Maja Jovanović nije izabrana za VDT-a

Za nju je glasalo šest poslanika, što nije bilo dovoljno za njen izbor. Za to su bili potrebni glasovi 54 parlamentarca. Nije bilo glasova protiv, udržano je bilo 48 parlamentaraca

47531 pregleda 40 reakcija 22 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore/Youtube
Ažurirano: 21.12.2023. 19:21h

Kandidatkinja za vrhovnu državnu tužiteljku (VDT) Maja Jovanović, nije danas u Skupštini Crne Gore izabrana na tu funkciju.

Za nju je glasalo šest poslanika, što nije bilo dovoljno za njen izbor. Za to su bili potrebni glasovi 54 parlamentarca. Nije bilo glasova protiv, udržano je bilo 48 parlamentaraca.

To znači da će, najranije za mjesec dana, uslijediti drugi krug glasanja u kom će se VDT birati iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove. Osim Jovanović, to su još Milorad Marković i Suzana Mugoša, a za izbor je potrebna tropetinska većina - glasovi 49 parlamentaraca.

glasanje VDT
foto: Skupština Crne Gore/Youtube

V.d. stanje u VDT-u traje od oktobra 2019.

Jovanović je preko dvadeset godina u tužilačkoj organizaciji, a Tužilački savjet je 5. februara 2022. izabrao da obavlja funkciju v.d. VDT-a, na kojoj je bila u dva mandata. Za vrijeme tih mandata, a na njen predlog, TS je izabrao novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, a potom je pokrenuto nekoliko istraga koje su rezultirale podizanjem optužnica protiv nekadašnjih čelnika pravosuđa.

Abazović: Jovanović prva omogućila promjene u pravosuđu

Lider i poslanik Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović, najavio je da će njegova partija podržati izbor Jovanović. On je kazao da je Jovanović "osoba koja je prva omogućila da konačno počne reforma Državnog tužilaštva".

Abazović je naveo da je za vrijeme njenog v. d. mandata na čelu tužilaštva, za specijalnog državnog tužioca izabran Vladimir Novović.

"Ako to neko želi da zaboravi, dužnost nam je da pred građanima kažemo istinu. Da ti procesi nisu pokrenuti, ne bismo se hvalili time da Stejt department daje nagrade specijalnom državnom tužiocu... Jovanović je radila krajnje profesionalno, i niko je nikad nije zvao ni za šta... Gđa Jovanović je svoj posao u najtežem momentu uradila profesionalno, etički i nepristrasno", poručio je.

Živković: Promjene u pravosuđu desile se po nalogu škaljarskog klana

V. d. predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, ocijenio je da parlamentarnom većinom diriguje šef Skupštine Andrija Mandić i da se većina ponaša shodno tome. On kaže da je u ranijim sazivima parlamenta uvijek otvaran dijalog o izborima u pravosuđu, ali da to sad nije slučaj.

"Svaka vrsta isključivanja ili izopštavanja vrati se kao bumerang... Spočitavam da u naše vrijeme nije bilo dogovora. Bilo je. Tih poziva je bilo ko zna koliko. Ali kako da se dogovarate s nekim ko bojkotuje rad parlamenta", dodao je.

Živković je istakao da se u Skupštini pokušava napraviti dogovor "tako što se isporuče već dogovorena rješenja".

"I promjene u tužilačkoj organizaciji desile su se, makar po onome što smo imali prilike da pročitamo u transkriptima iz 'Skaj' aplikacije, po nalogu kriminalnih struktura. Ako hoćete - organizovane kriminalne grupe 'škaljarski klan', čiji članovi u tim prepiskama kažu da je došlo vrijeme za promjene u pravosudnim organima i obavještajno-bezbjednosnom sektoru", istakao je.

Ibrahimović: Nismo zadovoljni radom Jovanović u slučajevima ratnih zločina

Poslanik Demokratske narodne partije (DNP) Vladislav Bojović, poručio je da treba izvršiti promjene u pravosuđu, dodajući da su i sudstvu i tužilaštvu potrebna "kadrovska osvježenja".

Lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović ocijenio je da Jovanović neće biti izabrana za VDT-a i da to predstavlja propuštanje važnog koraka u pregovorima s Evropskom unijom (EU).

"Osjećam nezadovoljstvo što vlast i opozicija nisu otpočeli dijalog i vidjeli da li Jovanović zaslužuje da bude VDT... Jovanović načelno ili skoro da zadovoljava sve kriterijume BS-a u borbi protiv kriminala i korupcije. Ali ona ne može dobiti podršku BS-a jer nismo zadovoljni proaktivnošću i opipljivim rezultatima u slučajevima istraga ratnih zločina. Na isto je upozorila i Evropska komisija", naglasio je.

Eraković: Traže VDT-a koji ne priznaje "državni udar"

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović, rekao je da očekuje da će Skupština "u najskorijem roku" izabrati novog VDT-a.

"Čekaće ga dosta posla, ali će u parlamentarnoj većini imati partnera za izvršavanje reformi"m podvukao je.

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović, ocijenila je da Jovanović pokrenula "točak promjene" u tužilaštvu, predloživši Novovića za specijalnog državnog tužioca.

"Samo ta činjenica govori o njenoj spremnosti da radi na unapređenju tužilaštva. Nije opstruirala nijedan proces, povećan je stepen povjerenja u tužilaštvo...", dodala je.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković, rekao je da je Crne Gora došla do toga da se za tužioca ili člana Sudskog savjeta može birati samo onaj koji ima negativan odnos prema slučaju "državni udar".

"Nema nezavisnosti, sudskih dokaza, objektivnosti... Od starta jasan uslov - možete da prođete samo ako ne priznajete 'državni udar'", naveo je.

Camaj: Glasaćemo za Jovanović; Zirojević: Bićemo uzdržani

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj, najavio je da će ta koalicija podržati izbor Jovanović.

"Tim se zaokružuje kompletiranje triju grana vlasti. Ono što sam mogao vidjeti iz njenog konsultativnog saslušanja i što sam pročitao o njenom radu, to je nešto što je preporučuje toj funkciji. Očekujemo, ako ona ili bilo ko drugi bude izabran, da će se raditi na otvaranju slučajeva koji bacaju ljagu na mnoge nedužne građane. Pomenuo bih akciju 'Lim', akciju 'Orlov let', a zašto ne i slučaj 'državni udar'", dodao je.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević, kazao je da će v. d. stanje u VDT- potrajati još neko vrijeme. Navodi da je o izboru VDT-a nedostajao dijalog između vlasti i opozicije.

"Možda nije bio ni potreban, jer je kandidatkinja Jovanović otpisana od većeg dijela vlasti... Nećemo dati podršku Jovanović, i klub SD-a će biti uzdržan", podsjetio je.

Knežević: Ne glasamo nikoga dok se ne izjasni o "državnom udaru"

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, rekao je da su poslanici opozicije "tako ishvalili Jovanović kao da im je iz kuće", ali da je neće glasati.

"Klub DNP-a neće podržati Maju Jovanović za VDT-a, a nećemo podržati nikoga za VDT-a prije nego čujemo njegovo izjašnjenje o zloupotrebama i montažama pravosudnog i kriminalnog miljea u slučaju 'državni udar'. To nije pritisak, već principijelni stav prema najvećoj kreiranoj aferi u Crnoj Gori nakon Drugog svjetskog rata", naglasio je.

Knežević je najavio da će DNP inicirati izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu.

"Nećemo podržati nijedno rješenje koje bude išlo u pravcu izuzimanja Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) iz Uprave policije (UP) i stavljanja SPO na raspolaganje Specijalnom državnom tužilaštvu. Predložićemo i da ugledni pravnici u Tužilačkom savjetu ne mogu više da budu advokati. Oni se nalaze u konfliktu interesa. Dobro bi bilo da vidimo njihove imovinske kartone. Da, mi smo glasali za njih, ali spremni smo da ispravimo grešku", rekao je.

Bonus video: