da postoji prostor za jačanje saradnje Crne Gore i Evropske unije u oblasti borbe protiv hibridnih prijetnji i ocijenjeno da će Regionalni centar za sajber bezbjednost sa sjedištem u Podgorici imati bitnu ulogu u izgradnji otpornosti sistema na ovakve uticaje. Važnim je, saopšteno je, ocijenjeno i unaprjeđenje saradnje u oblasti odbrane, te istaknut značaj članstva Crne Gore u NATO-u.

Sagovornici su, saopšteno je iz Vlade, razmijenili mišljenje i o aktulenim prilikama u regionu i ocijenili važnim da Crna Gora kao kohezioni faktor nastavi da doprinosi očuvanju stabilnosti i saradnje na Zapadnom Balkanu.

"Podržavamo Crnu Goru i želimo vam uspjeh na planu ispunjavanja programa vaše Vlade", poručila je Ajnohrst Spajiću koji boravi u prvoj radnoj posjeti Briselu.

Bonus video: