Muk: Ne urušavati dodatno zapošljavanje na lokalnom nivou

Institut alternativa još jednom pozvao poalsnike da odustanu od predloženih izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi

3546 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva/Balša Rakočević
Foto: Privatna arhiva/Balša Rakočević

Poslanici nove parlamentarne većine odlučili su da pođu stopama svojih prethodnika i ignorišu jasna upozorenja Evropske komisije, ponovo predlažući izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojima se snižavaju uslovi zapošljavanja, saopštila je istraživačica javnih politika u Institutu alternativa Milena Muk.

"Podsjećamo i da su prošle godine predlagane izmjene, kojima bi se, između ostalog, spustili uslovi za zapošljavanje u organima lokalne uprave i službama, a takođe bi se brisalo pravilo da se vršioci dužnosti određuju iz reda već zaposlenih u organu ili službi. One nisu stupile na snagu zbog političke krize koja je nastupila, a u međuvremenu su stigla i jasna upozorenja od Evropske komisije", navela je ona.

Kazala je da naročito zabrinjava broj različitih političkih aktera koji su "odlučni da se ove izmjene usvoje", imajući u vidu da se sastav parlamentarne većine promijenio u odnosu na prošlu godinu. "Uprkos promjenama, ukoliko istraju u ovoj inicijativi, namjera političkih aktera da, kada imaju moć, istu iskoriste za podjelu plijena u javnoj upravi, ostaće ista, a uvjeravanja o drugačijem pristupu i meritokratiji prazno slovo", dodaje Muk.

Podsjeća da je Evropska komisija, u Izvještaju o Crnoj Gori za 2023. godinu, upozorila da su, umjesto da se unaprijedi Zakon o državnim službenicima i namještenicima, čijim izmjenama su prethodno sniženi uslovi za zapošljavanje i uvedeno diskreciono pravo za razrješenje starješina organa, u Skupštini izglasane sporne izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, ne poštujući njihove prethodne preporuke. „Opušteni uslovi su izvor stalne zabrinutosti kada su u pitanju zapošljavanje zasnovano na zaslugama i kompetencijama i nezavisnost državnih službenika“, upozorila je Evropska komisija, kako navodi Muk.

Rekla je da su predložene izmjene suprotne i započetom radu na izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojima se nastoji pooštravanje uslova za zapošljavanje.

"Posljednja radna verzija izmjena, u koje je Institut alternativa imao uvid kroz članstvo u radnoj grupi, povećava broj neophodnih godina radnog iskustva za obavljanje poslova na različitim nivoima državne službe, što je u skladu i sa našim zalaganjima. Samim tim, argument iz obrazloženja ove zakonodavne inicijative o potrebi usklađivanja uslova za zapošljavanje na lokalnom i na državnom nivou jednostavno ne stoji", navodi Muk.

Podsjeća i na sveobuhvatnu analizu pravnog okvira i praksi zapošljavanja u javnom sektoru, koju je sproveo Institut alternativa. "Rezultati istraživanja su predstavljeni u interaktivnoj formi na Internet adresi https://mapa-rizika.me i pokazuju da u državnoj i lokalnoj administraciji, javnim preduzećima i javnim ustanovama uglavnom nisu ispunjeni osnovni preduslovi za sprječavanje korupcije i neprimjerenih uticaja prilikom zapošljavanja. Lokalni nivo je, uslovno rečeno, 'najbolje ocijenjen', upravo zbog toga što su izostale zakonske izmjene koje bi dodatno narušile institut v.d. stanja i uslove za zapošljavanje", dodaje Muk.

Institut alternativa, zaključuje, zato još jednom poziva poslanike da odustanu od predloženih izmjena, a cjelokupni saziv nove Skupštine da se "pozabavi 'crvenim lampicama' koje praktično ozakonjuju razne vidove nekonkurentnog zapošljavanja, koje nije zasnovano na zaslugama". "Predložene izmjene su korak dalje od predizbornih obećanja o meritokratiji u Crnoj Gori i loš signal obavezama na putu pristupanja Evropskoj uniji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: